Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αναφορά – Δελτίο Τύπου για την Πυρηνική Απειλή (Κοζλοντουϊ)

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τους Yπουργούς
1) Υγείας και Πρόνοιας
2)ΠΕΧΩΔΕ

Οι παρακάτω υπογράφοντες Βουλευτές καταθέτουμε ως αναφορά, κατ’ άρθρ. 125 του Κανονισμού της Βουλής, το συνημμένο δελτίο τύπου – ψήφισμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών, των Λεσχών Λαΐονς Σερρών « Στρυμονιάς -Εμμ,Παπάς » και του Φυσιολατρικού Ομίλου Σερρών και ζητούμε σχετική  ενημέρωση

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2000

ΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών , οι λέσχες Λαϊονς Σερρών     ” Στρυμονιάς – Εμμαν. Παπάς ” και ο φυσιολατρικός όμιλος Σερρών αποφασίσαμε να ενώσουμε τη φωνή μας στις φωνές διαμαρτυρίας κατά της πυρηνικής απειλής του Κοζλοντούι κι αυτό γιατί:

Η χρήση πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελεί “δαμόκλειο σπάθη” μόλις 262 χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορα μας . Η απειλή πολλαπλασιάζεται δεδομένου των κακών συνθηκών της λειτουργίας των σταθμών στη Βουλγαρία , ειδικά σ’ ότι αφορά τη λήψη μέτρων ασφάλειας. Ο βαθμός της επικινδυνότητας αυξάνεται εξαιτίας της παλιάς κατασκευής των αντιδραστήρων , της ξεπερασμένης τεχνολογίας τους και της ανεπαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού .

θεωρείται λοιπόν έως και 55 φορές περισσότερο πιθανό να συμβεί ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα του τύπου των τεσσάρων από τους έξι του Κοζλοντούι (1- 4). Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε στο έλεος των πιθανοτήτων.

Κρίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αφενός ευαισθητοποίησης της κοινωνίας  και της πολιτείας και αφετέρου συνειδητοποίησης των ολέθριων επιπτώσεων για τη χώρα μας και ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος χιλιάδες ­Έλληνες θα πεθάνουν ή θα μείνουν βιολογικά ανάπηροι, τα αγροτικά μας προϊόντα θα ‘ μείνουν στα αζήτητα , θα πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός …….

Επομένως δεν πρέπει ν’ αρκούμαστε στα ευχολόγια και τα ημίμετρα όπως είναι οι σταθμοί μέτρησης ραδιενέργειας και τα σεμινάρια πυρηνικής ασφάλειας . Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα

Επειδή , παρόλη την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Ευρώπη παρατηρείται ολιγωρία στη λήψη μέτρων , ίσως επειδή απειλούνται λιγότερο από εμάς , χρειάζεται η Ελλάδα να παρέμβει και να ζητήσει αναπροσανατολισμό της κοινοτικής πολιτικής για το Κοζλοντούι. Προτείνουμε αυτό να γίνει στην κατεύθυνση της μόνιμης παύσης των αντιδραστήρων που δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές με παράλληλη χρηματοδότηση άλλων ενεργειακών πηγών (ηλιακή , αιολική ,υδατική ) και ουσιαστική αποζημίωση της Βουλγαρίας.

Δεν επιτρέπεται να περιμένουμε το ατύχημα για να γίνει υποχρεωτικό το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων , ούτε μπορούμε να ζούμε με τον εφιάλτη του πυρηνικού ατυχήματος.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει