Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ανέγερση Νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Ν. Σερρών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικο

θέμα: “Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου”

 

Το Δικαστικό Μέγαρο Σερρών όπου στεγάζονται το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο , το Δικαστήριο Ανηλίκων και ο Δικηγορικός Σύλλογος πλην της Βιβλιοθήκης του που στεγάζεται σε παρακείμενο μισθωμένο χώρο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σήμερα τις ανάγκες της Δικαιοσύνης στο Νομό μας.

Στις 28-1-2003 σε κοινή σύσκεψη των φορέων της Δικαιοσύνης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, της Ν.Α. Σερρών και δύο μηχανικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έπειτα από ενημέρωση που έκαναν οι υπάλληλοι της Δ.Τ.Υ. της Ν.Α. Σερρών σχετικά με τα στατικά προβλήματα του κτιρίου και τις μεγάλες δαπάνες που απαιτούνται για να προστεθεί ένας ακόμη όροφος, ομόφωνα αποφασίστηκε ότι, τόσο από απόψεως οικονομικής, δηλαδή κόστους κατασκευής, όσο και λειτουργικής, δηλαδή εξυπηρέτηση των αναγκών της Δικαιοσύνης, σε αίθουσες και δίκτυο υποδομών, καθώς και εξυπηρέτησης των δικαστών, των δικηγόρων, των υπαλλήλων και των πολιτών, θα πρέπει να κατασκευασθεί ένα νέο δικαστικό μέγαρο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ακροατήρια, αίθουσες, γραφεία, δίκτυα υποδομών χώρων στάθμευσης κ.λ.π.

Η αναγκαιότητα αυτή επιτείνεται και από το γεγονός ότι ήδη ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει ανακοινώσει την επιλογή του Δήμου Νιγρίτας ως χώρου για την κατασκευή ενός γενικού καταστήματος κράτησης, από την λειτουργία του οποίου οι παραπάνω ελλείψεις του υπάρχοντος Δικαστικού. Μεγάρου θα καταστούν ακόμη πιο έντονες.

Αναζητώντας κατάλληλο χώρο για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν ότι η πλέον κατάλληλη θέση είναι το πρώην στρατόπεδο πυροβολικού “ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ” και ειδικότερα ένα τμήμα εμβαδού 6.000 τ.μ. περίπου.

Από την έκταση των 6.000 τ.μ., ένα τμήμα εμβαδού 2.000 τ.μ. περίπου θα καλυφθεί από το κτίριο που θα πρέπει να είναι τριώροφο συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. τουλάχιστον και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων τόσο των εργαζομένων σ’ αυτό, των δικαστών και των δικηγόρων, όσο και των πολιτών που θα προστρέχουν για διάφορους λόγους στην Δικαιοσύνη.

(Συνημμένα υποβάλλω το υπόμνημα του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών με πίνακα αποδεκτών για κοινωνική συναίνεση στην αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου στις Σέρρες),

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για την υλοποίηση από μέρους της Κυβέρνησης, της ανέγερσης ενός νέου σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στις Σέρρες, που να καλύπτει και να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο, τόσο την εν γένει απονομή Δικαιοσύνης, όσο και τους πολίτες του Νομού μας.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει