Αποζημιώσεις των Αγροτών από τον ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις της 18ης Ιουνίου 2014

Share:

  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2014  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Αποζημιώσεις των Αγροτών από τον ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις της 18ης Ιουνίου 2014»

Άρχισαν ήδη να αποστέλλονται από τον ΕΛΓΑ οι πρώτες εκτιμήσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των αγροτών από τη χαλαζόπτωση της 18ης Ιουνίου 2014, αλλά και από άλλα ζημιογόνα αίτια.

Από την πρώτη στιγμή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ, παρακολουθούσε από κοντά την εξέλιξη της όλης διαδικασίας σε κάθε στάδιο, ώστε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους με δίκαιο τρόπο και να σταλούν τα πορίσματα στους πληγέντες καλλιεργητές.

Μετά από εντατική προσπάθεια από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τους αγρότες και με τις οδηγίες των υπηρεσιών και της πολιτικής ηγεσίας, ώστε να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις και να σταλούν τα πορίσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αυτό πλέον είναι γεγονός.

Ως γνωστόν, η χαλαζόπτωση έπληξε τότε πολλά Δημοτικά Διαμερίσματα του Ν. Σερρών, με χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, που άλλες ήταν έτοιμες για συγκομιδή (όπως σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι, καπνά κλπ), ενώ άλλες σε στάδιο ανάπτυξης και ωρίμανσης (όπως αραβόσιτος, βαμβάκι, ελιές, καρπούζια κλπ).

Τα πρώτα πορίσματα των εκτιμήσεων αφορούν τα σιτηρά, καπνά, ελιές, ελαιοκρέμβη, αραβόσιτο, μηδική, καρπούζια, ηλίανθο κ.α.

Οι πληρωμές για τις ζημιές, όπως ενημέρωσε ο ΕΛΓΑ τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόφιλο Λεονταρίδη, θα αποδοθούν στους παραγωγούς μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ όσα εκτιμητήρια σταλούν μετά τις 10 Δεκεμβρίου , οι πληρωμές θα γίνουν αργότερα.

Οι εκτιμήσεις ζημιών που αφορούν το βαμβάκι δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι έχουν προστεθεί και άλλα ζημιογόνα αίτια κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης (έντονες βροχοπτώσεις κ.λ.π.).

Τις επόμενες ημέρες θα σταλούν και τα υπόλοιπα πορίσματα των εκτιμήσεων σε όσα Δημοτικά Διαμερίσματα δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Previous Article

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια

Next Article

Τηλεφωνική παρέμβαση στο Tv ΕΠΙΛΟΓΕΣ και στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων για την Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές – 09.12.2014