Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αποζημίωση Αγροτών από την Ξηρασία

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών

 

Η παρατεταμένη φετινή ξηρασία προξένησε μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες σιτηρών  του Ν. Σερρών με αποτέλεσμα εν όψει της θεριζοαλωνιστικής περιόδου οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση από την μηδενική σχεδόν παραγωγή τους.

Ο απογράφων επανειλημμένα τα τελευταία τριάμισι χρόνια, με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο, έχει καταγγείλει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, και έχει αποκαλύψει με στοιχεία ότι δεν διαθέτει ούτε τα οικονομικά εχέγγυα και δυνατότητες για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του που είναι η προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

Επειδή η πρακτική του ΕΛΓΑ, στερεί από τους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να επιβιώσουν , να ανταποκριθούν στα δυσβάστακτα χρέη τους προς την Α.Τ.Ε και ” να συνεχίσουν” να εργάζονται στη γη τους.

Καλούνται οι κύριοι Υπουργοί να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε:

1. Εάν  είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να αποζημιωθούν οι αγρότες από τα τις ζημίες που υπέστησαν  από την παρατεταμένη ξηρασία κάνοντας έστω και ετεροχρονισμένα δηλώσεις.

2. Να εξασφαλίσουν στον ΕΛΓΑ με κρατική επιχορήγηση τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του. Τούτο άλλωστε προβλέπεται από τον ιδρυτικό Νόμο του Οργανισμού (Ν 1790/88). Η επιχορήγηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με το 50% των εσόδων που έχει ο ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές.

3. Να εκσυγχρονισθούν και αναβαθμισθούν όλες οι υπηρεσίες του ώστε να αποκατασταθεί η καταρρακωμένη σήμερα αξιοπιστία του, να πάψει να είναι “απέναντι ” στους πληττόμενους αγρότες και να σταθεί στο πλευρό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αυθαιρετεί στις εκτιμήσεις των ζημιών, αλλά να συνεργάζεται στενά με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους αγρότες , τους συνεταιριστικούς  / συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους και της υπηρεσίες της Τοπικής    Αυτοδιοίκησης. Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία   που προσκομίζουν οι πληγέντες (φορολογικές δηλώσεις, τιμολόγια προηγούμενων ετών κλπ.) που βοηθούν στην όσο το δυνατό πιο αντικειμενική προσέγγιση της ζημίας.

4. Να συντομευτούν   στο ελάχιστο οι διαδικασίες ώστε να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα   σε όλα τα στάδια (εκτίμηση, επανεκτίμηση, πόρισμα,  καταβολή αποζημίωσης).  Και σε περίπτωση οποιασδήποτε καθυστέρησης , η καταβολή να γίνεται έγκαιρα.

 5. Να προκαθορίζονται οι τιμές αποζημίωσης όλων των προϊόντων ώστε εξ αρχής να γνωρίζουν οι δικαιούχοι τι χρήματα μπορούν και πρέπει να περιμένουν.

6. Εκπρόσωποι   των ασφαλισμένων να συμμετέχουν στο τρίτο στάδιο της ασφαλιστικής διαδικασίας, το οποίο πρέπει να προβλεφθεί. Και στις περιπτώσεις ενστάσεων που σήμερα είναι χιλιάδες- να γίνεται εκκαθάριση των ζημιών εκείνων που τις υποβάλλουν και να εισπράττουν εν αναμονή της εκδίκασης το 50% του ποσού που προκύπτει από το αρχικό πόρισμα.

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει