Βιώσιμες ρυθμίσεις εγγυημένων δανείων των Επιχειρήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

 Αθήνα, 15/01/2014

  ΕΡΩΤΗΣΗ

 ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γιάννη Στουρνάρα

ΘΕΜΑ: «Βιώσιμες ρυθμίσεις εγγυημένων δανείων των Επιχειρήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο»

Κύριε Υπουργέ,

 Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Δημόσιο κατά το πρόσφατο παρελθόν προέβη στην παροχή εγγυήσεων προς το τραπεζικό σύστημα για υφιστάμενα δάνεια επιχειρήσεων κυρίως του Βορειοελλαδικού χώρου, με σκοπό την ταμειακή τους διευκόλυνση και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Οι εγγυήσεις αυτές, σε συνδυασμό με παράλληλες ρυθμίσεις αποπληρωμής, έδωσαν τη δυνατότητα της επιβίωσής τους και της συνέχισης της λειτουργίας τους.

Δυστυχώς όμως, λόγω της επελθούσας οικονομικής κρίσης και λόγω τριπλασιασμού των επιτοκίων, οι ρυθμίσεις αυτές δεν καθίσταται εφικτό να εξυπηρετηθούν με τους αρχικούς όρους που χορηγήθηκαν.

Εάν η Κυβέρνηση δεν επιδείξει προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις το ανάλογο ενδιαφέρον, που επέδειξαν οι ξένοι δανειστές της χώρας για τη στήριξή της, έτσι ώστε να καταστούν εξυπηρετούμενα τα ως άνω δάνεια των ΒΙΩΣΙΜΩΝ με Τραπεζικά κριτήρια επιχειρήσεων ,τότε θα υπάρξουν κατά γενική παραδοχή οι εξής συνέπειες:

Α. Θα καταπέσουν εντός του επομένου έτους οι εγγυήσεις και θα κληθεί το Δημόσιο να καταβάλλει στις Τράπεζες το 80% των εγγυημένων Δανείων.

Β. Οι επιχειρήσεις θα διακόψουν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα τη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Γ. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ευαίσθητες Εθνικά περιοχές και θα θεωρηθεί αν μη τι άλλο εγκληματική ενέργεια λαμβανομένου υπόψη ότι εκλιπαρούμε για ξένες επενδύσεις των 100 θέσεων εργασίας και δεν βοηθούμε τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Δ. Θα δημιουργηθεί σοβαρότατη διαχειριστική αναστάτωση με την εμπλοκή Εφοριών, Τραπεζών, Ασφαλιστικών φορέων , Δικαστικών αρχών και γενικότερη κοινωνική αναταραχή.

Ε. Τέλος θα επαυξηθεί η αμφισβήτηση για την επάρκεια του πολιτικού μας συστήματος να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα οικονομικά ζητήματα, που αφορούν την προστασία του ιδιωτικού παραγωγικού ιστού, ο οποίος επλήγη από μία οικονομική κρίση για την οποία τελικά δεν είναι υπεύθυνος.

 Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

 1. Προτίθεται άμεσα να λάβει μέτρα σε μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση , για τη στήριξη εκείνων των επιχειρήσεων, οι οποίες υπογραμμίζουμε είναι βιώσιμες και το τραπεζικό σύστημα επιθυμεί τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους με κατάλληλες ρυθμίσεις;

2. Ποιά είναι αυτά τα μέτρα τα οποία, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις Μνημονιακές υποχρεώσεις, θα στηρίξουν την υγιή παραγωγική Επιχειρηματικότητα;

 ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
Βλαχογιάννης Γεωργίου Ηλίας
Βογιατζής Γεωργίου Παύλος
Γεωργαντάς Παύλου Γεώργιος
Δερμεντζόπουλος Χρήστου Αλέξανδρος
Ιωαννίδης Δημητρίου Ιωάννης
Καρανάσιος Βασιλείου Ευθύμιος
Κόλλιας Ταξιάρχου Κωνσταντίνος
Κοντός Ευστρατίου Αλέξανδρος
Κοψαχείλης Αθανασίου Τιμολέων
Κυριαζίδης Τριαντάφυλλου Δημήτριος
Κωνσταντινίδης Γεωργίου Ευστάθιος
Λεονταρίδης Χρήστου Θεόφιλος
Μάνη-Παπαδημητρίου Ευαγγέλου ΄Αννα
Μπατσαρά Νικολάου Γεωργία
Πασχαλίδης Αδάμ Ιωάννης
Στυλιανίδης Στυλιανού Ευριπίδης
Τζαμτζής Συμεών Ιορδάνης (Δάνης)

 

Previous Article

Προβλήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και της τευτλοπαραγωγής

Next Article

Κατάθεση τροπολογίας για το θέμα των αποζημιώσεων που ταλανίζει εδώ και μήνες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές για τις ζημίες που υπέστησαν πέρυσι οι καλλιέργειες τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ