Ομιλία του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο «Αθηνά»

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

 Δείτε την Ομιλία

Αθήνα, 07 Μαρτίου 2013

 Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για το Σχέδιο «Αθηνά»

 

Στρατηγικός στόχος του σχεδίου Αθηνά είναι ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και η επανασύνδεση του Ακαδημαϊκού χάρτη με τον Αναπτυξιακό χάρτη.

Καλείται το Υπουργείο Παιδείας να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις που έγιναν χωρίς σχέδιο, με άναρχο και πελατειακό τρόπο.

Αυτά που παρατηρούνται σήμερα στον Ακαδημαϊκό χάρτη είναι τα εξής:

  1. Κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων
  2. Αναντιστοιχία προγράμματος σπουδών με διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό, λόγω απουσίας και ελλειπούς στελέχωσης.

Η επανασύσταση ενός νέου ακαδημαϊκού χάρτη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα προσφέρει στη Νέα Γενιά γνώση, επαγγελματικό ορίζοντα, κοινωνική ένταξη και καταξίωση. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητες οι συγχωνεύσεις τμημάτων για τη σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία και περιφερειακές αναπτυξιακές προοπτικές.

Είναι φυσικά δύσκολο να αποδεχθούμε όλοι, μετά από μια περίοδο πελατειακών αποφάσεων για την ίδρυση σχολών ή τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και με δεδομένη την τοπικιστική προσέγγιση του καθενός, ότι η σημερινή τελική πρόταση για αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων θα εμπνέεται ,με αντικειμενικότητα, από τα ακαδημαϊκά κριτήρια που είναι η προϋπόθεση για το σχέδιο Αθηνά.

Εάν όμως θέλουμε να υπηρετήσουμε το στόχο που είναι η εκπλήρωση του θεμελιώδους ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε στα ακαδημαϊκά κριτήρια ως αρχή για την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ένα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Έρχομαι τώρα στην πρόταση για το ΤΕΙ Σερρών που μετονομάζεται σε ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Με το Σχέδιο διατηρείται το ΤΕΙ ως αυτόνομο και αυτοδιοίκητο και περιλαμβάνει τις εξής σχολές:

1. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και κατευθύνσεις  α) Δομοστατικών Έργων, β) Συγκοινωνιακών Έργων γ) Γεωπληροφορικής και δ) Αρχιτεκτονικής Τοπίου,

το Τμήμα Μηχανολογίας με κατευθύνσεις α) Ενεργειακών Μηχανικών και β) Κατασκευαστών,

και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής με    κατευθύνσεις α) Μηχανικοί Δικτύων β) Μηχανικοί Η/Υ γ) Μηχανικοί Λογισμικού

2. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατευθύνσεις α) Διοίκηση Επιχειρήσεων και β) Μάρκετινγκ.

Στο ΤΕΙ Σερρών δεν χαρίζεται τίποτε από την πολιτεία.

Το ΤΕΙ Σερρών έχοντας μια ιστορία πάνω από τριάντα χρόνια κέρδισε με το σπαθί του όλα αυτά τα χρόνια την καταξίωση στη συνείδηση του κόσμου. Διαθέτει τις καλύτερες ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες συναγωνίζονται τα πρότυπα ξένων σύγχρονων ιδρυμάτων και έχει άριστες εργαστηριακές υποδομές.

Τα τμήματα του ΤΕΙ Σερρών συμμετέχουν όλα στη διαδικασία Αξιολόγησης, λειτουργούν σε όλα τα τμήματα (εκτός από δύο) αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα, αυτοχρηματοδοτούμενα, χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, τον οποίο ,αντίθετα, ενισχύουν.

Τρία από αυτά είναι ξενόγλωσσα, διεξάγονται δηλαδή στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να συμμετέχουν σε αυτά φοιτητές από χώρες του εξωτερικού , γεγονός που καταδεικνύει την εξωστρέφεια του ιδρύματος.

Η μεγάλη αδικία ή το μεγάλο λάθος , για το ΤΕΙ Σερρών, που προτείνεται με το σχέδιο «Αθηνά» είναι η μετακίνηση του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στην Αθήνα, όπου λειτουργεί ίδιο τμήμα.

Ενώ, δηλαδή, με το νέο σχέδιο ματαιώθηκαν μαζικές φοιτητικές μετακινήσεις και βελτιώθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με το αρχικό, στην προκειμένη περίπτωση καταργείται το τμήμα των Σερρών ενδιάμεσα των σπουδών των φοιτητών και μεταφέρονται στην Αθήνα.

Κύριε Υπουργέ,

Πολλοί φοιτητές λόγω της οικονομικής κρίσης θα αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους γιατί οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα που προϋποθέτει αυτή η ξαφνική μεταφορά τους από τη μια άκρη της Ελλάδος στην άλλη.

Αυτή τη στιγμή με το νέο σχεδιασμό η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με τα νέα τμήματα και τις νέες κατευθύνσεις διαθέτει εννέα καθηγητές Αρχιτεκτονικής που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, που θέλετε να καταργήσετε στις Σέρρες.

Εάν όμως παρ’ όλα αυτά επιμείνετε να καταργήσετε αυτό το τμήμα , δώστε τουλάχιστον τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές φοιτούν τώρα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στις Σέρρες μέχρι να αποφοιτήσουν, διατηρώντας ενεργό το τμήμα, όπως κάνετε σε άλλες περιπτώσεις.

Εμείς φυσικά προτιμάμε την πρώτη λύση, την παραμονή δηλαδή του τμήματος στο ΤΕΙ Σερρών που μπορεί να ανταποκριθεί με τις υποδομές που έχει σε μια καλύτερη προοπτική.

Αρκεί να το στηρίξετε.

Previous Article

Τεράστιοι οι κίνδυνοι από την έλλειψη επαρκούς προσωπικού σε ΓΟΕΒ / ΤΟΕΒ

Next Article

Ομιλία του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο «Αθηνά» – 07/03/2013