Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Διαβητική – Χορήγηση Αντλιών Συνεχούς ‘Εγχυσης Ινσουλίνης

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΤα τελευταία χρόνια η τεχνολογία -προσφέρει την δυνατότητα χορήγησης ινσουλίνης, μέσω των αντλιών συνεχούς έγχυσης. Όμως, οι Έλληνες ασφαλισμένοι που πάσχουν από ινσουλοεξαρτώμενο διαβήτη και θα μπορούσαν να βοηθηθούν από αυτή την εξέλιξη, δεν καλύπτονται από τα ταμεία τους.

Η αντλία αποτελεί ίσως την μόνη λύση για εκείνους τους νέους που, παρά το ότι κάνουν 4-5 ενέσεις την ημέρα, δεν καταφέρνουν να έχουν ικανοποιητική ρύθμιση. Ως εκ τούτου έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, καθώς και πολύ κακή ποιότητα ζωής, με μεγάλη συχνότητα νοσηλείας, σε νοσοκομεία, λόγω υπογλυκαιμιών. Ας σημειωθεί ότι όταν λέμε επιπλοκές, αναφερόμαστε σε περιπτώσεις τύφλωσης, ακρωτηριασμού ή νεφρικής ανεπάρκειας, καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν ή και να αποφευχθούν με την καλή ρύθμιση σακχάρου αίματος.

Στη χώρα μας, το πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά αφενός μεν τα άτομα με διαβήτη που θα είχαν σημαντική βοήθεια με την τοποθέτηση αντλίας ινσουλίνης (4-10% των ατόμων με διαβήτη τύπου 1) αφετέρου 35 άτομα με διαβήτη στα οποία παραχωρήθηκε προσωρινά μια αντλία, την οποία καλούνται τώρα να επιστρέψουν, ενώ έχουν π)ν εμπειρία ότι μπορούν να καταφέρουν να έχουν και αυτοί καλή ρύθμιση του σακχάρου τους.

Τα άτομα αυτά έβαλαν την αντλία ινσουλίνης με την διαβεβαίωση του καθηγητή κ. Σ Ράπτη, προς τους διαβητολόγους, ότι η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (αρ. Πτωτ. ΔΥΙδ/5519/23-8-00) της οποίας είναι πρόεδρος, θα εγκρίνει την αναγκαιότητα της τοποθέτησης παρόμοιας συσκευής και θα επιτύχει την καταβολή του κόστους αγοράς της καθώς και την κάλυψη των αναλώσιμων υλικών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δυστυχώς, όπως αποκαλύπτεται τώρα, η επιτροπή δεν είχε εξασφαλίσει την οικονομική κάλυψη του κόστους αγοράς και μηνιαίου κόστους αναλωσίμων – με αποτέλεσμα οι ασθενείς που πήραν τι αντλίες να βρίσκονται τώρα σε τραγικό αδιέξοδο και όσοι έχουν ανάγκη αντλίας να μην βλέπουν καμία προοπτική για την απόκτηση της.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Εάν το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας επιλύσει άμεσα το πρόβλημα ώστε οι ανωτέρω ασθενείς να βοηθηθούν με την κάλυψη εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων του κόστους αγοράς της συσκευής και των αναλωσίμων υλικών.

 

 
Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει