Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αδυναμία Καταβολής Μερίσματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) στους δικαιούχους

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010

 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: “ Αδυναμία Καταβολής Μερίσματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) στους δικαιούχους ”

 
Σύμφωνα με τις Ανακοινώσεις των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ε.Δ., δεν έχει ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους του ΜΤΣ το μέρισμα του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2010, παρότι έχουν παρέλθει δύο και πλέον εβδομάδες από την ημερομηνία που κανονικά θα έπρεπε να  έχει καταβληθεί.

Επίσης από πληθώρα δημοσιευμάτων στον τύπο, αναφέρεται ότι συζητείται από το ΥΠΕΘΑ η περικοπή των μερισμάτων κατά 15 – 20% ως λύση για την βιωσιμότητά τους.

Επειδή σε ανάλογη Ερώτηση μου προ διμήνου (Ερώτηση 13019/13-7-10)  ο κ. ΑΝΥΕΘΑ  απάντησε (Φ.900α/7984/11110/29 Ιουλ. 2010)  ότι: «Η λύση που αναζητούμε θα είναι προϊόν σοβαρής αναλογιστικής μελέτης και διαλόγου.».

Επειδή κατά την μόλις προ 15νθημέρου κοινή συνέντευξη τύπου ΥΕΘΑ – ΑΝΥΕΘΑ, για τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο ΑΝΥΕΘΑ κ. Π. Μπεγλίτης ανέφερε επι λέξει:

«Θα ήταν, επίσης, παράλειψη να μην πούμε τη σοβαρή δουλειά που κάναμε με τον Υπουργό σε ένα κρίσιμο θέμα, αποφάσεις για το οποίο θα σας ανακοινώσουμε την επόμενη περίοδο. Αναφέρομαι στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού και κυρίως στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Επιχειρήσαμε και θα το δείτε πολύ σύντομα, να το νοικοκυρέψουμε, να λύσουμε δομικά, διαρθρωτικά και κυρίως διαχειριστικά προβλήματα που επιβάρυναν τη λειτουργία τους για πάρα πολλά χρόνια. Για μας είναι μια από τις βασικές μας προτεραιότητες να λύσουμε αυτά τα προβλήματα έτσι ώστε να μπορεί το Μετοχικό Ταμείο Στρατού να συνεχίσει να καταβάλλει το μέρισμα στους μερισματούχους.».

Επειδή η λήψη του μερίσματος είναι πολύ βασική για την ζωή των 60.000 περίπου δικαιούχων, οι οποίοι και ιδιαιτέρως οι προερχόμενοι από τον Στρατό Ξηράς, καθ’ όλη την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους κατέβαλαν κανονικά τις προβλεπόμενες εισφορές προς το ΜΤΣ, ειδικά δε την τρέχουσα περίοδο που τα εισοδήματα των συνταξιούχων στρατιωτικών και σωμάτων ασφαλείας έχουν περικοπεί μετά την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, την αύξηση του ΛΑΦΚΑ μέχρι 10%, την περικοπή επιδομάτων κλπ, η όποια περικοπή στο μέρισμα θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τους συνταξιούχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Πότε θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων μερίσματος του ΜΤΣ με το μέρισμα του τρίτου τριμήνου 2010, το οποίο θα έπρεπε να είχε καταβληθεί προ δύο και πλέον εβδομάδων?
  2. Αν και έχει παρέλθει ένα και πλέον έτος διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, πότε εκτιμά ο κ. υπουργός ότι θα ανακοινωθεί η λύση για την βιωσιμότητα του ΜΤΣ, η οποία κατά τον κ. ΑΝΥΕΘΑ «θα είναι προϊόν σοβαρής αναλογιστικής μελέτης και διαλόγου.»?
  3. Για ποια «σοβαρή δουλειά», «νοικοκύρεμα», «δομικές λύσεις» κλπ, μιλάει στην «επετειακή» συνέντευξή της η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για το θέμα των Μετοχικών Ταμείων, όταν παρατηρείται πλήρης στασιμότητα, αύξηση των ελλειμμάτων και εν τέλει αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος που οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις καταβολής των μερισμάτων?
  4. Αν αληθεύουν οι διαρροές και τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχεδιαζόμενες μειώσεις των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων, της τάξεως του 15 – 20%?

Ο Ερωτών Βουλευτής

   Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει