Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Εισοδηματική ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα ,  9 Ιανουαρίου  2012


ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

 

Θέμα : «Εισοδηματική ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών»
 

Στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που είναι εγκατεστημένα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας, παρέχεται εισοδηματική ενίσχυση από το 2002 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3016.

Το ύψος αυτής της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 600 ή 300 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα και δίνεται προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με εισοδήματα αρκετά κάτω από το όριο της φτώχειας και για να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές ή μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Από το 2012 αρκετές οικογένειες δεν πρόκειται να λάβουν ούτε αυτή την ενίσχυση, αφού το Υπουργείο Οικονομικών άλλαξε τη διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

Ειδικότερα η αναγνώριση των δικαιούχων γίνεται πλέον με βάση τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ετήσιων εισοδημάτων που προκύπτουν από τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και όχι με βάση το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα.

Έτσι εάν μία οικογένεια διαθέτει ένα σπίτι, έστω από κληρονομιά, και δεν εμφανίζει κανένα άλλο εισόδημα, κινδυνεύει να χάσει την εισοδηματική ενίσχυση, αφού με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπερβαίνει το όριο των 4.700 ευρώ που τίθεται για την καταβολή του επιδόματος.

Ακόμη τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν τα ίδια από το 2009 με αποτέλεσμα να αποκλείονται αρκετές οικογένειες από την ενίσχυση  αυτή.

 Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 Εάν προτίθεται να αλλάξει την διαδικασία και τα κριτήρια προσδιορισμού των ετήσιων εισοδημάτων για τη χορήγηση της εισοδηματικής ενίσχυσης σε φτωχά νοικοκυριά ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει