Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

  
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

Έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέσα στο οποίο εμπεριέχεται η διάταξη που αφορά την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια (οικίες, καταστήματα, αποθήκες κ.α.) από φυσικές καταστροφές, όπως οι χαλαζοπτώσεις, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ως γνωστόν, με το από 28-8-2014 Δελτίο Τύπου με θέμα «Αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, μετά από συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανακοίνωνε την προώθηση από το Υπουργείο Υποδομών αυτής της ρύθμισης για να συμπεριληφθούν και οι αποζημιώσεις των κατοίκων του Νομού Σερρών που υπέστησαν ζημίες από την ισχυρή χαλαζόπτωση της 18ης Ιουνίου 2014 και είχε ως συνέπεια την καταστροφή στεγών, οροφών, κεραμιδιών κ.α. στα κτίσματά τους.

Ήδη ο Υπουργός Υποδομών, αφού διαπίστωσε την ορθότητα της αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές τέτοιου είδους, αντικαθιστά το άρθρο 10 του Νόμου 2576/1998 και προσθέτει περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, χιονοστιβάδες, χαλαζοπτώσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις) στις ήδη προβλεπόμενες από το ισχύον άρθρο.

Έτσι, ολοκληρώνεται και γίνεται πιο δίκαιο το νομοθετικό πλαίσιο, καθ’ ότι οι διατάξεις για την αποκατάσταση των ζημιών από σεισμούς σε κτίρια εφαρμόζονται αναλόγως και για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, οι οποίες προκαλούνται από πλημμύρες, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες, χιονοστιβάδες, χαλαζοπτώσεις και ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης επέμεινε προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η διάταξη αυτή να έχει αναδρομικό χαρακτήρα, όπως και έγινε. Έτσι η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από την 1η Ιουνίου 2014.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει