Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η φύση μάς στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα : «αν δεν σεβόμαστε τον φυσικό κόσμο δε θα μας σεβαστεί και αυτός» .
Η υποβάθμιση των οικοτόπων , η απώλεια της βιοποικιλότητας , η διατάραξη του κλίματος που επιδεινώνεται , φωτιές ,πλημμύρες , ξηρασίες και οι υπερκαταιγίδες γίνονται ολοένα πιο συχνά και πιο καταστροφικά .
Η κλιματική αλλαγή, όπως και ο αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία εξακολουθούν να δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία .
Η ποιότητα του περιβάλλοντος είναι βασική προϋπόθεση για την ευημερία του πολίτη , ενώ η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους αλλά και των πολιτών .
Σήμερα , περισσότερο από κάθε άλλη φορά , το κρίσιμο ζήτημα είναι η αειφόρος ανάπτυξη . Η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει το μέλλον και να θέτει σε κίνδυνο τις γενιές που θα ακολουθήσουν .
Η βιοποικιλότητα αποτελεί αναντικατάστατο εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα μας , με περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαστάσεις , το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού».
Είναι ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην αξία να ζεις σε πόλεις καθαρές με πράσινο , με πεζοδρόμους με ποδηλατοδρόμους , να κυκλοφορείς με ασφάλεια σε πολλούς ελεύθερους δημόσιους χώρους , που όλοι μπορούμε να περπατήσουμε και να αθληθούμε χωρίς περιορισμούς.
Σήμερα όλοι πρέπει να αντιταχθούμε σε τρείς ταυτόχρονες μάχες : πανδημία – οικονομική κρίση αλλά και κλιματική αλλαγή διότι το θέμα της δεν είναι ένας απομακρυσμένος κίνδυνος αλλά είναι υπαρκτή και ενώπιον μας .
«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας»

01

02

Previous Article

Η Πεντηκοστή

Next Article

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή απευθυνόμενος προς τον κ.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Μ.Βορίδη.