Οξύτατα οικονομικά προβλήματα κτηνοτρόφων

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

                                                                             Αθήνα ,  6 Οκτωβρίου  2011

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

 

Θέμα : « Οξύτατα οικονομικά προβλήματα κτηνοτρόφων »

Σε απόγνωση οδηγούνται σήμερα οι κτηνοτρόφοι κρεοπαραγωγοί εξαιτίας της απουσίας πολιτικής στήριξης του κλάδου από την Κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την επιβίωσή του.

Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά 40% και τους προσεχείς μήνες θα φτάσει και το 60% με αποτέλεσμα η παραγωγή κρέατος να μειώνεται διαρκώς και τα εγχώρια  βοοειδή να μην  καλύπτουν ούτε το 20% της εγχώριας αγοράς.

Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι κρεοπαραγωγοί έχει επιφέρει η υπερβολική αύξηση της τιμής των ζωοτροφών , η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια , η αύξηση της τιμής των καυσίμων και του αγροτικού ρεύματος , η αύξηση των εισφορών υπέρ  ΕΛΓΑ  και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ  ΟΓΑ  κ.λ.π.

Στο Ν. Σερρών η κατάσταση των κτηνοτρόφων κρεοπαραγωγής επιβαρύνεται και από άλλες αιτίες οι οποίες είναι :

1) Η ειδική καραντίνα που βρίσκεται ο νομός μας σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας των 100 χιλιομέτρων από το Κιλκίς λόγω κρούσματος τρελών αγελάδων   πριν 10 χρόνια και δεν επιτρέπει την εκμετάλλευση της ζήτησης από άλλες χώρες όπως η Τουρκία που οι τιμές αγοράς είναι περισσότερο ικανοποιητικές.

2) Το καθεστώς εμβολιασμού Τ3Β3-Μελιταίου πυρετού και φυματίωσης που βρίσκεται ο νομός μαζί με άλλους επτά (7)  και δεν επιτρέπει να στέλνουν βοοειδή σε άλλες περιοχές (εκτός αυτών των επτά) όπου οι τιμές είναι καλύτερες.

Επίσης το περίεργο και παράλογο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης που ενώ επιδοτεί μέχρι 50 ζώα υποχρεώνει να κρατούν αυτούς που έχουν περισσότερα, και να μη μεταβάλλουν τον αριθμό +- 3%.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 1)  Προτίθεται να άρει την ρύθμιση σχετικά με την ζώνη ασφαλείας των 100χιλιομέτρων για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές σε άλλες χώρες;

2)  Προτίθεται να αλλάξει και να διευθετηθεί το καθεστώς εμβολιασμού ώστε να μπορούν οι Σερραίοι κτηνοτρόφοι να εμπορεύονται τα ζώα τους και στην υπόλοιπη ελληνική αγορά;

3) Τι πρόκειται να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να γίνει πιο εξορθολογικό το καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης;

4) Εάν πρόκειται να καταβληθεί οικονομική ενίσχυση για την αγορά ζωοτρόφων λόγω υπερβολικής αύξησης του κόστους παραγωγής.

5)  Πότε θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι το ειδικό πριμ ποιοτικού παρακρατήματος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Previous Article

Τραγική η κατάσταση στα δημόσια έργα και στις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας

Next Article

Εξοντωτικά τα μέτρα για τον Επαρχιακό Τύπο