Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ανάγκη για άμεση κεφαλαιοποίηση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

 Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο  Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για άμεση κεφαλαιοποίηση των οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

Σε ασφυκτικά αδιέξοδα έχουν οδηγηθεί την τελευταία τετραετία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στους Νομούς  της Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Αιτία, όπως καταγγέλλουν τα τοπικά Επιμελητήρια, η παρατεταμένη ύφεση, με συνέπειες τη δραματική μείωση του τζίρου και τη σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων –ιδιαίτερα των ληξιπρόθεσμων – που έχουν οδηγήσει σε «λουκέτα» και σε απώλειες θέσεων εργασίας και πολύτιμων πόρων για την αγορά και την τοπική οικονομία.

Παράλληλα και ως φυσικό επακόλουθο, ο ΟΑΕΕ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, που οδηγούν σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα κάλυψης των εμπόρων. Συνεχώς δε, πληροφορούμαστε το ενδεχόμενο εντατικοποίησης των ελέγχων στους επιχειρηματίες  που οφείλουν τις εισφορές τους, όχι επειδή δεν θέλουν αλλά επειδή βρίσκονται σε αυταπόδεικτη αδυναμία.

Οι συλλογικοί φορείς τους, με την υποστήριξη και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, έχουν καταθέσει προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ολοκληρωμένη πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ.  Αφορά στην προστασία και επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ζητεί μεταξύ άλλων:

* Καθιέρωση μίας «πραγματικής» κεφαλαιοποίησης των μέχρι σήμερα ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές σε ενιαίο κεφάλαιο, καθώς επίσης τις κάθε είδους προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

*  Υποχρέωση άμεσης επανέναρξης καταβολής τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.

* Ενεργοποίηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οφειλέτες (και τις οικογένειές τους) που μετέχουν στην κεφαλαιοποίηση, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.

* Κατά την συνταξιοδότηση, μετατροπή της κεφαλαιοποιημένης οφειλής σε ασφαλιστικό χρόνο με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξη, η οποία δεν δημιουργεί ταμειακό έλλειμμα στον Οργανισμό.  Η πρόταση στηρίζεται επάνω στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ.

* Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι ο ΟΑΕΕ είναι ταμείο αυτοαπασχολούμενων και οι εισφορές δεν είναι παρακρατούμενες όπως αυτές του ΙΚΑ.

 Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 Αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ που θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για διέξοδο και ριζική λύση στο μεγάλο πρόβλημα ενός μεγάλου κλάδου που δοκιμάζεται από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες που, ώστε να μπει τέλος στην συνεχή αύξηση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές, στα αλλεπάλληλα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην καθημερινή διόγκωση της ανεργίας.

[button link=”http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/8311972.pdf” newwindow=”yes”] Απάντηση Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας [/button]

     ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  1. Γιώργος Καρασμάνης, Πέλλας
  2. Χριστογιάννης Δημήτριος, Πιερίας
  3. Βεσυρόπουλος Απόστολος, Ημαθίας
  4. Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Πιερίας
  5. Αραμπατζή Φωτεινή, Σερρών
  6. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Φλώρινας
  7. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Πιερίας
  8. Λεονταρίδης Θεόφιλος, Σερρών
  9. Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Ημαθίας
  10. Κοψαχείλης Τιμολέων, Γρεβενά

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει