Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αδυναμία Απορρόφησης από το Εμπόριο Ρυζιού (Λόγω Αθρόων Εισαγωγών)

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ

 Θέμα: “Αδυναμία απορρόφησης από το εμπόριο ρυζιού (λόγω ΑΘρόων εισαγωγών)”

Η ελάχιστη απορρόφηση παραγωγής ρυζιού από τους ιδιώτες εμπόρους και σε χαμηλές τιμές έχουν φέρει σε απόγνωση και σε κίνδυνο χρεοκοπίας πολλές οικογένειες στα Δημοτικά Διαμερίσματα Βαμβακιάς,  Αναγέννησης, Μονοκκλησιάς, Άνω Καμήλας, Πρόβατα, Αδελφικού, Κουμαριάς, Νέας Τυρολόης του Νομού Σερρών.

Η αδυναμία απορρόφησης ρυζιού αϊτό το εμπόριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αθρόες εισαγωγές ρυζιού αμφίβολης ποιότητας. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, οι αγρότες της περιοχής μας να έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική Θέση, αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Αγροτική Τράπεζα και να υπόκεινται σε συνεχή αλυσιδωτή συρρίκνωση του εισοδήματος τους.

Επειδή θα πρέπει να προστατευθούν οι παραδοσιακές περιοχές παραγωγής ρυζιού όπως ο Νομός Σερρών που παράγει ρύζι υψηλής ποιότητας,

Επειδή δεν υπάρχουν επενδυτικά προγράμματα για τον τομέα του ρυζιού έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις σε μονάδες αποφλοίωσης, αλλά και τυποποίησης ρυζιού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

            1) Εάν μπορούν να επιταχυνθούν διαδικασίες διάθεσης της υπάρχουσας σοδειάς σε ιδρύματα, στο στρατό, σε Νοσοκομεία, απόρους κ.α. διότι οι ορυζοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις τράπεζες αλλά και πρόβλημα επιβίωσης.

             2) θα ενθαρρύνει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ποιες, το Υπουργείο Γεωργίας τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς ώστε να γίνουν μονάδες αποφλοίωσης και τυποποίησης ρυζιού που είναι συμφέρουσες και βιώσιμες ώστε να πετύχουν μέσα από τη δική τους εμπορία, την είσπραξη της προστιθέμενης αξίας και να μην παρατηρείται το φαινόμενο της εξαγωγής ανυποφλοίωτου ρυζιού και επανεισαγωγή του από την Ιταλία ή άλλες χώρες σε πολλαπλή τιμή;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει