Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη κατά τη διαδικασία συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στη Βουλή

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη κατά τη διαδικασία συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στη Βουλή .
 

Η Ελληνική κοινωνία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε γενική κατάθλιψη .

Η απουσία ελπίδας για το αύριο είναι εμφανής σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης , αλλά και σε όσους ζουν μέσα στον κόσμο .

Η Κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ζητά την εμπιστοσύνη των εκπροσώπων της στη Βουλή .

Μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αναβρασμό  και όχι μόνο από τις φωνές των «αγανακτισμένων » στις πλατείες .

Αλλά και από την απελπισία των απλών ανθρώπων που έχουν χάσει την πίστη για το μέλλον της πατρίδας τους . Και δεν ενοχλούνται μόνον επειδή τους ζητούνται όλο και μεγαλύτερες θυσίες , όλο και περισσότερα , πέρα από τα όρια της αντοχής τους .

Τους προκαλεί οργή και απόγνωση ότι παρά τις θυσίες δεν φαίνεται αχτίδα φωτός στον ορίζοντα . Παρά μόνο σκοτάδι όλο και πιο πυκνό .

Ακυρώθηκαν σχεδιασμοί και τα όποια όνειρα των εργαζομένων , όπου όνειρο δεν είναι απαραίτητα η μεγάλη ζωή , αλλά κάτι τόσο αυτονόητο όσο η  δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να αποπληρώσουν το δάνειο για το σπίτι τους .

Σβήστηκαν οι ελπίδες της νέας γενιάς , που ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα εφόδια να σταδιοδρομήσει στην πατρίδα μας , παίρνει το δρόμο για την ξενιτιά .

Κρίμα και πάλι κρίμα .

Ίσως δεν αντιλαμβάνεστε τη ζημιά που προξενήσατε στους πολίτες αυτής της χώρας με τόσο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο .

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα , βιώσαμε μια πρωτοφανή παράλυση της Κυβέρνησης . Ένα πρωθυπουργό , ο οποίος ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε . Και ξαφνικά με την παρέμβαση κομματικών και «άλλων » κύκλων , ο κ. Παπανδρέου το μετάνιωσε.
Φαίνεται εκ των υστέρων , εκτίμησε ότι η δική του διάσωση είναι προτιμότερη από τη διάσωση της χώρας .

Έτσι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας Κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας » , με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής , με μεγάλη λαϊκή επιδοκιμασία , η οποία θα μπορούσε με αξιώσεις να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου .  Και έριξε στάχτη στα μάτια του κόσμου με ένα ανασχηματισμό , για να πάρει παράταση χρόνου, όταν το νέο οικονομικό επιτελείο θα αναλάβει απλώς να εφαρμόσει την πολιτική των δύο Μνημονίων . Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή προσώπων αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται και που δεν αλλάζει.

Παρά την επικοινωνιακή εκστρατεία για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η νέα Κυβέρνηση σηματοδοτεί μια νέα αρχή , η κοινωνία δεν παραπλανάται . Άρα η προσπάθεια είναι εξ’ ορισμού θνησιγενής.  Τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας καθώς και η αδυναμία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αληθινή επανεκκίνηση της οικονομίας , ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά , συνηγορούν ότι ο βίος και αυτής της Κυβέρνησης θα είναι βραχύς .

Το μόνο που κάνει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι να παίρνει οικονομικά μέτρα αδιακρίτως εις βάρος όλων , χωρίς μάλιστα να επιτυγχάνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα , όπως αποδεικνύεται από την ανάγκη λήψης διαρκώς νέων και πιο σκληρών .

Έρχεστε τώρα , μετά τις περσινές περικοπές μισθών , συντάξεων με νέες περικοπές φοροαπαλλαγών , νέες  έκτακτες εισφορές αλλά και με το ενιαίο μισθολόγιο να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους .

Νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών  , αλλά θα φέρουν σε ακόμη πιο δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής , καθώς η δραστηριότητα σ΄αυτόν τον κλάδο έχει υποστεί επικίνδυνη καθίζηση συμπαρασύροντας δεκάδες συναφή επαγγέλματα .

Ιδιαίτερα θα επισημάνω την επιλογή «αυτοκτονίας »   που γίνεται με την αύξηση κατά 10 μονάδες του Φ.Π.Α. ( από 13% σε 23%) σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης ( εστιατόρια , καφετέριες , μπαρ κ.λ.π.) .

Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσια του αναμενόμενου λουκέτα , δεκάδες χιλιάδες νέες απώλειες θέσεων εργασίας , ιδιαίτερα των νέων . Και όλα αυτά παρ’ ότι οι φορείς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εδώ και ένα χρόνο σας καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις και ζητούν να σταματήσει ο κατήφορος που γεννά λουκέτα , ανεργία , φτώχεια και οδηγεί σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό κραχ .

Η καθολική εξαθλίωση και φτώχεια των Ελλήνων είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας και του σχεδίου της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  , που τελικά δεν υπήρχε .

Μαζί με όλα αυτά η κατάργηση επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με δημογραφικά κριτήρια , βάζει μπουρλότο στα θεμέλια ενός γηρασμένου κράτους .

Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει η πολιτική , όταν η άσκησή της περιορίζεται στην υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται ερήμην του πολίτη και του πολιτικού που υποτίθεται ότι το εκπροσωπεί . Είναι επαρκής δικαιολογία για μια εκλεγμένη Κυβέρνηση , ότι κάνει – αναγκαστικά – πράγματα με τα οποία διαφωνεί γιατί έτσι την «υποχρεώνουν » ;

Η μόνη δηλαδή αποστολή στην οποία  μπορεί να ανταποκριθεί μια εκλεγμένη Κυβέρνηση είναι να νομιμοποιεί με την παρουσία της ειλημμένες αποφάσεις ,ακόμη κι αν αυτές δεν υπακούουν σε καμιά πολιτική λογική , μόνο και μόνο γιατί έτσι υπαγορεύουν οι δανειστές ;

Γενικά όλοι οι δείκτες δείχνουν επιδείνωση , ανεργία , πληθωρισμός , ύφεση .

Στον Αγροτικό τομέα επενδυτικά προγράμματα παγώνουν , κονδύλια χάνονται , έργα από το ΕΣΠΑ  δεν ξεκινούν ακόμη , το αγροτικό εισόδημα φθίνει . Οι βαμβακοκαλλιεργητές περιμένουν εναγωνίως αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν πριν  από ένα χρόνο . Οι τευτλοκαλλιεργητές εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον αυτής της καλλιέργειας , ενώ τα εργοστάσια ζάχαρης κοντεύουν να κλείσουν . Οι καπνοκαλλιεργητές δεν έλαβαν την ενίσχυση των 93 ευρώ /στρέμμα , εξαιτίας της αμέλειας και της αδιαφορίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Ο ΕΛΓΑ παρ’ ότι επέβαλε νέα αυξημένα  χαράτσια δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του .

Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και γενικότερα στο κόστος παραγωγής , η απουσία έργων υποδομής , η έλλειψη εφαρμογής των αρχών ελέγχου στην αγορά , φέρνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγανάκτηση και απελπισία .

Στον τομέα της Παιδείας αφού αναστατώσατε τις τοπικές κοινωνίες άκριτα, χωρίς διάλογο με τους φορείς , χωρίς μελέτη και σχέδιο , κλείσατε ζωντανά σχολεία αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της ερήμωσης της περιφέρειας .

Τώρα ετοιμάζεστε να βάλετε λουκέτο και σε  ΤΕΙ  της περιφέρειας , προσπαθώντας πρώτα για την υποβάθμισή τους .

Υποβαθμίζετε την Υγεία που είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό με τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων αλλά και με τις ελλείψεις στα ήδη λειτουργούντα , σε προσωπικό και σε αναλώσιμα υλικά .

Αυτός είναι ο σχεδιασμός και το έργο της Κυβέρνησης και για όλα αυτά έχετε το θράσος και ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης . Όταν εξαπατήσατε και συνεχίζετε να εξαπατάται τον κόσμο .

Πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί για να σας τη δώσουμε .

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Χρειαζόμαστε πολιτική αναγέννηση σε όλα τα επίπεδα . Από το Κράτος και την Κεντρική Εξουσία έως και όλα τα επίπεδα διοίκησης . Αλλαγή νοοτροπίας , ξεκάθαρες κουβέντες , αλλαγή σε βάθος του μοντέλου διακυβέρνησης του πολιτικού συστήματος . Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη που αφορά την πατρίδα και το μέλλον της . Για να ξαναέρθει η ελπίδα . Με νέες ιδέες , με προτάσεις , με επιχειρήματα, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος . Για να ξανακερδίσουμε  την εμπιστοσύνη των πολιτών που έχει χαθεί . Χρειάζεται πίστη για να επιτύχουμε σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα  . Έχω όμως την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε . Γιατί την επιτυχία αυτή τη χρωστάμε στις νέες γενιές .

Previous Article

Αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι

Next Article

Κατάργηση ολοήμερων σχολείων