Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή.

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  1. Ριζικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ για να γίνει πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός
  2. Ταχεία απονομή συντάξεων από πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόροι, λογιστές)
  3. Γονική άδεια δέκα ημερών μετά αποδοχών λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, επιπλέον της άδειας νόσησης τέκνου και της άδειας φροντιστή
  4. Απευθείας χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ κάτω των 100€
  5. Επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα (μηχανικοί, δικηγόροι γιατροί)
  6. Ξεμπλοκάρει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για 7.500 ανασφάλιστους υπερήλικες
  7. Μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια διαμονής από τα 40 που ήταν για τους ομογενείς Έλληνες, Ποντίους και Βορειοηπειρώτες.

Ο πρώην υπουργός Θ. Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την κοινωνική ασφάλιση» μεταξύ άλλων είπε:

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο επιδιώκουμε ένα συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ με ριζικές αλλαγές και δραστικές παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο να τον καταστήσουν πιο γρήγορο και πιο φιλικό στους ασφαλισμένους.

Ένα ΕΦΚΑ αναβαθμισμένο όπως συμβαίνει στις πλέον αναπτυγμένες χώρες.

Όταν ένας οργανισμός όπως είναι ο ΕΦΚΑ καλείται να εξυπηρετήσει 6,5 εκ. ασφαλισμένους και να χειριστεί συντάξεις κύριες και επικουρικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες προηγουμένων ετών χωρίς τη δέουσα αποτελεσματικότητα, οφείλουμε να τον κάνουμε πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό.

Και σε τελική ανάλυση να αφουγκραστούμε την αγωνία των συνταξιούχων που είναι να παίρνουν τη σύνταξή τους γρήγορα και όχι να στοιβάζονται οι φάκελοί τους χωρίς να γνωρίζουν πότε θα τους αποδώσει ο ασφαλιστικός φορέας τους κόπους της ζωής τους.

Αναμφίβολα, συμβάλλουν στη ταχεία απονομή των συντάξεων οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες (δικηγόροι, λογιστές) που αποφάσισε το υπουργείο να προσλάβει για να επισπεύσει τις χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Όπως επίσης και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που συμβάλλει ικανοποιητικά στην επικοινωνία του ασφαλισμένου με τον φορέα του για να επιλύσει τα προβλήματά του βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον του πολίτη που ταλαιπωρείται.

Οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου είναι:

– Αποτελεσματικότερη διοίκηση του ΕΦΚΑ

– Επιβράβευση των καλών υπαλλήλων με παράλληλο έλεγχο της αποδοτικότητας όλου του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού

– Απλοποίηση του συστήματος προμηθειών

– Ταχύτερη εξέταση των καταγγελιών των πολιτών και απόδοση πειθαρχικών ευθυνών όπου υπάρχουν

– Καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΦΚΑ και των συντάξεων παρότι έγιναν αρκετές παρεμβάσεις που δεν είναι όμως αρκετές.

Συγκεκριμένα:

1) Το 2021 υπήρξε χρονιά ρεκόρ για τον ΕΦΚΑ στην έκδοση νέων συντάξεων φτάνοντας τις 225.000. Οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν περιοριστεί στις 83.000 από 133.000 που ήταν έναν χρόνο πριν και ο στόχος για εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου είναι ρεαλιστικός και επιτεύξιμος.

2) Είναι χαρακτηριστικό πως το 2021 εκκαθαρίστηκαν περισσότερες από 57.000 υποθέσεις κύριων συντάξεων του τ. ΟΓΑ, αριθμός ρεκόρ σε όλη την ιστορία του ΕΦΚΑ.

3) Παράλληλα, τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ψηφιακή παρακολούθηση των εκκρεμών συντάξεων σε όλη την Ελλάδα, ανά Περιφέρεια, Διεύθυνση και εισηγητή. Δημιουργήθηκε η δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο όπου εκεί συγκεντρώνονται όλες οι δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης και εκδίδονται επί τόπου.

4) Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά για να μπορούν οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 2.000 εντός του 2022.

5) Στα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία του ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΑΝ έχουν εκκαθαριστεί οι παλαιές συνταξιοδοτικές υποθέσεις σε ποσοστό άνω του 80-85%.

6) Θεσπίστηκε το μέτρο της προκαταβολής εθνικής σύνταξης για όσους περιμένουν για μήνες ή και χρόνια για τη σύνταξη τους και παράλληλα έτρεξε ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής.

7) Επιπλέον, ο Φορέας διαθέτει 53 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν κάθε μήνα πάνω από 1,2 εκατομμύρια πολίτες.

Κάθε μήνα υλοποιούνται νέα λογισμικά που ψηφιοποιούν την διαδικασία αίτησης και έκδοσης νέων συντάξεων, όπως η ηλεκτρονική αίτηση για λήψη επικουρικής σύνταξης.

9) Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία νέων τοπικών διευθύνσεων με ενιαία κέντρα απονομής συντάξεων, μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να είχε γίνει από τον καιρό ιδρύσεως του ΕΦΚΑ.

10) Και φυσικά, πριν από 6 μήνες τέθηκε σε λειτουργία ο νέος ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης του πολίτη 1555 όπου αντικατέστησε το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων και μέχρι σήμερα έχει διεκπεραιώσει πάνω από 1 εκατομμύριο απαντημένες κλήσεις, με 8 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του.

Όλα τα παραπάνω είναι βαθιές τομές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού που έχουν βελτιώσει σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης και έχουν περιορίσει αισθητά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί και σειρά διατάξεων που διευκολύνουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους όπως:

  1. Προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, δεν λαμβάνονται υπόψη βεβαιωμένες προς τον ΕΦΚΑ οφειλές του αιτούντος μέχρι του ποσού των 100 €
  2. Προβλέπεται γονική άδεια 10 ημερών μετ’ αποδοχών λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, με πρόβλεψη για τα παιδιά που πάσχουν από σπάνια νοσήματα. Η άδεια αυτή είναι εξαιρετική και δίνεται επιπλέον της άδειας νόσησης τέκνου και της άδειας φροντιστή.
  3. Επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα. Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η παροχή δυνατότητας επιλογής του ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, στον οποίο θα υπάγονται ασφαλισμένοι, οι οποίοι υπάγονται σε δυο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας (μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί) μέχρι τις 31/12/2016 και κατέβαλλαν διπλές εισφορές παρότι είχαν μια απασχόληση.

Τέλος, θέλω να προτείνω στον κύριο υπουργό για να διευκολύνει τους συμπατριώτες μας αγρότες, εμπόρους, επαγγελματίες που ενώ έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας χρωστούν εισφορές μεγαλύτερες και δεν λαμβάνουν σύνταξη.

Για τους αγρότες, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα δικαιούνται σύνταξη εφόσον το οφειλόμενο ποσό προς τον τέως ΟΓΑ είναι μέχρι 6.000€

Για τους επαγγελματίες-εμπόρους εφόσον το οφειλόμενο ποσό προς τον ΕΦΚΑ είναι έως 20.000 € και γίνεται συμψηφισμός κρατήσεων από τη σύνταξη.

Προτίθεστε κύριε υπουργέ να επανεξετάσετε τα όρια οφειλών επί το ευμενέστερο και για τους αγρότες που θεμελίωσαν σύνταξη να το ορίσετε στις 10.000€ και για τους επαγγελματίες και εμπόρους στα 30.000€;

Αυτό θα βοηθήσει χιλιάδες συμπατριώτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με τροπολογίες που κατατίθενται στη Βουλή, ο υπουργός κάνει πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους ομογενείς. Με την προτεινόμενη διάταξη, αλλάζουμε τα 40 έτη διαμονής σε 30 για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και στους Έλληνες Πόντιους που προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, διότι για αντικειμενικούς λόγους δεν είχαν τη δυνατότητα να παλιννοστήσουν στην Ελλάδα πριν από το 1990. Διευκολύνουμε, έτσι, την απονομή από 01/01/2022 πλήρους εθνικής σύνταξης στους ανθρώπους αυτούς. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε σε πραγματικούς όρους την εθνική σύνταξη που λαμβάνουν. Με τη μείωση του ορίου για την πλήρη εθνική σύνταξη στα 30 χρόνια, πλέον, κάθε ένας από τους ομογενείς αυτούς θα δει αντίστοιχη αύξηση στη σύνταξή του. Η πλήρης σύνταξη θα δίνεται πλέον στα 30 χρόνια παραμονής, ενώ αντίστοιχη θετική επίδραση θα υπάρχει και για όσους έχουν διαμονή μικρότερη των 30 ετών. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που η Πολιτεία χρωστούσε στους ομογενείς μας.

Στις τροπολογίες, περιλαμβάνεται ακόμη ρύθμιση για την παράταση χωρίς προϋποθέσεις για έναν χρόνο της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων και των μελών των οικογενειών τους, για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Όπως διευκρινίζεται, σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπλέον, παρατείνεται με την ίδια διάταξη η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών.

Ξεμπλοκάρει επίσης, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για 7.500 ανασφάλιστους υπερήλικες. Η ρύθμιση που εισάγεται, πλέον προβλέπει ότι δεν χρειάζεται να ερευνάται, εάν ο υπερήλικας έχει θεμελιώσει δικαίωμα για σύνταξη, αλλά μόνο εάν λαμβάνει σύνταξη, οριστική ή προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης, ίση ή ανώτερη από το επίδομα και περιγράφει τον μηχανισμό για τον σχετικό έλεγχο. Αυτό είναι πολύ πιο απλό και θα γίνεται σχεδόν αυτόματα από τον ΕΦΚΑ. Έτσι, πολλές εκκρεμείς αιτήσεις θα απαντηθούν αμέσως και πολλοί υπερήλικες δεν θα χρειάζεται πια να περιμένουν, για να λάβουν ένα επίδομα που αποτελεί ουσιαστικά τον μοναδικό πόρο για τον βιοπορισμό τους!

 

Previous Article

Εκδηλώσεις για την 109η Επέτειο από την ιστορική μάχη στις 17 Φεβρουαρίου 1913.

Next Article

Επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τ. Θεοδωρικάκου στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.