Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Κυκλοφορίας και Χρήσης Ναρκωτικών Ουσιών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργού, Υγείας και Πρόνοιας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης.

θέμα: “Αντιμετώπιση τον φαινομένου της κυκλοφορίας και, χρήσης των ναρκωτικών ουσιών”

Ανησυχητικές διατάσεις λαμβάνει η διακίνηση ναρκωτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών σία Τελωνεία και του αντίστοιχου τμήματος τον Σώματος Δίωξης Οικονομικού εγκλήματος.

Ένα από τα σημεία που καθιστούν την Ελλάδα ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της διακίνησης είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο των δρόμων (κόμβο) από απο όπου διακινούνται τα περισσότερα ναρκωτικά. Η Ελλάδα αποτελεί τη λεγόμενη Βαλκανική οδό και, σύμφωνα με στοιχεία της Interpol, το 80% της ηρωίνης που παράγεται στην Κεντρική Ασία, διακινείται στην Ευρώπη μέσω αυτής της οδού.

Σε διεθνές επίπεδο, τόσο η διακίνηση όσο και η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελούν εγκλήματα, των οποίον η πάταξη βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα,

Το τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη του Εμπορίου, των μεταφορών και των επικοινωνιών, εκτός από την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, δημιούργησε και. το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη του δικτύου του οργανωμένου εγκλήματος. Οι θάνατοι που οφείλονται στη χρήση ναρκωτικών ουσιών αυξάνονται σταθερά και συμφωνά με τις στατιστικές το έτος 2000, τα επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα έκαναν λόγο για 309 θανάτους από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το 98% αφορούσε τη χρήση ηρωίνης, ενώ το φάσμα των ηλικιών ήταν από  21 μέχρι 30 χρόνων.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί

 1) Εάν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί των ναρκωτικών ουσιών που αφορούν στην πρόληψη της διάδοσης των ναρκωτικών και την καταστολή, την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, την θεραπεία και την ένταξη στην κοινωνία εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων είναι επαρκές, ή πρέπει να βελτιωθεί.

2) Εάν υπάρχει, σε εθνικό επίπεδο σχεδιασμός και μελέτη του όλου προβλήματος των ναρκωτικών με αντικείμενο την υγειονομική μέριμνα, την προστασία από το παράνομο εμπόριο και την γενικότερη φροντίδα προσώπων  με ειδικά προβλήματα, λόγο χρήσεως ναρκωτικών ουσιών.

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει