Ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2009

Share:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

«Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για τον προϋπολογισμό του 2009»

 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.

Ο προϋπολογισμός του 2009 περιλαμβάνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την πρωτοφανή οικονομική κρίση που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα και την μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μας. Αναπόφευκτα οι επιπτώσεις της κρίσης επηρεάζουν και τη χώρα μας.

Η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας, απαιτεί υπεύθυνες θέσεις από όλους και όχι διαστρέβλωση των δεδομένων και καταστροφολογία που καλλιεργείται σκοπίμως όλο αυτό το διάστημα.

Είναι λοιπόν θέμα ευθύνης όλων μας, με πλήρη επίγνωση όλων των δυσκολιών, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της ανάπτυξης της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.

Αυτά που πετύχαμε ώστε η ελληνική οικονομία να εμφανίζει ανθεκτικότητα στην κρίση και οι ρυθμοί ανάπτυξης να είναι πολλαπλάσιοι του μέσου όρου της Ευρωζώνης, πρέπει να τα ενισχύσουμε συνεχίζοντας την προσπάθεια.

Είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, όπως είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά. Μόνο που η ισοπεδωτική κριτική όλων των πολιτικών επιλογών μας, οι ανεύθυνες και δημαγωγικές θέσεις, η συνολική απόρριψη, οδηγεί σε μια προϊούσα απαξίωση και απομάκρυνση από την «πολιτική τάξη» και οι εκφραστές τους είναι επικίνδυνοι για την πορεία του τόπου.

Επιδιώξαμε τα τελευταία χρόνια ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, μειώνοντας σημαντικά τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π, παρ’ όλα αυτά η θηλιά του δημόσιου χρέους το οποίο κληρονομήσαμε, αποτελεί  ένα τεράστιο βάρος που αυξάνει το κόστος δανεισμού. Θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές Εθνικές Οικονομίες στην ανάπτυξη, θα έχουμε όμως και μεγαλύτερα προβλήματα στο κόστος δανεισμού και στις δαπάνες για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση έχει προωθήσει με σχέδιο και συνέπεια μια σειρά από αναπτυξιακές πολιτικές όλο αυτό το διάστημα, πολιτικές με αποτέλεσμα που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στηρίζουν τη χώρα. Αφορά μεταρρυθμίσεις, έξυπνες επενδύσεις αλλά και μεγάλα δημόσια έργα.

Αναφέρομαι:

 1. Στην εφαρμογή Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα περίοδο που μεταφέρει το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων στην περιφέρεια.
 2. Στο πρόγραμμα των Δημοσίων Έργων, που αλλάζει τον οδικό χάρτη της χώρας.
 3. Στα Ειδικά Χωροταξικά πλαίσια, που βάζουν τάξη στις χρήσεις γης διευκολύνοντας τις επενδύσεις και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Επίσης:

– Στη νέα Ενεργειακή Πολιτική που δίνει έμφαση στις ήπιες μορφές ενέργειας ( τις Ανανεώσιμες Πηγές και την επέκταση της χρήσης του φυσικού  αερίου ).

– Στις διεθνείς συμφωνίες που μετατρέπουν τη χώρα σε ενεργειακό δίκτυο, αυξάνοντας τη γεωπολιτική σπουδαιότητα της τα έσοδα του κράτους και τις θέσεις εργασίας.

– Στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που φτάνουν τα 5,7 δις Ευρώ.

– Στις επενδυτικές πρωτοβουλίες, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, που ξεπερνούν τα 11 δις Ευρώ.

Εδώ αξίζει να σημειώσω μεγάλα έργα πνοής για το Ν. Σερρών, όπως είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας, Προμαχώνας – Σέρρες – Θεσσαλονίκη, τα σημαντικά έργα υποδομής για την εκπαίδευση, τα έργα φυσικού αερίου, η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών από νέους επενδυτές και μια σειρά άλλων μικρών και μεγάλων έργων των Δήμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που απέκτησαν πολλαπλάσιους πόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Έργα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας της ζωής τους. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, την ψήφιση του ν.3613/2007,μετά από εισήγηση δική μου, όπου ο Ν. Σερρών χαρακτηρίσθηκε παραμεθόριος στο σύνολό του, με όλα τα κίνητρα που διέπουν το νόμο αυτό, καθώς και το ν.3714/2008 με τον οποίο δίνεται το επίδομα των παραμεθορίων περιοχών, των 120 Ευρώ στους δικαιούχους.

Όλες αυτές οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης θωρακίζουν την οικονομία σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία και αιτιολογούν γιατί η Ελλάδα θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της ανάπτυξης, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σ’ όλες αυτές τις επιλογές εθνικής σημασίας η Αξιωματική Αντιπολίτευση είτε εναντιώθηκε, είτε ως συνήθως, προέβλεψε την αποτυχία τους και διαψεύσθηκε.

Απέναντι στην πιεστική κατάσταση που διαμορφώνει η διεθνής συγκυρία, μέσα σε ελάχιστο διάστημα από την εκδήλωση της παγκόσμιας κρίσης πήραμε σειρά μέτρων όπως:

–                 Η ασφάλεια των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα.

–                 Η αύξηση της εγγύησης στο ποσό των 100 χιλ. Ευρώ για κάθε καταθέτη σε κάθε τράπεζα.

–                 Τα πρόσθετα μέτρα που πήραμε για την προστασία των δανειοληπτών, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

–                 Οι παρεμβάσεις στις τράπεζες για την άμεση εγκατάλειψη καταχρηστικών όρων, κρυμμένων στα « ψιλά γράμματα ».

–                 Το νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

–                 Η εφαρμογή από το Ταμείο Εγγυοδοσίας του νέου προγράμματος για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με ποσό που μπορεί να φτάνει έως και 350.000 Ευρώ.

Με το πλέγμα αυτών των μέτρων:

– Ωφελούνται τόσο οι καταθέτες, όσο και οι δανειολήπτες.

– Ωφελούνται οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.

– Ωφελούνται τα νέα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.

Σε ότι αφορά τον αγροτικό κόσμο:

 • Διασφαλίσαμε την καταβολή στους καπνοπαραγωγούς του συνόλου των πόρων, μέχρι το 2013 και το σύνολο των εισροών στο βαμβάκι.
 • Διασφαλίσαμε την αύξηση της χρηματοδότησης για τους νέους αγρότες, στις 70.000 Ευρώ.
 • Κατεβάλαμε στους δικαιούχους μειονεκτικών περιοχών την εξισωτική αποζημίωση, ύψους 170 εκατ. Ευρώ.
 • Χρηματοδοτήσαμε- με άτοκο δάνειο 150 εκατ. Ευρώ- τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, για άμεσες προκαταβολές στους παραγωγούς δημητριακών.
 • Πιστώθηκαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά οι λογαριασμοί 900 χιλιάδων αγροτών ενιαίας ενίσχυσης με ποσό 2 δις 100 εκ Ευρώ.
 • Μεριμνήσαμε για την αποτελεσματικότερη ασφαλιστική κάλυψη μέσω του Ε.Λ.Γ.Α  με έκτακτες αποφάσεις εντάσσοντας περισσότερους ασφαλιστικούς κινδύνους λόγω των κλιματικών αλλαγών στη γεωργία ( όπως ακαρπία, ιώσεις κ.λ.π) και εντάξαμε με νόμο επί πλέον ασθένειες στην κτηνοτροφία.
 • Προετοιμάσαμε ένα τεράστιο σχέδιο μεγάλων και μικρών έργων για τη γεωργία και τη κτηνοτροφία το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από το 2009, που θα περιλαμβάνει αναδασμούς, αρδευτικά έργα, ιδιωτικές επενδύσεις επεξεργασίας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων για όλη την ύπαιθρο.

Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων και την εμπορία τους, ιδίως των δημητριακών και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε.

Σε ότι αφορά το δίχτυ της κοινωνικής προστασίας για τους οικονομικά αδύναμους:

 1. Χορηγείται τον Ιανουάριο  έκτακτο επίδομα θέρμανσης στους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α, τους δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ. και τους εγγεγραμμένους ανέργους.
 2. Χορηγείται έκτακτο επίδομα στεγαστικού δανείου 500 Ευρώ στους δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ και τους επιδοτούμενους ανέργους του Ο.Α.Ε.Δ που έχουν στεγαστικό δάνειο για κύρια κατοικία.
 3. Διπλασιάζεται για 300.000 επιδοτούμενους ανέργους το δώρο για τις γιορτές.
 4. Μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα για την απασχόληση με πρόγραμμα που ξεκινά τον Ιανουάριο.
 5. Προκηρύχθηκαν ήδη και επεκτείνονται, από τον Ιανουάριο προγράμματα κατάρτισης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για τη διατήρηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης.
 6. Προκήρυξη νέων προγραμμάτων για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, δημιουργία ευκαιριών στους νέους που εγκαταλείπουν το σχολείο και τη στήριξη νέων επιστημόνων.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Νομιμοποιείται άραγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ να κατηγορεί τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, όταν  η κυβέρνηση αυτή αποφάσισε να δώσει στην εγκαταλελειμμένη περιφέρεια το 80% του Δ΄ Κ.Π.Σ για έργα υποδομής ( Αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α.), τα οποία θα αρχίσουν από το 2009, που τα στέρησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ τα προηγούμενα χρόνια;

Αστείο.

Επιμένει αλήθεια η αντιπολίτευση να λέει ότι η Ν.Δ εγκατέλειψε τον κόσμο της υπαίθρου, όταν μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση κέρδισε τη μάχη για τις ενισχύσεις των καπνοπαραγωγών στις Βρυξέλλες;

Όταν αυτή η κυβέρνηση διέγραψε 1.5 δις Ευρώ από τα πανωτόκια που στοίχειωναν τον ύπνο χιλιάδων αγροτών;

Κακόγουστο.

Τι τύχη μπορεί να έχει μια τέτοια κριτική, όταν ο Καραμανλής έδωσε μέχρι και τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ στους συνταξιούχους; Είναι δυνατόν να κατηγορείται ο Καραμανλής για αναλγησία, όταν έλυσε ακόμα και το πρόβλημα των πέντε χιλιάδων περιθωριοποιημένων καθαριστριών των σχολείων που τις πληρώνατε με 200 Ευρώ μηνιαίως, όταν κόπτεστε για τη γενιά των 700 Ευρώ;

Παράλογο.

Μπορεί κανείς να του πει κουβέντα για τους ανέργους, όταν ίδρυσε ειδικό ταμείο για τις φθίνουσες περιοχές και έδωσε μηνιαίο μισθό στους πενηντάρηδες που έμειναν χωρίς δουλειά για όσο διάστημα τους απέμεινε μέχρι να βγουν στη σύνταξη;

Ή ζητάτε και τα ρέστα για τη μονιμοποίηση τριάντα πέντε χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων που μονιμοποιήθηκαν. Όταν τόσα χρόνια τους κρατούσατε ομήρους.

Η αλήθεια  είναι ότι η Ν.Δ είναι το κεντροδεξιό κόμμα των εργαζομένων, των νέων, των συνταξιούχων, των αγροτών, που θέλουν μια Ελλάδα υψηλών προσδοκιών και μεγάλων επιδιώξεων.

Επιδιώκουμε την σύγκριση σε όλα τα επίπεδα με χειροπιαστό αποτέλεσμα και όχι με ανέξοδους λαϊκισμούς.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η νεολαία μας απαιτεί μια υγιή προοπτική, μια παιδεία αποδοτική, ένα καλύτερο μέλλον και οφείλουμε να τους ακούμε καθημερινά. Η κρίση εμπιστοσύνης που κυριαρχεί και πολλαπλασιάζεται από τους « σοφούς των τηλεπαραθύρων » θέτει σε δοκιμασία το πολιτικό μας σύστημα.

Θα ήταν κρίμα να αφήσουμε την ανοησία να κυριαρχήσει και την εύλογη απογοήτευση των ημερών να προωθήσει τον μηδενισμό όσων έχουν επιτευχθεί.

Ευτυχώς υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, αυτή που μέσα και έξω από τα σύνορα σπρώχνει τον τόπο μπροστά, μέσα από συμπληγάδες, ώστε σήμερα η ελληνική Δημοκρατία να στέκει σε στέρεες βάσεις, παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν.

Χρειάζεται επιτέλους να επιδειχθεί απ’ όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αναλάβουμε όλοι μας, μα όλοι μας τις ευθύνες.

Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων απέναντι στους κοινούς κινδύνους και στους κοινούς στόχους.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος και ανηφορικός.

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από κατεστημένες νοοτροπίες. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να πετύχουμε. Γιατί την επιτυχία αυτή την χρωστάμε στις νέες γενιές.

Previous Article

Στο Μαϊάμι της Φλώριδας βρίσκεται ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, προσκεκλημένος εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

Next Article

Καθορισμός ολοκλήρου του Ν. Σερρών ως προβληματική περιοχή τύπου Α΄