ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 
 

   Αθήνα, 05 Μαΐου 2010

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Στο σημερινό ασταθές και ρευστό περιβάλλον η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας, είναι απαραίτητοι παράγοντες για την ανάταξη της οικονομίας, την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν την εγγύηση για την  ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, την διαφύλαξη των Εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εξυπηρέτηση των ζωτικών εθνικών μας συμφερόντων. Αποτελούν επίσης βασικό παράγοντα για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις είχε και έχει επίκεντρο τον άνθρωπο. Κατά την διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης 2004-2009, η κυβέρνηση της Ν.Δ. στάθηκε δίπλα στα προβλήματα των στελεχών, προώθησε την αξιοκρατία, αύξησε τις αποδοχές τους, βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης, προώθησε πολιτικές για την στήριξη της στρατιωτικής οικογένειας, ψηφίστηκε νέος σύγχρονος στρατολογικός νόμος με πολλές ευεργετικές διατάξεις κ.α. Παρότι την περίοδο αυτή μειώθηκαν σημαντικά οι αμυντικές και εξοπλιστικές δαπάνες, το αξιόμαχο του στρατεύματος βελτιώθηκε, ενώ αναδιοργανώθηκε ο Στρατός Ξηράς, πολλές στρατιωτικές υπηρεσίες και όλες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ. Ψηφίστηκε επίσης νέος νόμος για τις στρατιωτικές προμήθειες που διασφαλίζει την διαφάνεια και την μεγάλη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η συμμετοχή τέλος της χώρας μας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήταν ουσιώδης και οι Ελληνικές μονάδες έλαβαν σωρεία διακρίσεων.

Μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, συγκροτήθηκε ο τομέας πολιτικής ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και με υπευθυνότητα, όλα τα συμβαίνοντα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αρμόδιος Τομεάρχης έχει αναλάβει με απόφαση του Προέδρου του κόμματος, ο Βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Με ουσιώδεις ερωτήσεις πάνω σε φλέγοντα θέματα, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ομιλίες στην Βουλή των Ελλήνων, με συνεχείς ανακοινώσεις και Δελτία Τύπου προς τα ΜΜΕ, οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας γίνονται γνωστές στους Έλληνες πολίτες. Στους 7 μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ο τομέας πολιτικής ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε για όλα τα σημαντικά θέματα και επεσήμανε λάθη, αστοχίες και παραλήψεις της κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι ο ευαίσθητος τομέας της Εθνικής Άμυνας δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις μικροπολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με αλλεπάλληλες δηλώσεις, δελτία τύπου αλλά και ομιλίες στην Βουλή, αποδοκίμασε έντονα την πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ, να επαναφέρει στην ενέργεια απόστρατους Αξιωματικούς και μάλιστα στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας. Κατηγόρησε επίσης το ΠΑΣΟΚ για κομματική άλωση των Ε.Δ., μετά την αποστρατεία ικανότατων Αξιωματικών και την “προώθηση ημετέρων”, κατά τις τακτικές κρίσεις των Ε.Δ.

2. Διαφώνησε και καταψήφισε, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την πρόταση του ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλου για την τροποποίηση των συμβάσεων για την κατασκευή των 4 γερμανικών Υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό 3, μετά την νέα απευθείας ανάθεση κατασκευής δύο νέων Υποβρυχίων αξίας 1 δις ευρώ και μάλιστα όταν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της  οικονομικής κατάρρευσης. Χαρακτήρισε το θέμα μείζον από πολιτικής και ηθικής τάξεως και υπογράμμισε την τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης. Υπέβαλε δε εμπεριστατωμένες προτάσεις οι οποίες δεν αυξάνουν το συμβατικό κόστος και υπηρετούν κατά τον καλύτερο τρόπο το εθνικό συμφέρον.

3. Με δελτία τύπου και παρεμβάσεις στην Βουλή, ετέθη με έμφαση και υπευθυνότητα το θέμα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και εκλήθη η κυβέρνηση να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά στις προκλήσεις και “διπλωματικά και αποτρεπτικά”. Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί με πολλή προσοχή την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο και τοποθετείται υπεύθυνα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

4. Mε σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τοποθετήθηκε εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης για μείωση του εισοδήματος των στελεχών των Ε.Δ. και είχε έγκαιρα προειδοποιήσει τον αρμόδιο υπουργό, με σχετικά δελτία τύπου, ότι με τις αντιφατικές του δηλώσεις και τις διαρροές για φορολόγηση των επιδομάτων, μείωση των εισοδημάτων κλπ των στελεχών, προκαλεί τριγμούς στην συνοχή και στο ηθικό του στρατεύματος. Η επιβεβαίωση ήλθε 2 μήνες μετά, με την αντίδραση των ιπταμένων της ΠΑ για την άδικη μείωση του εισοδήματος τους και την αναταραχή που δημιουργήθηκε στις Ε.Δ. Και στην περίπτωση αυτή με δηλώσεις και δελτία τύπου ο τομέας Εθνικής Άμυνας τοποθετήθηκε υπεύθυνα και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να άρει την αδικία και να αποκαταστήσει το εισόδημα των πιλότων.

5. Με μία σειρά Ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο τομέας Άμυνας ανέδειξε φλέγοντα θέματα. Οι κυριότερες ερωτήσεις που υπεβλήθησαν ήταν:

            Α.  Για την αποδέσμευση του στρατιωτικού προσωπικού της ΕΥΠ

Β.  Για την θέση της χώρας μας επί γαλλικής προτάσεως για αναβαθμισμένη    στρατιωτική συνεργασία

            Γ.  Για το καθεστώς πτήσεων στο Αιγαίο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

            Δ. Για την μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ

            Ε. Για την βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ

            ΣΤ. Για τα προσόντα υποψηφίων στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ

            Ζ. Για παραιτήσεις ανωτάτων Αξιωματικών των Ε.Δ.

6. Ευρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα επαφών του επικεφαλής του τομέα με τις Ενώσεις Αποστράτων των Ε.Δ., με τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες αλλά και με επιχειρησιακές μονάδες των Ε.Δ.

Από πλευράς οργανωτικής δομής, στον τομέα Άμυνας συμμετέχει μία καταξιωμένη ομάδα στελεχών που προέρχεται κατά βάση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και με εντολή του υπεύθυνου του τομέα έχει κατανεμηθεί σε ομάδες εργασίας και τομείς ευθύνης. Ήδη εκπονείται ο εκτενής προγραμματικός λόγος του κόμματος για την Άμυνα, καθώς και οι προγραμματικές αρχές και θέσεις για το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος.

Previous Article

Απαγόρευση στους Aξιωματικούς Π.Ν. να φέρουν στις θερινές στολές ταινίες (διεμβολές) ηθικών αμοιβών και διακριτικά σήματα

Next Article

Παραίτηση ανώτατου Αξιωματικού του ΠΝ για λόγους ευθιξίας