Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Απαξίωση των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα ,  19 Σεπτεμβρίου   2011

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :

1 ) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

2 ) Οικονομικών 

 

Θέμα : « Απαξίωση των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ».

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου στη Βουλή και ερωτήσεις (αρ.Πρωτ.10337/2-2-2011) για τη στήριξη των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής  Βιομηχανίας Ζάχαρης ( ΕΒΖ ) , όχι μόνο καμία ουσιαστική ενέργεια για τη δάσωση της ΕΒΖ δεν έγινε , αλλά αντίθετα δημοσιεύθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πώλησης πριν από την εξυγίανση και ενδυνάμωσή της .

Με τη μέχρι σήμερα στάση τους , η διοίκηση της ΕΒΖ και η Κυβέρνηση μεθοδεύουν την απαξίωση της μεγαλύτερης γεωργικής Βιομηχανίας της χώρας .

Η άρνηση της Διοίκησης να δώσει κίνητρα για την παραγωγή τεύτλων , ενώ το επιτρέπουν οι ιστορικά υψηλές τιμές του προϊόντος , η καθυστέρηση στην ένταξη της καλλιέργειας στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και η επικείμενη παύση της καταβολής της ενίσχυσης των 35 ευρώ / στρ., περιορίζουν σημαντικά την καλλιέργεια των τεύτλων και την προμήθεια πρώτης ύλης στα εργοστάσια της ΕΒΖ και καθιστούν οικονομικά ασύμφορη την λειτουργία των εργοστασίων .

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας, υποχρέωση της Κυβέρνησης θα έπρεπε να αποτελεί η στήριξη των ελάχιστων παραγωγικών μονάδων.

Επειδή οι τευτλοπαραγωγοί, μια ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της υπαίθρου κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς το μέλλον  και η βιωσιμότητα των παραγωγών  συνδέεται άμεσα με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ.

 

Ερωτώνται οι  αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1)  Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας;

2)  Τι προβλέπεται να γίνει με τα εργοστάσια της Ε.Β.Ζ. που βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές όπως το εργοστάσιο Σερρών;

3)  Προβλέπεται να διαφοροποιηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ε.Β.Ζ. και εάν ναι ποια μορφή προβλέπεται να έχει και ποιες οι συνέπειες ως προς τους εργαζομένους;

4)  Τι πρόκειται να γίνει με την εθνική ποσόστωση των 158.000 τόνων που έχει η χώρα μας;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Λεονταρίδης  Θεόφιλος 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει