Αποζημιώσεις σε πληγέντες σπαραγγοκαλλιεργητές για τις ζημιές της άνοιξης του 2009 και αποζημιώσεις βαμβακοκαλλιεργητών

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 
       
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : ‘’ Αποζημιώσεις σε πληγέντες σπαραγγοκαλλιεργητές για τις ζημιές της άνοιξης του 2009 και αποζημιώσεις βαμβακοκαλλιεργητών ‘’

Θετική είναι η εξέλιξη σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των σπαραγγοκαλλιεργητών για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες την άνοιξη του 2009 .

Ως γνωστόν ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρότατες ζημιές των σπαραγγοκαλλιεργητών , επειδή υπήρξε καθυστέρηση για να εκδοθεί απόφαση αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.

Όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις επόμενες ημέρες ο ΕΛΓΑ θα βγάλει ανακοίνωση ώστε να γίνουν αιτήσεις και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί .

Όσον αφορά το θέμα για τις αποζημιώσεις των βαμβακοκαλλιεργητών από την προσβολή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το πράσινο σκουλήκι και από τις έντονες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο της συγκομιδής , μετά τις ερωτήσεις του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη , αλλά και άλλων Βουλευτών , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται στα εξής :

α)  Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των παραδόσεων βάμβακος , επειδή υπάρχουν ακόμη ορισμένα βαμβάκια στις αποθήκες ,το Υπουργείο θα πάρει την απόφαση με ποιο τρόπο θα αποζημιώσει.

β) Υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ  να προχωρήσει σε εξατομικεύσεις ανά νομό , ανά δήμο και ανά παραγωγό .

γ)  Η μέθοδος που προτίθεται να ακολουθήσει το Υπουργείο είναι να αθροίσει τη ζημιά από τα ζημιογόνα  αίτια ( σκουλήκι , βροχόπτωση κ.λ.π.) και να αποζημιώσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κανένας βαμβακοπαραγωγός .

δ) Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα δοθεί σε όλους τους παραγωγούς ανεξάρτητα από τις παραδόσεις βαμβακιού .

Previous Article

Καταστροφή των αμπελουργών – παραγωγών τσίπουρου και κατάργηση του παραδοσιακού Επαγγέλματος τους με τις διατάξεις του νέου προσχεδίου νόμου

Next Article

Απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών μετά τη συμπλήρωση της επταετούς υποχρεωτικής παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις