Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αναθεώρηση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) – Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) – Προγραμματισμός Εξοπλιστικών Προγραμμάτων

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.
Αν. Τομεάρχης  Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: ‘’ Αναθεώρηση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) – Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) – Προγραμματισμός Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ‘’

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του κ. ΥΕΘΑ, την 5η Οκτωβρίου 2010, στην επετειακή συνέντευξη για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στόχος της κυβέρνησης ήταν,  μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2010 να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ η «νέα Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, ο κ ΥΕΘΑ δήλωσε ότι έτερος στόχος ήταν μέχρι το τέλος του 2010, «να έχουν γίνει όλες οι διοικητικές κινήσεις που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της κάθετης Δομής Διοίκησης» και επίσης να παρουσιαστεί η νέα Δομή Δυνάμεων των Ε.Δ..

Τέλος, ανέφερε ότι έχει γίνει μια «πολύ καλή προεργασία» από τα Επιτελεία και από το ΓΕΕΘΑ, «επαναξιολόγησης του ΕΜΠΑΕ με βάση την παλαιά διαδικασία» και μάλιστα επαναξιολόγησης του μακροπρόθεσμου προγράμματος της 15ετίας.

Επειδή η ανακοινωθείσα ημερομηνία παρουσίασης και έγκρισης του σοβαρού θεσμικού κειμένου της ΠΕΑ, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί και τη βάση για την μελέτη και την εκπόνηση της νέας Δομής Δυνάμεων των Ε.Δ., έχει προ πολλού παρέλθει.

Επειδή η κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιοπρόσεκτη, αφού δεν υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες και εγκεκριμένα κείμενα που αφορούν στη νέα ΠΕΑ, στην Δομή Διοίκησης, στην νέα Δομή Δυνάμεων, στο νέο 15ετές και στο νέο τριετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πότε θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί η νέα αναθεωρημένη ΠΕΑ? Ποίοι φορείς (υπηρεσιακοί και άλλοι) έχουν επιφορτισθεί με την εκπόνηση της ΠΕΑ και γιατί σημειώθηκε τέτοια καθυστέρηση?

2. Πότε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι «διοικητικές κινήσεις» που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή της κάθετης Δομής Διοίκησης των Ε.Δ.?

3. Πως αποφασίζονται καταργήσεις – παραχωρήσεις Στρατοπέδων, ή και καταργήσεις Σχηματισμών, όταν δεν έχει καν παρουσιαστεί η νέα ΠΕΑ, από την οποία θα προέλθει η Δομή Δυνάμεων των Ε.Δ.? Πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νέας Δομής Δυνάμεων?

4. Εφόσον, κατά τον κ. ΥΕΘΑ, έχει ήδη επαναξιολογηθεί το «μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών της 15ετίας», γιατί καθυστερεί και δεν ανακοινώνεται τουλάχιστον, το πρώτο τριετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ., όπως ορίζει ο νέος νόμος 3883/2010 (ο οποίος κατήργησε την διαδικασία του 5ετούς ΕΜΠΑΕ)? Πότε εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί?

5. Εάν έχει γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα όλων των ανωτέρω για την ουσιαστική λειτουργία των Ε.Δ. και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στο Στράτευμα οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση και έγκριση της ΠΕΑ και της Δομής Δυνάμεων, καθώς και του 3ετους/15ετους εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων?

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2011
 

 
                                                                                                                                                                                    Ο Ερωτών Βουλευτής

 

   Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει