Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Σερρών με έδρα τις Σέρρες σε μόνιμη βάση


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2014  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Σερρών με έδρα τις Σέρρες σε μόνιμη βάση.

 
Δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 107/2014 (ΦΕΚ 174/Α/28-8-2014), σύμφωνα με το οποίο ορίζεται Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Σερρών με έδρα τις Σέρρες και με περιοχή δικαιοδοσίας τις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας και Πέλλας.

Η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Σερρών υπάγεται στη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος Θεσσαλονίκης και η απόφαση ίδρυσής της εμπεριέχεται στο Προεδρικό Διάταγμα του Οργανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο άρθρο 17, στη διάρθρωση των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών.

Ως γνωστόν, τη δημιουργία Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Νομού Σερρών, ανακοίνωσε πριν από τρεις μήνες ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ως τότε Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ήδη στις 25 Αυγούστου ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των υποψηφίων κρεοπωλών στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Σερρών.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λεονταρίδης, είχε δρομολογήσει και τη διαδικασία ίδρυσης γραφείου Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος σε μόνιμη βάση, η οποία αποφασίσθηκε και θεσμοθετήθηκε με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

 «Η ίδρυση του γραφείου Σχολής Επαγγελμάτων Κρέατος Νομού Σερρών κρίνεται αναγκαία, λόγω του αυξημένου αριθμού των υποψήφιων κρεοπωλών και εκδοροσφαγέων – τα αιτήματα μόνο για το Νομό Σερρών αγγίζουν κατά προσέγγιση τα εξήντα (60) σε ετήσια βάση – και της αδυναμίας εξυπηρέτησής τους μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό, θα μειώσουμε σημαντικά το χρόνο αναμονής των ενδιαφερομένων, ο οποίος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για το επάγγελμα του κρεοπώλη. Αρκεί να σας αναφέρω, ότι η αναμονή κυμαίνεται από τρεις (3) έως έξι (6) μήνες για τα απογευματινά τμήματα και φθάνει τους έξι (6) μήνες  έως έναν (1) χρόνο για τα πρωϊνά», υπογράμμισε ο κ. Λεονταρίδης.

Στη Σχολή θα εκπαιδεύονται κρεοπώλες ή όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη διαδικασία της σφαγής και επεξεργασίας του κρέατος και των προϊόντων τους, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη η απόκτηση βεβαίωσης, αν κάποιος θέλει να εργαστεί σε καταστήματα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρέατος και προϊόντων του ή να ανοίξει δικό του κρεοπωλείο.

Η είσοδος στη Σχολή θα γίνεται χωρίς προκαρτατικές εξετάσεις, ενώ οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απαραιτήτως να είναι απόφοιτοι γυμνασίου για να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Ως προς την χρονική διάρκεια της εκπαίδευσης των υποψηφίων κρεοπωλών και των εκδοροσφαγέων, αυτή καθορίζεται σε τριακόσιες (300) ώρες συνολικά, επί δώδεκα (12) συνεχείς εβδομάδες. Θα περιλαμβάνει:

  • Θεωρητική διδασκαλία με τη βοήθεια κατάλληλων εποπτικών μέσων.
  • Πρακτική εκπαίδευση.
  • Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επιχειρήσεις εκτροφής και σφαγής σφαγίων ζώων και σε επιχειρήσεις επεξεργασίας, συντήρησης και εμπορίας κρεάτων γενικώς.
  • Πρακτική άσκηση σε κρεοπωλεία ή άλλες εγκαταστάσεις κρέατος.

Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεωρητικών μαθημάτων, των πρακτικών εκπαιδεύσεων, των εκπαιδευτικών επισκέψεων και της πρακτικής άσκησης, θα χορηγείται από τις Σχολές Επαγγελμάτων Κρέατος του Υπουργείου Γεωργίας βεβαίωση κρεοπώλη στους εκπαιδευόμενους, ύστερα από σχετική επιτυχή εξέτασή τους.

Απομένει, τώρα, όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης, να αγκαλιάσουμε και να διατηρήσουμε τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα, προς όφελος του Νομού μας.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει