Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αποζημίωση Πληγέντων Αγροτών από Χαλαζόπτωση

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Σημαντικές ζημίες από χαλαζόπτωση έχουν υποστεί καλλιέργειες , καπνού ,βάμβακος ,καλαμποκιού ,ρυζιού ,τεύτλων και ντομάτας στα χωριά , Ν.Μπάφρα ,Συμβολή ,Ηλιοκώμη ,Κορμίστα ,Κρηνίδα ,Άνω Αγγίστα , Λευκοθέα , Κουμαριά, Μαυροθάλασσα ,Αδελφικό ,Πρώτη ,Δραβήσκο, Δημητρίτσι, Ν.Ζίχνη, Α.Καμήλα, Πρόβατα, Νικόκλεια , Βέργη ,Άμπελοι του Ν.Σερρών με αποτέλεσμα σε μια κρίσιμη περίοδο συγκομιδής της παραγωγής πολλά αγροτικά νοικοκυριά να περιέλθουν σε απόγνωση.

Το ανησυχητικότερο είναι ότι η φετινή χρονιά λόγω παρατεταμένης ξηρασίας ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες με πολλά έξοδα ,για τις καλλιέργειες, που με αυτή την καταστροφή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δυσβάστακτα χρέη τους προς την ΑΤΕ ,ΤΟΕΒ και άλλους τρέχοντες λογαριασμούς και υποχρεώσεις τους.

Προεκλογικά η Κυβέρνηση στο αγροτικό της πρόγραμμα εξήγγελλε , σε πάγιο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις , ότι μετά τις εκλογές θα αναμορφώσει το αναχρονιστικό σύστημα του ΕΛΓΑ και το 50% των αποζημιώσεων θα πληρώνεται αμέσως μετά τις εκτιμήσεις των ζημιών . Μέχρι τώρα δεν έγινε τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση.

 Παρά τις προειδοποιήσεις μας ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα ουδεμία διασφάλιση παρέχει ,και παρά τις επισημάνσεις ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ασφάλισης της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος η ηγεσία του Υπουργείου περιορίζεται μέχρι σήμερα σε υποσχέσεις και δεσμεύσεις που δυστυχώς αποδεικνύονται γράμματα κενά περιεχομένου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί.

1) Εάν προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να εφαρμόσει τις προεκλογικές τις εξαγγελίες ,για αποπληρωμή του 50% των ζημιών αμέσως μετά τις εκτιμήσεις , και το υπόλοιπο σε σύντομο χρονικό διάστημα .

2) Να συντομευθούν  στο ελάχιστο οι διαδικασίες ώστε να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα σε όλα τα στάδια (εκτίμηση ,επανεκτίμηση , πόρισμα .καταβολή αποζημίωσης).

3) Εάν λόγω της εκτεταμένης καταστροφής και του χαμηλού εισοδήματος , δοθεί εντολή να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων προς την ΑΤΕ,ΤΟΕΒ, κ.τ.λ.

4) Να εκσυγχρονισθούν και αναβαθμισθούν όλες οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ , ώστε να αποκατασταθεί η    καταρρακωμένη σήμερα αξιοπιστία του ,να πάψει να είναι      “απέναντι ” στους πληττόμενους αγρότες και να σταθεί στο πλευρό τους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αυθαιρετεί στις εκτιμήσεις των ζημιών ,αλλά να συνεργάζεται στενά με τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους αγρότες , τους συνεταιριστικούς / συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους και τις υπηρεσίες της   Τοπικής Αυτοδιοίκησης .Να λαμβάνονται υπόψη όλα τα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζουν οι πληγέντες (φορολογικές δηλώσεις ,τιμολόγια προηγουμένων ετών κ.λ.π ) που βοηθούν στην όσο το δυνατό πιο αντικειμενική και δίκαιη προσέγγιση της ζημιάς.


 Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει