Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Δήλωση του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ.Θεόφιλου Λεονταρίδη, για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών, κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον απολογισμό έργου στο ΥΠΕΘΑ:

«Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) διογκώθηκαν, τα στελέχη προβληματίστηκαν έντονα, ενώ υπέστησαν πλήγματα που είχαν αρνητική επίπτωση στο ηθικό τους.

Καταρχάς, στις ετήσιες κρίσεις των Αξιωματικών του περασμένου Μαρτίου, έγινε ξεκάθαρο το πως εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αντικειμενικότητα και την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Επανέφερε στην ενέργεια απόστρατους Αξιωματικούς με μόνες περγαμηνές την κομματική τους ταυτότητα, ενώ αποστράτευσε άξιους και εμπειρότατους Αξιωματικούς, απλά και μόνον επειδή έπρεπε να προαχθούν οι “ημέτεροι”. Δεν  υπολόγισε όμως την επίπτωση που είχαν οι κομματικές κρίσεις στο ηθικό των Αξιωματικών και την απογοήτευση που προκάλεσαν κυρίως στα νέα στελέχη.

Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για εξομοίωση των στελεχών των Ε.Δ. με τους δημοσίους υπαλλήλους, σε συνδυασμό με μια σειρά ατυχών δηλώσεων που ουσιαστικά απαξίωνε τις Ε.Δ., καθώς και η σημαντική περικοπή του εισοδήματος των στελεχών και η αλλαγή επί τα χείρω, του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού τους, επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στις Ε.Δ., με αποτέλεσμα οι παραιτήσεις να πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας. Ήδη πλησιάζουν τον απίστευτο αριθμό των 3000.

Ακόμα και η ψήφιση, προ ολίγων μόλις ημερών, του “περιβόητου” πολυνομοσχεδίου για τις Ε.Δ., αντί να βελτιώσει την κατάσταση, προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις στα στελέχη των Ε.Δ., αφού ουσιαστικά αγνοήθηκαν οι προτάσεις της ηγεσίας του Στρατεύματος. Παράλληλα έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που -στο όνομα της “δημοκρατικής νομιμότητας” και του “εκδημοκρατισμού”- προχωρεί στην άλωση θεσμών που οι Έλληνες πολίτες σέβονται και εμπιστεύονται.  Με το νομοθέτημα αυτό, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται:

  • Ότι “επιτυγχάνεται η αξιοκρατία και ο επαγγελματισμός των στελεχών”. Στην πραγματικότητα δεν προάγεται ούτε η αξιοκρατία, ούτε η αντικειμενικότητα των κρίσεων. Δημιουργούνται στρατιές αξιωματικών “δημοσίων υπαλλήλων”, που δεν εξελίσσονται, ενώ κατασκευάζονται ειδικά “συμβούλια” για τις μεταθέσεις και το βόλεμα “ημετέρων”.
  • Ότι “εκσυγχρονίστηκε η στρατολογική νομοθεσία και εισήχθη ο θεσμός του Ειδικού Έφεδρου Οπλίτη (ΕΦΟΠ)”. Αντίθετα, η συγχώνευση του Στρατολογικού Σώματος με το νέο Σώμα των Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, δημιουργεί πολλά προβλήματα λόγω της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων, την λειτουργικότητα του νέου σχήματος κλπ. Επίσης ο νέος θεσμός των ΕΦΟΠ έχει καθαρά επικοινωνιακή διάσταση, αφού υπάρχει ήδη σε ισχύ ο επιτυχημένος θεσμός των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) που θα μπορούσε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει.
  • Ότι “αναβαθμίστηκαν ακαδημαϊκά τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)”. Ουσιαστικά επέρχεται η πλήρης “αποστρατικοποίηση” τους προς χάριν της δήθεν “ακαδημαϊκής αυτοτέλειας”.
  • Ότι “προωθήθηκε η σύνταξη τριετούς προϋπολογισμού εξοπλιστικών προγραμμάτων και εξοικονομήθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ το 2010 από εξοπλιστικά προγράμματα”. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατώντας να συντάξει το ΕΜΠΑΕ 2011-2015 προχώρησε σε τροποποίηση του νόμου, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, αλλάζοντας τις διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και του προγραμματισμού των εξοπλιστικών προμηθειών, που διασφάλιζαν μαζί με τον σχετικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας (3339/2006 περί Αμυντικών Προμηθειών), πλήρως την διαφάνεια, την τεκμηρίωση της εξοπλιστικής δαπάνης και την αξιοπιστία του συστήματος.

     Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα είναι η πλήρης απαξίωση, στους 12 τελευταίους μήνες, των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών που υπάγονται στο ΥΠΕΘΑ και η έλλειψη προγραμματισμού και στόχων, που αποτυπώνονται στις αγωνιώδεις φωνές των εργαζομένων, οι οποίοι μιλούν για “διαλυτικές τάσεις” και “απαξίωση της εταιρείας” από την κυβέρνηση.

Δεν πρέπει, επίσης, να παραβλέψουμε ότι η πολυδιαφημισμένη Συμφωνία πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar επιβαρύνει την χώρα – και μάλιστα σε περίοδο οξύτατης οικονομικής δυσχέρειας – με το τεράστιο ποσό των 515 εκατομ. ευρώ, που προήλθε από την ανάθεση της κατασκευής δύο επιπλέον υποβρυχίων τύπου 214, όταν η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί επί της γερμανικής πρότασης, της κατασκευής δηλαδή δύο επίσης νέων υποβρυχίων, αλλά τύπου 209, χωρίς αύξηση του συμβατικού κόστους.

Τα όσα αναφέρονται περί “δέσμης μέτρων για την θητεία”, την “αναβάθμιση της σχέσης Ε.Δ. με το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης” και την “συμμετοχή των Ε.Δ. στην αντιμετώπιση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας”, αποτελούν πολιτικές που περιλαμβάνονταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και είχαν ήδη δρομολογηθεί και εφαρμοστεί από τους προκατόχους του κ. Βενιζέλου.

Ας μην κόπτεται, λοιπόν, ο κ. Υπουργός ότι προχωρεί σε τομές και μεταρρυθμίσεις, γιατί στο θέμα αυτό, απλά εφαρμόζει τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Όσον δε αφορά στην διακήρυξη για το “άνοιγμα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στην κοινωνία”, δεν προσέθεσε κάτι καινούριο αφού πάντοτε η συνεισφορά των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο κοινωνικό σύνολο ήταν μεγάλη.

Τέλος και παρά την επικοινωνιακή επίθεση φιλίας της κυβέρνησης προς την γείτονα χώρα, τα γεγονότα μιλούν δυστυχώς από μόνα τους. Τους τελευταίους μήνες ακολουθώντας αυτή τη πολιτική, οι Έλληνες πολίτες έγιναν μάρτυρες σωρείας προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί ευθέως Εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι καιρός οι αντιδράσεις μας να μην χαρακτηρίζονται μόνο από ψυχραιμία, αλλά να είναι πιο άμεσες και αποφασιστικές».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει