Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αποζημιώσεις Αγροτών απο τις Πρόσφατες Θεομηνίες στο Ν. Σερρών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Δρυ


θέμα: “Αποζημιώσεις Αγροτών από τις πρόσφατες θεομηνίες στο Ν. Σερρών”

Τεράστιες σε έκταση καταστροφές από χαλαζόπτωση έχουν υποστεί καλλιέργειες καπνού, αμπελιών, καρπουζιών, βάμβακος στα Δημοτικά Διαμερίσματα Νικόκλειας, Αγίας Παρασκευής, Τριανταφυλλιάς, Βέργης του Δήμου Βισαλτίας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τερπνής του Δήμου Νιγρίτας και στην Έδρα του Δήμου Νιγρίτας, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγιοχωρίου και στην Έδρα του Δήμου Αλιστράτης, με αποτέλεσμα σε μια κρίσιμη περίοδο ωρίμανσης και συγκομιδής της παραγωγής, πολλά αγροτικά νοικοκυριά να περιέλθουν σε απόγνωση.

Οι τελευταίες θεομηνίες έρχονται την ώρα που οι πληγέντες παραγωγοί, ακόμη περιμένουν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αποζημιώσεις από κοινοτικά και εθνικά κονδύλια ύψους 90 δισεκατομμυρίων για τις καταστροφές του χειμώνα.

Εκκρεμεί ακόμη και η δέσμευση της διοίκησης του Ε.Λ.ΓΑ.. προς μερίδα αμπελουργών, οι οποίοι δεν είχαν έγκαιρα αντιληφθεί τις ζημιές από παγετούς, ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκπροθέσμως δηλώσεις.

Μόχθος, ιδρώτας, αγώνας μιας ολόκληρης χρονιάς χάνεται για τους σκληρά δοκιμαζόμενους αγρότες, που με αυτή την καταστροφή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δυσβάσταχτα χρέη τους προς την Α.Τ.Ε., Τ.Ο.Ε.Β. και άλλους τρέχοντες λογαριασμούς και υποχρεώσεις τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός


1) Εάν προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες αλλά και τις εξαγγελίες μετά τις καταστροφές του χειμώνα, για αποπληρωμή του 50% των ζημιών αμέσως μετά τις εκτιμήσεις και το υπόλοιπο, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

2) Να συντομευτούν στο ελάχιστο οι διαδικασίες ώστε να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα σε όλα τα στάδια (εκτίμηση, επανεκτίμηση, πόρισμα, καταβολή αποζημίωσης).

3) Εάν λόγω της εκτεταμένης καταστροφής και του χαμηλού εισοδήματος, δοθεί εντολή να παγώσουν τα χρέη των πληγέντων προς την Α.Τ.Ε., Τ.Ο.Ε.Β., κ.λ.π.

4) Να συγχρονισθούν και αναβαθμιστούν όλες οι υπηρεσίες του Ε.Λ.Γ.Α.. ώστε να αποκατασταθεί η καταρρακωμένη σήμερα αξιοπιστία του να πάψει να είναι “απέναντι” στους πληττόμενους αγρότες και να σταθεί στο πλευρό τους (Δίκαιες εκτιμήσεις).

5) Εάν ευαίσθητες περιοχές του Ν. Σερρών ενταχθούν στο πρόγραμμα “αντιχαλαζικής προστασίας”.

6) Πότε θα διατεθούν για τις αποζημιώσεις πληγέντων καλλιεργητών τα 90 δις. από τις καταστροφές του χειμώνα.

 

 
Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει