Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Δημιουργία Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ  Ν. Σερρών
 

Αθήνα ,  02 Απριλίου  2012

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον  Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα : «Δημιουργία Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών»

Τις τελευταίες ημέρες και με απόλυτο αιφνιδιασμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδίως στην επαρχία, ανακοινώθηκε μέσω του Διαδικτύου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η απόφαση να συγκεντρωθούν  οι μετανάστες που παρανόμως βρίσκονται στη χώρα μας και να μεταφερθούν σε χώρους συγκέντρωσης, σε διαφόρους νομούς της Ελλάδας, μεταξύ δε αυτών και στον Νομό Σερρών.

Μάλιστα, για τον Ν. Σερρών υπάρχει πρόβλεψη για την δημιουργία τέτοιων χώρων συγκέντρωσης  και φύλαξης λαθρομεταναστών σε δύο  σημεία, στο Αχλαδοχώρι και στα Νέα Κερδύλια.

Οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί δεν έχουν την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για να φιλοξενήσουν λαθρομετανάστες και αυτοί που τους έχουν επιλέξει μέσα από τα γραφεία τους δεν γνωρίζουν καθόλου την υπάρχουσα πραγματικότητα.

Επίσης οι χώροι συγκέντρωσης και κράτησης λαθρομεταναστών έρχονται σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα αυτών των περιοχών ανατρέποντας βίαια την  περιβαλλοντική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξή τους.

Η απόφαση αυτή υποστηρίχτηκε σθεναρά και από τον κ. Υπουργό Υγείας, ο οποίος τόνισε ότι η απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από την Αθήνα προς άλλα μέρη της ελληνικής επαρχίας έχει ως πρόσθετο σκοπό να μειώσει το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών, όπως π.χ η φυματίωση, στον πληθυσμό της Αθήνας. Βεβαίως, ο κ. Υπουργός Υγείας δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά για το πώς θα προστατευτεί ο πληθυσμός των άλλων νομών από αυτές τις μολυσματικές ασθένειες, κάτι που ευλόγως δημιουργεί την υποψία ότι ο κ. Υπουργός νοιάζεται περισσότερο να κερδίσει επικοινωνιακά εν όψει εκλογών,  παρά να φροντίσει την δημόσια υγεία. Γιατί η δημόσια υγεία δεν είναι ένας όρος που περιορίζεται στα στενά χωρικά πλαίσια της πρωτεύουσας αλλά αφορά και στην ελληνική επαρχία, η οποία με μόχθο και στερήσεις στηρίζει τις προσπάθειες του κράτους.

Η λαθρομετανάστευση δεν εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, βρήκε υπέρμαχο την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία με μόνιμη επωδό τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέχτηκε και ευνόησε με την στάση της την λαθρομετανάστευση. Ερμήνευσε τα ανθρώπινα δικαιώματα ως δικαιώματα μόνο των λαθρομεταναστών και όχι των Ελλήνων, οι οποίοι καθημερινά γίνονται θύματα ληστειών και άλλων ειδεχθών εγκλημάτων από τους λαθρομετανάστες.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)   Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι χώροι και ποιες προϋποθέσεις πληρούν;

2)  Ποιος ο λόγος να επιμείνει η Κυβέρνηση στην απόφασή της αυτή και για ποιόν λόγο λήφθηκε η απόφαση αυτή λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών;

3) Έχουν γίνει οικονομοτεχνικές μελέτες για την κατασκευή κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών, όταν στις συγκεκριμένες τοποθεσίες δεν υπάρχουν κτιριακές υποδομές για να μείνουν οι λαθρομετανάστες;

4)  Έχει γίνει διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες των εν λόγω περιοχών ή αποφασίζουν και διατάζουν οι δημόσιες αρχές αγνοώντας τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει