Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή.

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών.

-Σχέδιο εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών τεστ σε όλη την κοινωνία στην προσπάθεια αναχαίτησης της εξάπλωσης του ιού.

– Στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία με την συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων .

– Αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως κύρια κατοικία .

– Παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα , φύλαξη και απολύμανση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας .

– Διενέργεια μετατάξεων εκπαιδευτικών Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων κατόπιν συναίνεσης των ενδιαφερομένων .

– Πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης ( βοηθών βρεφοκόμων – παιδοκόμων )

– Παράταση συμβάσεων οικογενειακών ιατρών .

-Προσλήψεις επικουρικού , ιατρικού , νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού .

-Απαλλαγή από τα ενοίκια επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές και επέκταση του επιδόματος των 534 ευρώ

– Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» .

– Παράταση των επιδομάτων ανεργίας .

– Αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία καθώς και για ασφαλιστικές εισφορές .

= «Πάγωμα» επιταγών

-Ενεργοποίηση του 7ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δις ευρώ

– Ειδικές ρυθμίσεις για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» μεταξύ άλλων τόνισε :

Με τις προτεινόμενες διατάξεις παρατείνεται έως και την 30η Ιουνίου του 2021 η ισχύς διατάξεων του Υπουργείου Υγείας που έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο λήψης κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού covid-19, των οποίων η ισχύς έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει σύντομα. Όλες οι προτεινόμενες διατάξεις θα προβλέπουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, έναντι του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων παρατείνονται, η σύναψη συμβάσεων για την υλοποίηση της πράξης ¨δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκων υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού¨, η διαδικασία χορήγησης φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων σε νοσούντες από τον κορωνοϊό από θεράποντες ιατρούς, η διαδικασία αποστολής των φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού , νοσηλευτικού και λοιπού βοηθητικού προσωπικού και μετακίνηση προσωπικού των τοπικών μονάδων υγείας, η πρόσληψη προσωπικού στον ΕΟΔΥ, αλλά και η μετακίνηση προσωπικού ΕΟΔΥ για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας, η παράταση των συμβάσεων των οικογενειακών ιατρών, η ισχύς των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των ιατρών, η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών από την έξαρση του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση ετοίμασε και προωθεί άμεσα στρατηγικό σχέδιο μαζικών και εβδομαδιαίων αυτοδιαγνωστικών test, για την καταγραφή των κρουσμάτων, ώστε να υψωθεί αξιόπιστο τείχος ανάσχεσης διασποράς του κορωνοϊού. Η όλη διαδικασία μάλιστα, προβλέπει την υποχρεωτική χρήση του οικιακού test και για εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στο σχολικό περιβάλλον. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με test ανίχνευσης αντιγόνου του ιού ,συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Η διεξαγωγή test στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, είναι ακόμα ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού, που θα βοηθήσει ώστε τα σχολεία – και αργότερα τα καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και λοιποί χώροι- να παραμείνουν ανοιχτά.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι δόσεις των εμβολιασμών καθημερινά και μέσα στον επόμενο μήνα θα εμβολιαστούν περίπου άλλο ενάμισι εκατομμύριο συνάνθρωποί μας.

Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω, κύριοι της αντιπολίτευσης, εδώ και καιρό μιλούσατε για περισσότερα τεστ και όταν αυξήθηκαν τα τεστ και τώρα που γίνονται καθολικά, σε όλη την κοινωνία, έρχεστε και μέμφεστε την κυβέρνηση και υποτιμάτε τη νέα αυτή πρωτοβουλία.

Συμφωνείτε; Ναι ή όχι; Ή θα πω καλύτερα, γιατί διαφωνείτε σε αυτό που προτείνατε πριν από λίγο καιρό;

Όσον αφορά τα μέτρα του Υπουργείου Οικονομικών.

Έρχεται το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» Απριλίου. Θεσπίζεται ένα πρόγραμμα στήριξης προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες του κορωνοϊού, με την μορφή συνεισφοράς του δημοσίου για την αποπληρωμή των επιχειρηματικών δανείων.

Ειδικότερα, στηρίζουμε τους συνεπείς δανειολήπτες και αυτούς που έχουν υποστεί πρόβλημα από τον κορωνοϊό.

Α) Προβλέπεται για χρονικό διάστημα έως οκτώ μήνες η επιδότηση μέρους των μηνιαίων δόσεων δανείων των πληττόμενων επιχειρήσεων, με πεδίο εφαρμογής τις οφειλές προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενεργών νομικών προσώπων και φυσικών προσώπων, ελεύθερων επαγγελματιών ή επιτηδευματιών ή εταίρων.

Β) Επίσης, καθορίζονται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας , η διαδικασία υποβολής , έγκρισης και διαχείρισης των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, η οποία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Συγκεκριμένα κριτήρια διαδικασίες και προθεσμίες για την καταβολή της συνεισφοράς του δημόσιου, που διαφοροποιούνται ανάλογα με την κατάσταση της επιλέξιμης οφειλής ( εξυπηρετούμενη η μη )

Επίσης, εισάγονται οι ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με την αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως κύρια κατοικία για τους οικονομικά πληγέντες από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στα σχετικά έκτακτα μέτρα.

Προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στην ρύθμιση.

Παρατείνονται οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού, που απασχολούνται στην καθαριότητα, την φύλαξη και απολύμανση των νοσοκομείων του εθνικού συστήματος υγείας, των στρατιωτικών νοσοκομείων, του ΕΟΔΥ και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες των Υπουργείων.

Παρέχεται η δυνατότητα:

Α) διενέργειας μετατάξεων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4440/2016 σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας κατόπιν σχετικής συναίνεσης των ενδιαφερομένων.

Β) πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης, ( βοηθών βρεφοκόμων – παιδοκόμων) , ειδικά για το σχολικό έτος 2020 – 21, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μαζί με αυτά τα μέτρα – και άλλα που δεν προλαβαίνω να αναφέρω, που υπάρχουν στο εν λόγω νομοσχέδιο – υπάρχει – όπως, έχει ανακοινωθεί – η πλήρης απαλλαγή από τα ενοίκια για 210.000 επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με αποζημίωση από το κράτος του 80% των απωλειών που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Η καταβολή του επιδόματος των 534 ευρώ το μήνα στους εργαζόμενους σε αναστολή σε κλειστές και σε πληττόμενες επιχειρήσεις, με κάλυψη από το δημόσιο των ασφαλιστικών εισφορών .

Η επέκταση του προγράμματος «Συν-εργασία».

Η παράταση των επιδομάτων ανεργίας.

Η αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμίσεων για οι οφειλές στην εφορία και στα ηλεκτρικά κέντρα, καθώς και για τις ασφαλιστικές εισφορές με μετάθεση της δόσης, για τον επόμενο μήνα δηλαδή τον Μάιο.

Το πάγωμα των επιταγών.

Και τέλος, η ενεργοποίηση του 7ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. Ευρώ, για την παροχή διευκόλυνσης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με επίκεντρο την εστίαση και τον τουρισμό.

 

Previous Article

Παράταση δύο μηνών στο πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης.

Next Article

25 η Μαρτίου. Γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Πατρίδας.