Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Κυκλοφορίας και Χρήσης Ναρκωτικών Ουσιών από Νέους Ανθρώπους

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Υγείας Πρόνοιας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

θέμα: «Αντιμετώπιση του φαινομένου της κυκλοφορίας και χρήσης των ναρκωτικών ουσιών»

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά σε ευρωπαϊκά πλαίσια κατέχει η χώρα μας στην χρήση ναρκωτικών ουσιών από νέους ανθρώπους.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στον πίνακα χρήσης ναρκωτικών ουσιών από μαθητές, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ένας στους δέκα Έλληνες μαθητές έχει δοκιμάσει εξαρτησιογόνες χημικές ουσίες που πλήττουν βασικά όργανα του σώματος, όπως το συκώτι, την καρδιά και τα νεφρά, από τα 12 του χρόνια.

      Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά από μόνα τους. Ωστόσο, οι συνέπειες της χρήσης ναρκωτικών δεν αφορούν μόνο τα εμπλεκόμενα άτομα, αλλά προκαλούν επίσης, ανυπολόγιστο κακό στον τομέα της Υγείας και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

      Η σε εθνικό επίπεδο μελέτη του όλου προβλήματος των ναρκωτικών για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων αιτιών που οδηγούν τα άτομα και ιδίως τους νέους στη λήψη ναρκωτικών, εφόσον αξιοποιεί και την διεθνή εμπειρία, τις ιδέες και προτάσεις που προβάλλονται, τα επιστημονικά δεδομένα και εφόσον καθορίζει συγκεκριμένους στόχους, θα συμβάλλει ως ένα βαθμό, στην άμυνα της κοινωνίας μας, προκειμένου να αποτραπεί ή έστω να μειωθεί αποφασιστικά η συνάντηση των πιο ευάλωτων μελών της με τις ουσίες αυτές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

      1) Εάν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί των ναρκωτικών ουσιών που αφορούν στην πρόληψη της διάδοσης των ναρκωτικών και την καταστολή, την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, την θεραπεία και την ένταξη στην κοινωνία εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων είναι επαρκές, ή πρέπει να βελτιωθεί.

     2) Εάν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο σχεδιασμός και μελέτη του όλου προβλήματος των ναρκωτικών με αντικείμενο την υγειονομική μέριμνα, την προστασία από το παράνομο εμπόριο και την γενικότερη φροντίδα προσώπων με ειδικά προβλήματα, λόγω χρήσεως ναρκωτικών ουσιών.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει