Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών μετά τη συμπλήρωση της επταετούς υποχρεωτικής παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 

       
Αθήνα, 08 Δεκεμβρίου 2010

 
 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: ‘’ Απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών μετά τη συμπλήρωση της επταετούς υποχρεωτικής παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις ‘’

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων εφημερίδων, η κυβέρνηση κατ’ επιταγήν της «τρόικας», σχεδιάζει την απόλυση σημαντικού αριθμού ΕΠΟΠ μετά την ολοκλήρωση της επταετούς υποχρεωτικής παραμονής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα η απόλυσή τους, συνδυάζεται με την ψήφιση προ ολίγων εβδομάδων από τη Βουλή, του θεσμού των Ειδικών Έφεδρων Οπλιτών (ΕΦΟΠ) οι οποίοι φέρονται ότι θα καλύψουν προσωρινά τα κενά από τις απολύσεις.

Επειδή τα δημοσιεύματα αυτά δεν διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, η οποία δήλωσε μεν ότι δεν προβλέπονται απολύσεις μονίμου στρατιωτικού προσωπικού, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων ΕΠΟΠ, οι οποίοι ως γνωστόν την πρώτη επταετία της υπηρεσίας τους δεν θεωρούνται μόνιμοι.

Επειδή ο θεσμός των ΕΠΟΠ συμπλήρωσε ήδη 9 χρόνια από την εισαγωγή του στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατεύματος και δημιουργίας ημιεπαγγελματικού στρατού και έχει κατά γενική ομολογία αποβεί πολύ χρήσιμος για την λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των Ε.Δ.

Επειδή ο συνολικός αριθμός των μη μονιμοποιηθέντων ΕΠΟΠ υπερβαίνει τις 15000, οι περισσότεροι των οποίων αποτελούν έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη με μεγάλη προσφορά στις μονάδες που υπηρετούν.

Επειδή η φήμη αυτή περί επικείμενων απολύσεων έχει δημιουργήσει ανησυχία και αγωνία σε χιλιάδες ΕΠΟΠ και στις οικογένειες τους και μάλιστα την παρούσα χρονική περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενων απολύσεων ΕΠΟΠ? Αν ναι, ποιος θα είναι ο αριθμός των απολύσεων? Από ποιες ειδικότητες? Θα απολυθούν και ΕΠΟΠ ΠΝ και ΠΑ?
  2. Οι απολύσεις ΕΠΟΠ εφόσον υλοποιηθούν θα επιφέρουν αύξηση της Στρατιωτικής Θητείας? Αν ναι κατά πόσους μήνες? Αν όχι θα υπάρξει μείωση και σε τι ποσοστό, της οροφής του προσωπικού των Ε.Δ.? Η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει το εύρος των δραστηριοτήτων και των έργων των Ενόπλων Δυνάμεων?
  3. Συμφωνούν τα Γενικά Επιτελεία με ένα τέτοιο ενδεχόμενο?

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει