Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Άμεση καταβολή οφειλών προς Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και ομαλή χρηματοδότησή τους για το 2013 βάσει προϋπολογισμού

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

Αθήνα , 02 Οκτωβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας
κ. Αντρέα Λυκουρέντζο

ΘΕΜΑ: « Άμεση καταβολή οφειλών προς Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και ομαλή χρηματοδότησή τους για το 2013 βάσει προϋπολογισμού »

Τα Κέντρα Πρόληψης της χώρας είναι αποκεντρωμένες δομές πρωτογενούς πρόληψης, που καλούνται εν μέσω κοινωνικής κρίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ατόμων και ομάδων, με ιδιαίτερα έντονα προβλήματα. Στην επαρχία μάλιστα, ελλείψει άλλων δομών ψυχοκοινωνικής υγείας, τείνουν να μετατραπούν σε κέντρα παροχής κάθε σχετικής υπηρεσίας. Στα αυξημένα αιτήματα που δέχονται οι δομές και καλούνται να καλύψουν, ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι στο μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δομών.

Η κεντρική χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης προβλέπεται στην «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» και, σύμφωνα με αυτήν, προέρχεται κατά 50% από το ΥΠΕΣ και κατά 50% από το ΥΥΚΑ.

Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι για το 2012 το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράτυπα προβλέψει 4.000.000€ για τα 71 Κέντρα Πρόληψης, ενώ στην Προγραμματική Σύμβαση προβλέπεται ποσό 10.686.334€ (μείωση της τάξης του 62,5% περίπου). Αλλά και εξ αυτών ακόμη των 4.000.000€ έχουν αποδοθεί στις δομές μονάχα τα 1.500.000€, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει το 2012.

Από πλευράς Υπουργείου Υγείας η -εξίσου αυθαίρετη- περικοπή για το 2012 ανέρχεται σε ύψος 48,5% περίπου (εγγράφηκαν στον ΚΑΕ 2555 του ΥΥΚΑ 5.500.000€, αντί των 10.686.334€, που προβλέπονται από την ως άνω Προγραμματική Σύμβαση). Αν και τα -περικομμένα έστω- χρήματα του Υπουργείου Υγείας καταβάλλονται ανά μήνα στον ΟΚΑΝΑ με τελικούς αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης, ωστόσο εκείθεν δεν κατανέμονται ολόκληρα τα ποσά, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αδιάθετοι πόροι με αποδέκτες τα Κέντρα Πρόληψης. Η απόδοση αυτών των χρημάτων θα προσέφερε μια ανακούφιση στις δομές, εκ των οποίων άλλες έχουν μηδενικό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ άλλες φτάνουν στο σημείο αυτό εντός του επόμενου διμήνου. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ επικαλείται διάφορες δικαιολογίες για αυτό, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, ωστόσο το γεγονός είναι ότι υπάρχουν ήδη σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι.

Θεωρούμε πως τα Κέντρα Πρόληψης μπορούν να είναι βιώσιμα και μάλιστα να αναπτυχθούν, αρκεί να τηρούνται ταυτόχρονα δύο προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, να χρηματοδοτηθούν με τα ποσά των 21.372.668€ για το 2012 και των 23.054.481€ για το 2013, που προβλέπονται από την Προγραμματική Σύμβαση και να επιλυθεί το θεσμικό πρόβλημά τους, αρχής γενομένης με την καταβολή της χρηματοδότησης του ΥΥΚΑ χωρίς την διαμεσολάβηση του ΟΚΑΝΑ και βάσει των προϋπολογισμών των Κέντρων Πρόληψης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Θα καταβάλλετε στον ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας όλα τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα Προγραμματική Σύμβαση ποσά για το 2012 και το 2013, δηλαδή 10.686.334€ και 11.527.240,5€, αντιστοίχως;

– Θα φροντίσετε αρμοδίως ώστε άμεσα να καταβάλλει τις οφειλές του ο ΟΚΑΝΑ και θα προχωρήσετε σε χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης βάσει των προϋπολογισμών τους από πλευράς ΥΥΚΑ ή θα αφήσετε Κέντρα Πρόληψης να κλείσουν;

Απάντηση Υπουργείου

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Καράμπελας Γιάννης, Ν. Βοιωτίας
Λεονταρίδης Θεόφιλος, Ν. Σερρών
Κωσταντινίδης Ευστάθιος, Ν. Φλώρινας
Καραμανλή Άννα, Β’ Αθηνών
Καρανάσιος Ευθύμιος, Ν. Χαλκιδικής
Κοψαχείλης Τιμολέων, Ν. Γρεβενών
Κατσαφάδος Κων/νος, Α’ Πειραιά
Ταμήλος Μιχάλης, Ν. Τρικάλων
Μακρή – Θεοδώρου Ελένη, Ν. Φθιώτιδας
Ασημακοπούλου Άννα – Μισέλ, Ν. Ιωαννίνων
Σκρέκας Κων/νος, Ν. Τρικάλων
Χριστογιάννης Δημήτρης, Ν. Πρέβεζας
Κουκοδήμος Κων/νος, Ν. Πιερίας
Κλειτσιώτης Κων/νος, Ν. Καβάλας
Τσουμάνης Δημήτρης, Ν. Πρέβεζας
Κέλλας Χρήστος, Ν. Λάρισας
Μιχελάκης Γιάννης, Επικρατείας
Γεωργαντάς Γεώργιος, Ν. Κιλκίς
Αντωνίου Μαρία, Ν. Καστοριάς
Βεσυρόπουλος Απόστολος, Ν. Ημαθίας
Ταγαράς Νίκος, Ν. Κορινθίας
Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Ν. Ρεθύμνου
Κοντογιάννης Γιώργος, Ν. Ηλείας
Αναστασιάδης Σάββας, Β’ Θεσσαλονίκης
Σαμπαζιώτης Δημήτρης, Ν. Μεσσηνίας
Ανδριανός Γιάννης, Ν. Αργολίδας
Βογιατζής Παύλος, Ν. Λέσβου
Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος, Ν. Έβρου
Ντινόπουλος Αργύρης, Β’ Αθηνών
Σταμενίτης Διονύσης, Ν. Πέλλας
Νταβλούρος Αθανάσιος, Ν. Αχαΐας
Μπατσαρά Γεωργία, Ν. Ημαθίας
Κυριαζίδης Δημήτρης, Ν. Δράμας
Βλαχογιάννης Ηλίας, Ν. Τρικάλων
Μαρκογιαννάκης Χρήστος, Ν. Χανίων
Σενετάκης Μάξιμος, Ν. Ηρακλείου
Αραμπατζή Φωτεινή, Ν. Σερρών
Κασαπίδης Γιώργος, Ν. Κοζάνης
Δήμας Χρήστος, Ν. Κορινθίας
Νεράτζης Αναστάσιος, Β’ Πειραιά

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει