Καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες από χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλα και για τις τεράστιες καταστροφές των δενδροκαλλιεργειών από το φαινόμενο της ακαρπίας

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα : « Καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες από χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλα και για τις τεράστιες καταστροφές των δενδροκαλλιεργειών από το φαινόμενο της ακαρπίας »

Επιστολή  έστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του, με θέμα την καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους αγρότες από χαλαζοπτώσεις και από ανεμοθυέλλα ως επίσης και για τεράστιες καταστροφές των δενδροκαλλιεργειών από το φαινόμενο της ακαρπίας.

«Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, ολοένα και εντείνεται η αγωνία χιλιάδων αγροτών-παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα για το εάν θα μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις καλλιεργητικές, κοινωνικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις και δεν θα κάνουν στην κυριολεξία «μαύρες γιορτές».

Στις εξαγγελίες, στις οποίες προβήκατε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, για το χρονοδιάγραμμα καταβολής οφειλόμενων χρημάτων στους αγρότες (εξόφληση ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, ενστάσεων και υπολοίπων παρελθόντων ετών της κοινοτικής εξισωτικής αποζημίωσης, τρίτη δόση επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, καπνοπαραγωγών του μέτρου 144, προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας), όπως άλλωστε και στην ομιλία σας επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, στην οποία επικεντρωθήκατε και μόνο σε ένα προϊόν – το βαμβάκι, απουσίαζε η αναφορά σε κρίσιμα ποσά που αφορούν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε καμία αναφορά για το εάν και πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενες αποζημιώσεις στους αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν σημαντικά από τις χαλαζοπτώσεις της περασμένης άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού. Δεν υπήρξε καμία μνεία στο εάν και πότε θα αποζημιωθούν οι δεκάδες χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές σ΄ όλη τη χώρα από το φαινόμενο της ακαρπίας, που έπληξε τα δένδρα τους. Και όταν μάλιστα εσείς ο ίδιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία σας στο υπουργείο στις 29 Μαΐου, είχατε προσωπικά δεσμευτεί ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα είχε ξεκαθαριστεί το θέμα και θα είχαν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Και όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, τη στιγμή που οι χιλιάδες παραγωγοί οι οποίοι περιμένουν καρτερικά τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις τους, έχουν ήδη καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ασφαλιζόμενοι έναντι κινδύνων και ζημιών, για τους οποίους δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ αποζημίωσης.

Προκαλεί έκπληξη να μην εξετάζεται, ουσιαστικά, στη Βουλή η πρόταση νόμου δεκάδων βουλευτών της συμπολίτευσης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, μεταξύ των οποίων ρυθμίζονταν και θέματα που είχαν να κάνουν με τις αποζημιώσεις λόγω ακαρπίας κ.α. και την ίδια στιγμή να μην κάνετε καμία αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων, για τις τεράστιες, όπως και εσείς ο ίδιος έχετε παραδεχθεί, ζημιές που σημειώθηκαν φέτος.

Κατόπιν τούτων και προκειμένου οι χιλιάδες αγρότες ανά την χώρα να μην κάνουν «μαύρα Χριστούγεννα», σας καλούμε όπως στις 11 Δεκεμβρίου, έτσι και εντός των αμέσως προσεχών ημερών, να ενημερώσετε αναλυτικά τους παραγωγούς για το πότε ακριβώς, με ποια ποσά και για ποιες ζημιές θα λάβουν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις τους».

Previous Article

Ομιλία στο Σχέδιο Νόμου της Φορολογίας των ακινήτων – 14/12/2013

Next Article

Ομιλία του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή στο σχέδιο Νόμου της φορολογίας των ακινήτων – πρόταση να διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς στους αγρότες που έχουν χαμηλά εισοδήματα