Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αδικαιολόγητη η συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ και του ΕΘΙΑΓΕ

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα,15 Σεπτεμβρίου 2011

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 
 Θέμα: «Αδικαιολόγητη η συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ και του ΕΘΙΑΓΕ».
 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα με σημαντικά αποτελέσματα που ικανοποιούν τόσο τους κτηνοτρόφους, όσο και τους καταναλωτές.

Ελέγχει την ποιότητα του γάλακτος, την τήρηση των ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος και δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό διότι χρηματοδοτείται από τις εισφορές των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών γάλακτος και των εμπόρων κρέατος.

Ακόμη, συμβάλει αποτελεσματικά στην πάταξη των Ελληνοποιήσεων στο γάλα και στο κρέας. Η απόφαση της Κυβέρνησης για τη συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ με άλλους τρεις (3) φορείς του ΥΠΑΑΤ έχει δυσαρεστήσει έντονα τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Κατά τον ίδιο τρόπο η συγχώνευση του ΕΘΙΑΓΕ και η ένταξή του στο νέο Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό θα δημιουργήσει προβλήματα σε ένα Ινστιτούτο με σημαντικό ερευνητικό έργο. Διότι θα χάσει την ερευνητική υπόστασή του και άρα τη δυνατότητά του να χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Ερευνητικά προγράμματα.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για συγχώνευση του ΕΛΟΓΑΚ του ΕΘΙΑΓΕ του ΟΠΕΓΕΠ και του ΟΓΕΕΚΑ ‘’Δήμητρα’’ υπό έναν οργανισμό εκτός από την δυσαρέσκεια που προκαλεί στον αγροκτηνοτροφικό κόσμο, αναμένεται να δημιουργήσει ένα γραφειοκρατικό «τέρας» που θα μπερδεύεται ανάμεσα στην έρευνα , την εκπαίδευση, την πιστοποίηση, τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Αρμόδιος Υπουργός:

1) Γιατί σε μία περίοδο όπου όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα, συγχωνεύετε οργανισμούς που από μόνοι τους επιτελούν σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και γενικότερα της υπαίθρου επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

2) Σκοπεύετε να εξαιρέσετε τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΘΙΑΓΕ από το σχέδιο συγχώνευσης ώστε να συνεχίσουν το έργο τους προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων;

Εάν όχι, δεδομένου ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν οι υποδομές, όπως στις Σέρρες (ΕΘΙΑΓΕ) και Θεσσαλονίκη (ΕΛΟΓΑΚ) ,εξετάζετε την περίπτωση να συσταθούν με το νέο οργανόγραμμα δύο Γενικές Διευθύνσεις αρμόδιες για τους ελέγχους Γάλακτος, Κρέατος και την έρευνα ώστε να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους και την αποστολή τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Λεονταρίδης  Θεόφιλος 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει