Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Δικαίωση των πολύχρονων προσπαθειών του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη. Δρομολογείται η ίδρυση Ε.Π.Α. ( Εταιρεία Παροχής Αερίου ) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες εντός του 2011

Θεόφιλος Λεονταρίδης
Βουλευτής  Ν.Δ . Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή

 Θέμα : ‘’ Δικαίωση των πολύχρονων προσπαθειών του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη. Δρομολογείται η ίδρυση Ε.Π.Α. ( Εταιρεία Παροχής Αερίου ) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες εντός του 2011 ‘’

 

Δικαίωση των πολύχρονων  πρωτοβουλιών του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη , ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε την προσπάθεια να ιδρυθεί στις Σέρρες η ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας , ένα σημαντικό επενδυτικό έργο , με νέες υπηρεσίες που σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Την διαβεβαίωση του έδωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Aλλαγής στη Βουλή , στον Βουλευτή Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αρχίσει το έργο της ίδρυσης της ΕΠΑ  ( Εταιρία Παροχής Αερίου ) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες , αφού πρώτα γίνει διεθνής διαγωνισμός όπου θα υπάρξει ανάδοχος που μαζί με τη ΔΕΠΑ  θα υλοποιήσει τη διανομή φυσικού αερίου στην Kεντρική Μακεδονία .

Ως γνωστόν ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης , ως εισηγητής του Νομοσχεδίου για την Ενεργειακή Πολιτική πριν από τέσσερα χρόνια με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά από συνεχείς συζητήσεις που είχε με τους τότε Υπουργούς Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα ίδρυσης ΕΠΑ στις Σέρρες , που θα είναι και έδρα της  Κ. Μακεδονίας  πέτυχε να αποσπάσει την δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την πραγματοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη βήμα-βήμα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου δημοσιεύθηκαν τότε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ήταν τα ακόλουθα :

1)     Απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ  μετά από πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ίδρυση ΕΠΑ  στις Σέρρες .

2)     Αποστολή του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση ίδρυσης  ΕΠΑ  στην κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες για την μονοπωλιακή διαχείριση του φυσικού αερίου για  είκοσι  χρόνια , από την  εταιρία που θα είναι ανάδοχος του έργου με την σύμπραξη του κράτους μετά από διαγωνισμό.

Ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης αιτιολόγησε τότε την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτού του μεγάλου επενδυτικού έργου στις Σέρρες , εκτός από την εισήγησή του στη Βουλή και στις συζητήσεις που είχε στο Υπουργείο Ανάπτυξης παραθέτοντας μια σειρά επιχειρημάτων με πρώτα τους αρνητικούς δείκτες ευημερίας , την μεγάλη ανεργία , το μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα και τις ελάχιστες επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Ν. Σερρών .

O κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, μιλώντας στη Βουλή για αυτό το θέμα, μετά από επίκαιρη ερώτησή του στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη τόνισε τα εξής:

1) Κύριε Υπουργέ , με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΑ , μετά από πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας , εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος προς έγκριση για την ίδρυση τριών νέων ΕΠΑ ,  δηλαδή Εταιριών Παροχής Αερίου στην Κεντρική Μακεδονία , την Ανατολική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα .

Για την Κεντρική Μακεδονία η νέα ΕΠΑ  , δηλαδή η Εταιρία Παροχής Αερίου προτάθηκε να έχει έδρα στις Σέρρες . Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2009 μεταξύ άλλων έδωσε τη δυνατότητα για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού σύστασης των νέων  ΕΠΑ , απ’ όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου , που θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών μαζί με τη ΔΕΠΑ  και θα αναλάβει τη διοίκησή τους , με σκοπό την επέκταση των δικτύων διανομής και την παροχή φυσικού αερίου .

Η ίδρυση της ΕΠΑ ,  της Εταιρίας Παροχής Αερίου στις Σέρρες και η τροφοδότηση νέων περιοχών και δικτύων πόλεων θα αποτελέσει ένα σημαντικό επενδυτικό έργο , που θα καλύπτει ένα ευρύ κατασκευαστικό έργο, θα προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και θα προάγει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση του νομού στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής .

Αποτελεί δε σημαντική επιτυχία ,  μια και ο ενεργειακός τομέας είναι ένας από τους σημαντικούς και δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας και η έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης θα αποτελέσει μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας , την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αύξηση της απασχόλησης .

Τα ερωτήματα που σας θέτω , κύριε Υπουργέ , είναι δύο :

Πρώτον πότε θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την ίδρυση της ΕΠΑ  κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες  ;

Δεύτερον , αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου , μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού , πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την πλήρη λειτουργία της νέας  ΕΠΑ  και τι περιλαμβάνει το οργανόγραμμά της ;

Απαντώντας ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης στον Βουλευτή Σερρών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη μεταξύ άλλων είπε τα εξής :

Κύριε Πρόεδρε , η αγωνία του συναδέλφου για το Νομό από τον οποίο προέρχεται , εκλέγεται και ο οποίος τον τιμάει , είναι δεδομένη . Σέβομαι απολύτως την αγωνία σας , κύριε συνάδελφε , και οφείλω να πω ότι η διανομή φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κάθε περιοχής σημαίνει στην πραγματικότητα μείωση κατά τουλάχιστον 20% του κόστους ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά . Άρα αποτελεί μία σημαντική συμβολή αναπτυξιακού χαρακτήρα , για όλες τις περιοχές και έχετε δίκιο που το αναδεικνύετε .

Τώρα να σας πω δύο θετικές ειδήσεις , γιατί τα πράγματα προσπαθούμε να τα δρομολογήσουμε με παράλληλες διαδικασίες και όχι σειριακές περιμένοντας το ένα βήμα μετά το άλλο .

Πρέπει να σας πω ότι τον προ-προηγούμενο μήνα , δηλαδή τον Ιανουάριο του  2011 , στείλαμε το αίτημα για να εγκριθούν οι κρατικές ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι΄ αυτές τις τρεις νέες  ΕΠΑ  και σύμφωνα με πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , λογικά μέχρι το τέλος του Μάρτη – αρχές Απριλίου θα μας δοθεί η θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Άρα θα έχουμε ξεπεράσει και αυτό το βήμα .

Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι αν σύμφωνα με σχεδιασμό – με ένα λογικό και προφανή σχεδιασμό που μπορεί να υπάρχει μέσα σε ένα μήνα από σήμερα που μιλούμε – έχει ολοκληρωθεί και η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Μπουργκάς , όπου περιλαμβάνονται και οι τροπολογίες για τις νέες αδειοδοτήσεις των τριών νέων ΕΠΑ  , θα έχουμε ολοκληρώσει και εμείς θα είμαστε έτοιμοι – αμέσως μετά την ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων – να βγούμε στον αέρα με τους τρεις διεθνείς διαγωνισμούς .

Ο χρονικός προγραμματισμός της  ΔΕΠΑ  είναι ότι μέχρι το τέλος του    2011 – δηλαδή αυτής της χρονιάς – μπορούμε να έχουμε και ανάδοχο , να έχουμε δηλαδή το σχήμα , το οποίο θα τρέξει και θα υλοποιήσει τη διανομή φυσικού αερίου στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές .

Τέλος ο Βουλευτής Σερρών ανταπαντώντας στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είπε :

Η απάντησή σας , κύριε Υπουργέ , είναι μια νότα αισιοδοξίας σ΄ αυτό το δυσάρεστο περιβάλλον που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα , όπου με τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην ύφεση και στην ανεργία .

Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής δύο πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας όπου φαίνεται , πρώτον , η κατάταξη του Νομού Σερρών στην τελευταία θέση ως προς το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Προϊόν μεταξύ των νομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας . Και δεύτερον , η κατάταξη των νομών της χώρας βάσει του κατά κεφαλήν  ΑΕΠ  ως ποσοστό του μέσου όρου της χώρας , όπου ο Νομός Σερρών είναι στις τελευταίες θέσεις , τέταρτος κατά σειρά με ποσοστό 56.47% , δηλαδή πολύ πιο κάτω από το 75% του μέσου όρου της χώρας .

Η αναγκαιότητα ίδρυσης αυτού του επενδυτικού έργου συνδέεται άμεσα :

Πρώτον , με τους χαμηλότερους δείκτες ευημερίας , τη μεγάλη ανεργία και τις ελάχιστες επενδύσεις , που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο Νομό ,  λόγω και των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων .

Δεύτερον , συνδέεται με τη γεωστρατηγική θέση του Νομού Σερρών απ΄ όπου θα διέλθουν όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας . Το ξέρετε πολύ καλά , γιατί το συζητήσαμε στη Βουλή .

Επίσης , η ίδρυση Εταιρείας Παροχής Αερίου , ΕΠΑ  δηλαδή , Κεντρικής Μακεδονίας , όπως και οι άλλες , με έδρα τις Σέρρες θα έχει ευοίωνες προοπτικές και υπό το πρίσμα των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων που συνεπάγονται σε άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας . Έτσι η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να διαχυθεί στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα και στις υπηρεσίες , προκαλώντας νέο κύκλο επενδυτικών δραστηριοτήτων .

Όσο αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου – όπου εκεί σας ζητάω να τοποθετηθείτε λίγο πιο σαφέστερα , κατά προσέγγιση φυσικά όσο μπορείτε και εσείς – μετά την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ίδρυση των  ΕΠΑ  , μετά την ανάδειξη του επενδυτή που θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μαζί με την  ΔΕΠΑ  και θα αναλάβει τη διοίκησή της με σκοπό την παροχή του φυσικού αερίου , για να μην έχουμε καθυστερήσεις χρειάζεται κατάλληλη προετοιμασία σχετικά με την οργάνωση και τα συστήματα της νέας αυτής υπηρεσίας , που θα περιλαμβάνει Διεύθυνση , Τμήμα τεχνικών δραστηριοτήτων , Τμήμα εμπορικών δραστηριοτήτων , Τμήμα διοίκησης και Τμήμα προμηθειών . Οι υπηρεσίες αυτές φυσικά θα στελεχωθούν με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό , όπως έγινε με το οργανόγραμμα των  ΕΠΑ σε άλλες περιοχές της Ελλάδος .

Κύριε Υπουργέ , σε αυτό το ζοφερό κοινωνικό – οικονομικό κλίμα που θα βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες – με την ανεργία σε εκρηκτικά επίπεδα , τα λουκέτα να πολλαπλασιάζονται στην αγορά σε καθημερινή βάση , την καθημερινή ανασφάλεια των Ελλήνων , που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχουν κάνει η απογοήτευσή τους είναι σε υψηλότερα επίπεδα – η  ανάπτυξη είναι μονόδρομος . Ο τομέας της ενέργειας και φυσικών πόρων αποτελεί την  μοναδική χαραμάδα από την οποία μπορεί να αντλήσει αισιοδοξία κανείς , αφού υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον .

Πιστεύω ότι αυτό το επενδυτικό έργο που θα γίνει στις Σέρρες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει