Ομιλία του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για τον προϋπολογισμό του 2011

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 
 

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2010

 
 

Ομιλία του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για τον προϋπολογισμό του 2011.

 

Η ελληνική κοινωνία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε γενική κατάθλιψη .

Η απουσία ελπίδας για το αύριο είναι εμφανής σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης , αλλά και σε όσους ζουν μέσα στον κόσμο .

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους τους Έλληνες και δυστυχώς δεν θα είναι τα τελευταία που θα γιορτάσουν με αυτό τον τρόπο.

Τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς δώρο για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους .

Ταυτόχρονα οι μειώσεις μισθών που επιβάλλονται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον Δημόσιο τομέα μέσω των περικοπών των επιδομάτων , επαναφέρουν τα εισοδήματα των ελλήνων στα επίπεδα της περασμένης δεκαετίας , δηλ. σε τιμές δραχμής .

Δεν ισχύει , όμως  , το ίδιο και για τις τιμές της αγοράς που συνεχίζουν να εκτοξεύονται προς τα πάνω , μειώνοντας την αγοραστική αξία των εισοδημάτων που περικόπτονται .

Έχοντας αυξήσει κατά 50% την έμμεση φορολογία μέσα σε ένα μόλις χρόνο μέσω της εκτόξευσης του βασικού συντελεστή του ΦΠΑ από 9% που τον παρέλαβε στο 13% που τον έχει πάει μέχρι στιγμής , ( για είδη πρώτης ανάγκης στα νοικοκυριά ) , ο κ. Παπανδρέου κερδίζει αναμφισβήτητα τον τίτλο του πιο αντιλαϊκού ηγέτη που κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα , όντας πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς .

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δεν θα συγχωρήσουν ποτέ στο ΠΑΣΟΚ  ότι τους ανέτρεψε βιαίως τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους και παρ’ όλες τις  διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση των μισθών , η κατάληξη ήταν η άγρια αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων όπου ξεκληρίζονται βασικά δικαιώματα δεκαετιών .

Ακυρώθηκαν σχεδιασμοί και τα όποια όνειρα των εργαζομένων , όπου όνειρο δεν είναι απαραίτητα η μεγάλη ζωή , αλλά κάτι τόσο αυτονόητο όσο η δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να αποπληρώσουν το δάνειο για το σπίτι τους .

Το δε υποκριτικό επιχείρημα ότι η ρύθμιση επιβλήθηκε  για να μην εκτοξευτεί η ανεργία ( που ήδη κοντεύει στο 13% ) με 155.000 επιπλέον ανέργους  απ’ ότι πέρυσι , ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ, απλά τροφοδοτεί τη συσσώρευση της οργής.

Κανείς δεν εκτιμά το δούλεμα όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Όλοι της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης  γνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί μαζί με την φτώχεια .

Αυτή η πολιτική μετατρέπει όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους σε <<γενιά των 700 ευρώ >>. Ίσως όχι όλους . Κάποιοι θα είναι των <<500 >> ή των << 300 >> .

Η << κινεζοποίηση >> της Ελλάδας σε μισθούς  φαίνεται είναι το όνειρο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ .

Η καθολική εξαθλίωση και φτώχεια των Ελλήνων είναι αποτελέσματα της ανικανότητας και του σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ , που τελικά δεν υπήρχε .

Μαζί με όλα αυτά η κατάργηση επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με δημογραφικά κριτήρια , βάζει μπουρλότο στα θεμέλια ενός γηρασμένου κράτους .

Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει η πολιτική , όταν η άσκησή της περιορίζεται στην υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται ερήμην του πολίτη και του πολιτικού που υποτίθεται ότι τον εκπροσωπεί .

Είναι επαρκής δικαιολογία για μια εκλεγμένη κυβέρνηση ότι κάνει – αναγκαστικά – πράγματα με τα οποία διαφωνεί, γιατί έτσι την <<υποχρεώνουν >> ;

Η μόνη δηλαδή αποστολή στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί   μια εκλεγμένη Κυβέρνηση είναι να νομιμοποιεί με την παρουσία της  ειλημμένες  αποφάσεις, ακόμη κι αν αυτές δεν υπακούουν σε καμιά πολιτική λογική , μόνο και μόνο γιατί έτσι υπαγορεύουν οι δανειστές ;

Γενικά όλοι οι δείκτες δείχνουν επιδείνωση , ανεργία , πληθωρισμό , ύφεση ενώ μειωμένες είναι οι δαπάνες στο ΠΔΕ στην Παιδεία , στην Υγεία , στην Εθνική Άμυνα .

Στον Αγροτικό Τομέα επενδυτικά προγράμματα παγώνουν , κονδύλια χάνονται , έργα από το ΕΣΠΑ  δεν ξεκινούν ακόμη , το αγροτικό εισόδημα φθίνει .

Οι βαμβακοκαλλιεργητές  περιμένουν εναγωνίως αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν .

Οι τευτλοκαλλιεργητές εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον αυτής της καλλιέργειας .

Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και γενικότερα στο κόστος παραγωγής,  η απουσία έργων υποδομής , η έλλειψη εφαρμογής των αρχών ελέγχου στην αγορά , φέρνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγανάκτηση και απελπισία .

Στον τομέα της Παιδείας παρά τη ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 1 δις ευρώ επιπλέον κονδύλια , αυτό υλοποιήθηκε αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση με μείωση 1 δις  ευρώ.

Εσείς που μιλούσατε για αποκέντρωση , προαναγγέλλετε με διαρροές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα ΤΕΙ  , σπέρνοντας τον πανικό στις τοπικές κοινωνίες , όπως έγινε τώρα τελευταία στις Σέρρες , και οδηγώντας τα πράγματα σε ένα νέο συγκεντρωτισμό .

Σας προειδοποιούμε όμως ότι εάν έχετε και κατ’ελάχιστο τέτοιες σκέψεις στο μυαλό σας , δεν θα σας αφήσουμε εμείς και η κοινωνία να τις υλοποιήσετε .

Τώρα έρχομαι και στον Τομέα της Άμυνας, Τομέα που τους τελευταίους μήνες είχα την ευθύνη του ελέγχου της κυβέρνησης, από πλευράς του κόμματός μου.

Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για τις μεγάλες περικοπές στον Π/Υ του 2011 στον τομέα της Εθνικής Άμυνας. Δεν συμφωνούμε με την γενική και επίπεδη μείωση των κονδυλίων και μάλιστα σε ποσοστά που αγγίζουν το 20%, για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι όποιες μειώσεις –αν θα γίνουν – θα πρέπει να γίνουν με επιχειρησιακά και μόνον κριτήρια και ανάλογα με τις υποχρεώσεις και τα έργα που ανατίθενται σε κάθε Κλάδο. Γνωρίζεται πολύ καλά κύριοι Συνάδελφοι, ότι υπάρχουν ήδη ελλείψεις σε κρίσιμα υλικά και ανταλλακτικά, λόγω στενότητας πιστώσεων, που επηρεάζουν την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως, το αξιόμαχο του Στρατεύματος θα πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και αυτό δεν επιτυγχάνεται με μειώσεις τέτοιου βαθμού, ούτε με περιορισμό της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ή της πολυπλοκότητας των Ασκήσεων. Για το λόγο αυτό καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την θέση της και να μην μειώσει τον Π/Υ του ΥΠΕΘΑ.

Η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του Στρατεύματος, ο περιορισμός των Στρατοπέδων, η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η ορθολογικότερη κατανομή των πιστώσεων, η αποφυγή της σπατάλης, κλπ, είναι αναγκαία, αλλά με γνώμονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των Ε.Δ. και όχι με αποκλειστικά λογιστικά κριτήρια. Ας το προσέξει αυτό η κυβέρνηση, γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα,  ιδιαιτέρως στις σημερινές συνθήκες κρίσεως όπου οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

Στους 15 περίπου μήνες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις διογκώθηκαν, τα στελέχη προβληματίστηκαν έντονα, ενώ υπέστησαν πλήγματα που είχαν αρνητική επίπτωση στο ηθικό τους.

Καταρχάς στις ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών του περασμένου Μαρτίου, έγινε ξεκάθαρο το πως εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αντικειμενικότητα και την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Επανέφερε στην ενέργεια απόστρατους Αξιωματικούς με μόνες περγαμηνές την κομματική τους ταυτότητα, ενώ αποστράτευσε άξιους και εμπειρότατους Αξιωματικούς απλά και μόνον επειδή έπρεπε να προαχθούν οι «ημέτεροι».

Η ανέλιξη των «ημετέρων», σε συνδυασμό με  μια σειρά ατυχών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας που αναφέρθηκε απαξιωτικά για τους ένστολους τόσο δημόσια όσο και στο υπηρεσιακό επίπεδο, είχε αρνητική επίπτωση στο ηθικό των στελεχών και προκάλεσε αγανάκτηση και απογοήτευση κυρίως στα νέα στελέχη. Και δυστυχώς η απαράδεκτη αυτή κατάσταση συνεχίζεται. Σας θυμίζω, την προ μηνός δήλωση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Πάγκαλου ότι «οι στρατιωτικοί είναι το πλέον αντιπαραγωγικό τμήμα του Ελληνικού λαού». Αν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα από υπεύθυνους Έλληνες πολιτικούς!!

Η προσπάθεια εξομοίωσης από την πολιτική ηγεσία, των στελεχών των Ε.Δ. με τους δημοσίους υπαλλήλους, και η σημαντική περικοπή του εισοδήματός τους, καθώς και η αλλαγή προς το χειρότερο, του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού τους, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στις Ε.Δ. με αποτέλεσμα οι παραιτήσεις να φθάσουν σε πρωτοφανή επίπεδα το 2010, ξεπερνώντας τις 3000, με σοβαρές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος. 

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα είναι η πλήρης απαξίωση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών που υπάγονται στο ΥΠΕΘΑ και η έλλειψη προγραμματισμού και στόχων, που αποτυπώνονται στις αγωνιώδεις φωνές των εργαζομένων οι οποίοι μιλούν για «διαλυτικές τάσεις» και «απαξίωση της εταιρείας» από την κυβέρνηση. Έπρεπε να περάσουν 15 μήνες απραξίας, τα χρέη των Εταιρειών να προσεγγίσουν τα 3 δις ευρώ, να υπάρχει στασιμότητα παραγγελιών, κλπ, για να αποφασίσει η κυβέρνηση να αναθέσει τις Εταιρείες σε Συμβούλους, οι οποίοι – κάποια στιγμή – θα υποβάλλουν προτάσεις για το μέλλον των Εταιρειών. Δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φάς τριφύλλι» που λέει ο λαός. Και όλα αυτά, με τους 5000 εργαζόμενους των Εταιρειών να βρίσκονται μεταξύ «σφύρας και άκμονος».

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε ότι η πολυδιαφημισμένη Συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar επιβαρύνει την χώρα – και μάλιστα σε περίοδο οξύτατης οικονομικής δυσχέρειας – με το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δις. ευρώ που προήλθε από την απ’ ευθείας ανάθεση δύο επιπλέον υποβρυχίων, και το οποίο θα υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μας.

Αλλά και το «έργο» σας όσον αφορά στα Μετοχικά Ταμεία και κυρίως στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, δεν θα πρέπει να σας κάνει υπερήφανους. Οι υποσχέσεις για βιώσιμη λύση και εξορθολογισμό του ΜΤΣ, έμειναν στα χαρτιά, ενώ οι χιλιάδες μερισματούχοι που τόσα χρόνια πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους απειλούνται με πρωτοφανείς περικοπές, πράγμα άδικο, γιατί τα χρήματα του μερίσματος είναι χρήματα δουλειάς και ιδρώτα των στελεχών.

Τέλος και παρά την επικοινωνιακή επίθεση φιλίας της κυβέρνησης προς την γείτονα χώρα, τα γεγονότα μιλούν δυστυχώς από μόνα τους. Τους τελευταίους μήνες ακολουθώντας αυτή τη πολιτική, οι Έλληνες πολίτες έγιναν μάρτυρες σωρείας προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ευθέως Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ακόμη και κατά την διάρκεια επίσημων επισκέψεων αρχηγών – όπως πρόσφατα κατά τις επισκέψεις των Αρχηγών του Ναυτικού και του Στρατού στην Τουρκία, οι παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη, αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν. Είναι καιρός οι αντιδράσεις μας να μην χαρακτηρίζονται μόνο από ψυχραιμία, αλλά να είναι πιο άμεσες και αποφασιστικές.

Σ’ αυτή την αναποτελεσματική και αδιέξοδη πολιτική της Κυβέρνησης  δηλώνουμε σε όλους του τόνους ότι διαφωνούμε .

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να μας ακούσετε και να μιλήσουμε για την ανάπτυξη , για την επιχειρηματικότητα για επενδύσεις , όχι μόνο για φόρους και περικοπές .

Προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα ανάταξης της οικονομίας :

1)              Με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

2)              Με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

3)              Με σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών

4)              Με φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις

5)              Με προώθηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα

           ( ΣΔΙΤ ) .

Ο κυριότερος ίσως παράγων που αυξάνει τις πιθανότητες να οδηγηθεί η Κυβέρνηση σε αδιέξοδο είναι η αίσθηση ότι η προσπάθεια είναι μάταιη .

Ότι και θα αλλάξουμε και θα βουλιάξουμε και θα ματώσουμε και θα πτωχεύσουμε .

Κανείς δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα να υποστεί απώλειες για μια χαμένη μάχη .

Εμείς ως ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν θα υποταχθούμε στην μοιρολατρία .

Τη μάχη αυτή θα την δώσουμε για να έλθει ελπίδα.

Για να προωθήσουμε την Ανάκαμψη ώστε να θεμελιώσουμε βιώσιμη Ανάπτυξη .

Εδώ βρισκόμαστε για να δουλέψουμε , με νέες ιδέες , με προτάσεις με επιχειρήματα , διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος .

Χρειάζεται επιτέλους να επιδειχθεί απ’ όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αναλάβουμε όλοι μας , μα όλοι μας τις ευθύνες .

Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων απέναντι στους κοινούς κινδύνους και στους κοινούς στόχους για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον .

Να επιτύχουμε .

Γιατί την επιτυχία αυτή την χρωστάμε στις νέες γενιές .

 Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2011 στο σύνολό του .

Ένα προϋπολογισμό που φέρνει την χώρα δεκαετίες πίσω και προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών .

Previous Article

Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ.Θεόφιλου Λεονταρίδη, με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την σημερινή υπέρπτηση 8 τουρκικών αεροσκαφών από τα νησιά Φούρνοι και Αγαθονήσι

Next Article

Ερώτηση στη Βουλή για την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου