Προβλήματα με τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών Α.Βροντούς, Ορεινής και Χορτερού

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΘΕΜΑ : Προβλήματα με τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών Α.Βροντούς, Ορεινής και Χορτερού

Αλλεπάλληλες συναντήσεις είχε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Εξαρχο, τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μποτό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο για το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη αποζημίωση των πατατοπαραγωγών της Α. Βροντούς, Ορεινής και του Χορτερού από τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειες πατάτας το 2013, λόγω της μη προσκόμισης τιμολογίων αγοράς πιστοποιημένου πατατόσπορου εκ μέρους των παραγωγών στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ .

Ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης εξήγησε στην ηγεσία του ΕΛΓΑ και στον Αναπληρωτή Υπουργό , ότι σε όλα τα προηγούμενα χρόνια ποτέ δεν ζητήθηκε από τους παραγωγούς πατάτας σε ανάλογες περιπτώσεις από τον ΕΛΓΑ η υποχρεωτική προσκόμιση τιμολογίων πιστοποιημένου πατατόσπορου για να δοθούν αποζημιώσεις .

Επίσης τους επισήμανε την υποχρέωση που έχει η πολιτεία και στην προκειμένη περίπτωση ο ΕΛΓΑ να ενημερώνει έγκαιρα τους αγρότες, επί τόπου, μέσω των τοπικών υπηρεσιών ( Δήμος , Περιφέρεια , ΕΛΓΑ ) για τον κίνδυνο να μην αποζημιωθούν , εάν προκύψουν ζημιές , εφόσον δεν προσκομίζουν τιμολόγια αγοράς πιστοποιημένου πατατόσπορου .

Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μάλιστα είχε και επικοινωνία με τους Προέδρους των τοπικών συμβουλίων ( Α.Βροντού , Ορεινή , Χορτερού) οι οποίοι δήλωσαν στην ηγεσία του ΕΛΓΑ και στον ίδιο ότι « δεν είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πριν την περίοδο της σποράς ότι  δεν θα αποζημιωθούν εάν δεν καταθέσουν τα τιμολόγια αγοράς πατατόσπορου, αλλά αυτό τους έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ελέγχου των ζημιών από τον ΕΛΓΑ»

Ή απάντηση του ΕΛΓΑ και του Αναπληρωτή Υπουργού στα παραπάνω είναι :

Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτουγειονομική Νομοθεσία ( Π.Δ 365/2002 – ΦΕΚ 307 Α΄) , σε περιπτώσεις ζημιών σε καλλιέργειες πατάτας από αίτια που καλύπτονται ασφαλιστικά ο ΕΛΓΑ υποχρεούται :

  • να ζητά από τους παραγωγούς κατά την υποβολή της δήλωσης ζημιάς την προσκόμιση τιμολογίου αγοράς πιστοποιημένου πατατόσπορου από επιχειρήσεις που είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις Εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού .
  • να ζητά από τις ΔΑΟΚ κατάλογο με τους παραγωγούς που είχαν ελεγχθεί για χρήση προς φύτευση ιδιοπαραγωμενου πατατόσπορου .
  • να αποστέλλει στις αρμόδιες ΔΑΟΚ κατάλογο με τα στοιχεία των παραγωγών που υπέβαλλαν δήλωση ζημίας καθώς και τα προσκομισθέντα τιμολόγια αγοράς .

Οι παραγωγοί που δεν πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις :

Α) Δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ

Β) Θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις

Ο κύριος Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε τόσο στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι όλα αυτά που αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε, τον Απρίλιο του 2013, δεν γνωστοποιήθηκαν στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη και μάλιστα πλήρωσαν ασφάλιστρα τσουχτερά, που εισέπραξε ο ΕΛΓΑ .

Μετά από όλα αυτά που συζητήθηκαν αποφασίσθηκε :

Τις επόμενες ημέρες να γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , στην οποία θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ.Χαρακόπουλος , ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και Β. Έξαρχος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Α. Μποτός  ώστε εάν είναι δυνατόν να δοθεί λύση στο π πρόβλημα των αποζημιώσεων των πατατοπαραγωγών.

Previous Article

Κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από το ΥΠΕΚΑ για το υπο διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφορά στο πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Next Article

Να ληφθεί μέριμνα για τους μαθητές της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς, που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις