Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αποζημιώσεις βαμβακοκαλλιεργητών

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Τρίτη 01 Φεβρουαρίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Θέμα « Αποζημιώσεις βαμβακοκαλλιεργητών »

Οι υποσχέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους βαμβακοκαλλιεργητές , από την προσβολή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το πράσινο σκουλήκι και από τις έντονες βροχοπτώσεις στις ερωτήσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος  Λεονταρίδης , αλλά και άλλοι Βουλευτές , μέχρι στιγμής δεν υλοποιήθηκαν.

Επειδή ακόμη το Υπουργείο δεν ξεκαθάρισε για το πότε και από πού θα αποζημιωθούν οι αγρότες , η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται με επίκαιρη επερώτηση στην οποία ομιλητής μεταξύ άλλων είναι και ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης .

Στην  επερώτηση , η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή , τονίζεται ιδιαίτερα ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές είχαν πέραν των άλλων ( σπόροι , λιπάσματα , φυτοφάρμακα , πετρέλαιο ) επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση της φυτοασθένειας , ενώ λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων  σε πολλές περιοχές και σε σημαντικές εκτάσεις τα βαμβακοχώραφα παραμένουν ασυγκόμιστα με αποτέλεσμα τον περιορισμό της σοδειάς .

Επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλείται να απαντήσει εάν οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν μέσω ΕΛΓΑ , όπως προβλέπεται  στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού ή μέσω των ΠΣΕΑ , όπου ο υπολογισμός τους είναι κατά πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με εκείνο του ΕΛΓΑ .

Τέλος το Υπουργείο πρέπει να διευκρινίσει εάν οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν το σύνολο της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής επιδότησης ή μέρος αυτής . Στην περίπτωση δε που η παραγωγή τους , λόγω των ζημιών , ήταν κάτω του προβλεπόμενου από το κοινοτικό όριο , πώς θα υπολογισθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση ;

Τις επόμενες μέρες θα ορισθεί η ημερομηνία συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή .

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει