Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ασάφειες και κομματικές ερμηνείες περί παράλληλης απασχόλησης στην ΕΡΤ

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 
 
Αρ. Πρωτ. 7813
  Ημ. Καταθ.: 14.12.2010

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Υπουργό:  Πολιτισμού και Τουρισμού

 

 Θέμα : «Ασάφειες και κομματικές ερμηνείες περί παράλληλης απασχόλησης στην ΕΡΤ»

 Η πολιτική των ημετέρων που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτεται μέσα από τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2010, αναφορικά με την αρνητική γνωμάτευση των αιτήσεων παράλληλης απασχόλησης των δημοσιογράφων.

Πιο συγκεκριμένα, απαγορευτική κρίνεται η παράλληλη απασχόληση εργαζομένων στην κρατική τηλεόραση με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, με μόνη εξαίρεση τις εφημερίδες.

Η απόφαση αυτή αντικρούει τη θέση που είχαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -που σήμερα πολλοί από αυτούς είναι υπουργοί-   το καλοκαίρι του 2009, όταν και ως αντιπολιτευόμενο κόμμα κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφορικά με την προάσπιση λήξης σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης, κάνοντας λόγο για εκδικητικές και παράνομες απολύσεις.

Αρκετούς μήνες μετά και από θέση ισχύος αυτή τη φορά, η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στη λήψη μέτρων οικονομικής και επαγγελματικής εξόντωσης των δημοσιογράφων που εργάζονται στην κρατική τηλεόραση.

Ερωτηματικά προκύπτουν για το κατά πόσο είναι δυνατό ένας δημοσιογράφος που εργάζεται σε εφημερίδα με το σκληρό και ανελαστικό ωράριο εργασίας που ισχύει στα έντυπα μέσα, να προλαβαίνει να καλύπτει ταυτόχρονα και το ωράριο εργασίας του στην κρατική τηλεόραση, ενώ του απαγορεύεται να εργασθεί σε ραδιοφωνικό σταθμό. Με τον τρόπο αυτό διαχωρίζονται οι δημοσιογράφοι σε δύο κατηγορίες, ευνοώντας σαφώς τους εργαζομένους στις εφημερίδες, οι οποίοι και λόγω της συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ΕΡΤ Α.Ε. και ΕΣΗΕΑ έχουν σαφώς υψηλότερες βασικές αποδοχές από τους εργαζομένους στην κρατική τηλεόραση, απαγορεύοντάς τους να ενισχύσουν το μηνιαίο οικογενειακό τους εισόδημα με δηλωμένη παράλληλη εργασία σε μέσο μαζικής ενημέρωσης ως εξωτερικοί συνεργάτες με σχέση παροχής έργου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:

– Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο αναστολής της απαγόρευσης παράλληλης εργασίας σε δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης που επιθυμούν με δηλωμένη παράλληλη εργασία να απασχοληθούν σε τοπικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό;

– Με βάση ποια διάταξη του νόμου το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. και η Δ.Ε. της ΕΡΤ 3, απαγορεύουν την απασχόληση σε ανταγωνιστικό μέσο, όπως ορίζεται βάσει της απόφασης που εξέδωσαν με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2010 και πώς ορίζεται το «ανταγωνιστικό μέσο»;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ   ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
 

 1. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 2. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
 3. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 4. ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
 5. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 6. ΜΠΟΥΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
 7. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
 8. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
 9. ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
 10. ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
 11. ΤΣΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ ΕΥΓΕΝΙΑ
 12. ΧΑΛΚΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει