Ίδρυση μονάδων Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ) από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Στρατόπεδα των Άνω Ποροϊων και Σιδηροκάστρου

Share:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ίδρυση μονάδων Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ) από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Στρατόπεδα των Άνω Ποροϊων και Σιδηροκάστρου».

        Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη Βουλή, στο αίτημα του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για ίδρυση μονάδων Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ), στα στρατόπεδα των Άνω Ποροϊων και του Σιδηροκάστρου.

        Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης σε ομιλία του στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμων «Ρυθμίσεις Θεμάτων Αναπήρων Πολέμου και προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» και συγκεκριμένα στο άρθρο 15 που αναφέρεται σε «Θέματα Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ), τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εδώ και δύο χρόνια οι πολίτες του Ν. Σερρών ζητούν την ίδρυση Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ) στο Νομό μας, ενός απόλυτα επιτυχημένου θεσμού, που εκτός των άλλων αποστολή του είναι η στενότερη σύνδεση και η ενεργότερη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών, των παραμεθορίων περιοχών, με τον αμυντικό μηχανισμό της χώρας, καθώς επίσης και η αύξηση της ειρηνικής δύναμης των μονάδων των παραμεθορίων περιοχών.

 Ο θεσμός αυτός, ο οποίος πέτυχε στα δυο χρόνια εφαρμογής του, συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας των περιοχών, όπου εφαρμόσθηκε και στην παραμονή σ’αυτές νέων ανθρώπων εξασφαλίζοντας έτσι τοπική εφεδρεία για τις μονάδες που εδρεύουν εκεί. Η ίδρυση μονάδων Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας στο Ν. Σερρών και συγκεκριμένα στα Άνω Πορόια και στο Σιδηρόκαστρο, σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις των στρατοπέδων που καταργήθηκαν στο παρελθόν, θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας στις εν λόγω παραμεθόριες και φτωχές περιοχές. Παράλληλα με την προβλεπόμενη εντοπιότητα των επιλεγόμενων εφέδρων, θα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της αιμορραγίας των ακριτικών αυτών πληθυσμών από νέους ανθρώπους, με αυτονόητες τις θετικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

 Είναι κάτι παραπάνω από προφανής η τεράστια σημασία που θα έχει αυτό για ένα Νομό εγκαταλελειμμένο επί δεκαετίες, για ένα Νομό που βρίσκεται στην 49η θέση, όσον αφορά τους δείκτες ευημερίας και το κατά κεφαλήν εισόδημα. Εξάλλου εδώ και ενάμιση χρόνο, σε συζητήσεις που είχαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήταν θετικό για την ίδρυση μονάδων Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας, στις εν λόγω περιοχές του Ν. Σερρών. Αυτό ήταν και είναι πάγιο αίτημα και των φορέων και των πολιτών και πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό και θα πραγματοποιηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

        Ως γνωστόν σύμφωνα με τον Ν.3366/2005, οι Έφεδροι Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ), θα επιλέγονται από πολίτες των ανωτέρω περιοχών και κατά την περίοδο που θα υπηρετούν, θα λαμβάνουν βασικό μισθό ίσο με αυτόν του ομοιόβαθμού τους επαγγελματία στρατιωτικού, πλην αυτών που κατατάσσονται στους βαθμούς του στρατιώτη και του δεκανέα, οι οποίοι λαμβάνουν βασικό μισθό λοχία.

        Στους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας, παρέχεται Υγειονομική περίθαλψη στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς και στα στρατιωτικά Νοσοκομεία. Οι ΕΦ.Υ.ΕΣ, εξακολουθούν να ασφαλίζονται στον φορέα ασφάλισης, στον οποίο ήταν ασφαλισμένοι πριν από την ένταξή τους στο θεσμό. Όσοι δεν έχουν ασφαλιστεί σε κανέναν Ασφαλιστικό Οργανισμό, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ και στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. για όσο χρονικό διάστημα τελούν υπό τα όπλα.

Previous Article

Ληστρικός και αντισυνταγματικός ο Νόμος 2121/1993 «είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων από τους ιδιοκτήτες καφενείων, εστιατορίων, καφετεριών κλπ.» και περί πρόθεσης της Κυβέρνησης τροποποίησής του

Next Article

Συλλυπητήριο Μήνυμα για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου