Συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας για απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στο Ανατολικό Αιγαίο

Share:

 

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 
                                                                                                    

Αθήνα,  10/3/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

 
Θέμα:  «Συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας για απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στο Ανατολικό Αιγαίο»

 Σύμφωνα με  άρθρο της κας Κύρας Αδάμ στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 8ης  Μαρτίου 2010 αλλά και σχετικού δημοσιεύματος στο «ΠΑΡΟΝ» της 28-2-2010, η κυβέρνηση εξετάζει την προώθηση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που μεταξύ των άλλων θα προβλέπει την απαγόρευση πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, πλην Νατοϊκών, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού, χαρακτηρίζοντας την περιοχή αυτή του Ανατολικού Αιγαίου «Περιοχή Αποφυγής Έντασης». Το σκεπτικό αυτής της απόφασης θα είναι αφενός μεν να μειωθεί η στρατιωτική ένταση στην περιοχή και αφετέρου να υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος από την μείωση των πτήσεων για αναχαιτίσεις και από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 30% στο FIR Αθηνών.

Επειδή θεωρούμε ότι το εν λόγω θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό καθόσον άπτεται των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή του Αιγαίου.

Επειδή μόνιμη επιδίωξη της Άγκυρας από το 1974 και έκτοτε είναι η ανατροπή του STATUS QUO  στο Αιγαίο, ζητώντας σε πρώτη φάση τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικότερα, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ώστε στη συνέχεια να καταλήξουμε στη λεγόμενη συνδιαχείριση γενικότερα του Αιγαίου και όχι μόνο.

Επειδή το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος και εάν υπάρξει από μια τέτοια συμφωνία, είναι αδύνατο να αντισταθμίσει το εθνικό κόστος που θα απορρέει από την απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων και που θα είναι η απαρχή και άλλων παραχωρήσεων με απρόβλεπτες συνέπειες για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

Επειδή όπως επανειλημμένα έχει αποδείξει η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες, διεθνείς και διμερείς, όπως αποδεικνύεται με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο, μη εφαρμόζοντας ακόμη και τα συμφωνηθέντα Μ.Ο.Ε. (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) μεταξύ Παπούλια και Γιλμάζ και όσα επακολούθησαν που δυστυχώς εφαρμόζονται μονομερώς και επακριβώς μόνο από πλευράς μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος

1) Εάν υπάρχει σε επεξεργασία σχέδιο συμφωνίας που να προβλέπει μεταξύ των άλλων απαγόρευση ή περιορισμό πτήσεων ελληνικών α/φών πέραν του 25ου μεσημβρινού;

2)  Υπάρχει παρόμοια πρόταση υπό μορφή Μ.Ο.Ε. που έστω κατά τη γνώμη σας δεν παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα;


      Οι Ερωτώντες Βουλευτές
 
           Θεόφιλος Λεονταρίδης
               Κώστας Τασούλας

Previous Article

Καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Next Article

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση