«Βιβλικές» καταστροφές από χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλο σε καλλιέργειες των Δήμων Νέα Ζίχνης και Αμφίπολης.

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

«Βιβλικές» καταστροφές από χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλο σε καλλιέργειες των Δήμων Νέα Ζίχνης και Αμφίπολης.

Μεγάλη η απόγνωση των παραγωγών . Άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και επιτόπια επίσκεψη μου μαζί τους .

– Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσαν οι νέες σφοδρές χαλαζοπτώσεις και ο ανεμοστρόβιλος στις καλλιέργειες και σε εγκαταστάσεις σε χωριά των Δήμων Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης.

– Επίσκεψη του Βουλευτή Θ. Λεονταρίδη στις πληγείσες περιοχές Ν. Ζίχνης , Θολού, Ν. Πέτρας,Δραβήσκου, Μαυρόλοφου, Μύρκινου, Μεσολακιάς, Αμφίπολης, Νέων Κερδυλίων, Παλαιοκώμης, Σφελινού, Πρώτης, Βιτάστας, Ν. Μπάφρας, Αγγίστας, Λευκοθέας και άλλες περιοχές.

– Μεγάλη καταστροφή στα σιτηρά, βαμβάκια, ηλιόσπορα, καλαμπόκια, αμύγδαλα, τριφύλλια, αμπέλια, κηπευτικά, ελιές, κ.α.

– Επί τόπου και άμεση παρουσία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ με επικεφαλής την προϊσταμένη στις πληγείσες περιοχές.

– Σύσκεψη στο Δημαρχείο Νέας Ζίχνης με υπηρεσίες ΕΛΓΑ και διάλογος με τους αγρότες για την επίσπευση των διαδικασιών και για δίκαιες και πραγματικές αποζημιώσεις

Ο Βουλευτής Σερρών Θ. Λεονταρίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με τους παραγωγούς και με τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ που ήλθαν επί τόπου για να γίνουν άμεσα οι επισημάνσεις και να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες η προεκτίμηση, η τελική καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και η αγωνία των παραγωγών μεγάλη, διότι οι αναμενόμενες καλές φετινές τιμές των προϊόντων τους , μετά και τα μεγάλα έξοδα που έκαναν για την καλή φροντίδα των καλλιεργειών τους (λιπάσματα, πετρέλαια, φυτοφάρμακα, κλπ) για να έχουν καλές αποδόσεις, δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να υποκατασταθούν από τις αποζημιώσεις.

Επειδή δε υπάρχουν ανοικτοί λογαριασμοί για τα έξοδα που οφείλουν οι παραγωγοί στους προμηθευτές τους, εκφράζουν τη απογοήτευσή τους ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από την καταστροφή που υφίστανται.

Ο Θ. Λεονταρίδης επικοινώνησε με την ηγεσία του ΕΛΓΑ και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις και να αποδοθούν πραγματικές αποζημιώσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στις υποχρεώσεις τους.

 

Previous Article

109η Επέτειος της Απελευθέρωσης του Σιδηροκάστρου.

Next Article

Όραμα της Κυβέρνησης μας είναι να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.