Άμεση ανάγκη για «κούρεμα» των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και μείωση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών

Share:

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής   Ν. Σερρών
 

Αθήνα ,  15 Μαρτίου   2012

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. Υπουργούς

1) Οικονομικών

  2) Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας

 

Θέμα :  « Άμεση ανάγκη για «κούρεμα» των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και μείωση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών »

 

Οι αλλεπάλληλες «επιδρομές» στο οικογενειακό εισόδημα με περικοπές, μειώσεις μισθών και αποδοχών στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, έχουν εξανεμίσει την αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών στα όρια της επιβίωσης.

Ταυτόχρονα η ανεργία, το πιο σκοτεινό και σκληρό πρόσωπο της κρίσης, σκαρφάλωσε στο 21% και οι άνεργοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο (1.033.507, Δεκέμβριος 2011).

Οι νέοι και οι γυναίκες πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, καθώς ένας στους δύο νέους είναι άνεργος (ποσοστό 51,1% !) και μία στις τέσσερις γυναίκες δεν έχει δουλειά (ποσοστό 25,3% !).

Τα στοιχεία αυτά σοκάρουν. Υπονομεύουν την κοινωνία και τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή.

Κλείνουν το μέλλον της νέας γενιάς, στερούν την ελπίδα και την προοπτική της πατρίδας μας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ χιλιάδες είναι άστεγοι στους δρόμους και στα συσσίτια.

Εκεί έχουν οδηγήσει η παρατεταμένη ύφεση, το αυξανόμενο κόστος των  βασικών ειδών διατροφής, η «επιδημία» των λουκέτων στην αγορά, οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια καθώς και το συνεχές «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις.

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα κατάσταση, εντείνονται οι συνθήκες ανασφάλειας αλλά και αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν επαρκώς σε στοιχειώδης υποχρεώσεις τους αφού για να τα βγάλουν σε πέρας στερούνται ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής.

Το κίνημα για φθηνότερα προϊόντα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελεί την απάντηση των καταναλωτών στις κερδοσκοπικές πρακτικές που λυμαίνονται την αγορά, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα για ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς, χωρίς καπέλα στις τιμές των προϊόντων.

Επίσης πολλοί συμπατριώτες μας δανείστηκαν στο παρελθόν χρήματα από τις Τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε για να στήσουν την επιχείρησή τους, είτε να κτίσουν ή να αγοράσουν ένα σπίτι για την οικογένειά τους, και τώρα με όλα αυτά, αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους, παρ’ όλη την επιμήκυνση του δανείου που μπορεί να έγινε για διευκόλυνσή τους.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισλανδίας που προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ύψους ρεκόρ, θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με διαγραφή μέρους των οφειλών τους, γεγονός που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση και θα βγάλει τη «θηλιά» από τον λαιμό τους.

 Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1)  Εάν στις έκτακτες αυτές ανάγκες που απαιτούνται έκτακτα μέτρα υπάρχει μέριμνα από πλευράς της Πολιτείας για «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, για να μπορούν να επιβιώσουν;

2) Εάν υπάρξει λύση στο πρόβλημα που υφίσταται εδώ και χρόνια με τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ της τιμής του παραγωγού και της τιμής του καταναλωτή και γενικότερα της συγκράτησης των τιμών της αγοράς και τιθάσευσης της ακρίβειας;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Θεόφιλος Λεονταρίδης

Previous Article

Μέτρα για την επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων από τις χώρες των Βαλκανίων

Next Article

Απάντηση του Υπ.Οικονομικών και του Υπ.Εργασίας στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κ.Λεονταρίδης με Θέμα: «Καθυστέρηση στη διαδικασία οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης από τα ασφαλιστικά ταμεία και μη τήρηση του Ν.3996/2011»