Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

‘Εντονη Κριτική για τον Ε.Λ.Γ.Α.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 Θέμα : ” Στο απόσπασμα  η ασφάλιση των αγροτών “

Δριμύ κατηγορητήριο για την πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στον ΕΛΓΑ , η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση σχεδόν του οργανισμού –με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες – εξαπέλυσε ο Βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή.

Στην κατ’ αρχήν συζήτηση του Νομοσχεδίου που έγινε στην επιτροπή της Βουλής για την – δήθεν – << αναμόρφωση >> του ΕΛΓΑ ο Βουλευτής χαρακτήρισε τις προωθούμενες αλλαγές ως <<βόμβα στα θεμέλια του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής που οδηγεί στην πλήρη διάλυση τον ήδη ξεχαρβαλωμένο οργανισμό και υπονομεύει και αυτήν ακόμη τη σημερινή στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη>>.

Ο Βουλευτής κ.Θεόφιλος Λεονταρίδης υπογράμμισε τα αδιέξοδα που έχουν περιέλθει όλοι οι αγρότες τα τελευταία χρόνια από τις άδικες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ που δεν προστατεύει τη σοδειά των παραγωγών.

Δεν είναι δυνατόν τόνισε ο Βουλευτής να αποζημιώνονται 2-3 Νομοί της Ελλάδος και οι υπόλοιποι να καθυστερούν να αποζημιωθούν επί 12 και πλέον μήνες εξαιτίας της απορρόφησης των κονδυλίων απ’ αυτούς και της μη ύπαρξης κρατικής επιχορήγησης.

Οι Έλληνες  αγρότες μετά από κάθε θεομηνία βρίσκονται αντιμέτωποι μετά τεχνάσματα και τις άθλιες μεθοδεύσεις  των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ των οποίων  μοναδική φροντίδα είναι το πώς θα υποβαθμίσουν τις ζημιές για να πληρώσουν αποζημιώσεις –ψίχουλα, ή να μη πληρώσουν και καθόλου. Κραυγαλέα παραδείγματα στο Ν.Σερρών, όπου οι παραγωγοί έχουν ζήσει τα τελευταία χρόνια στο πετσί τους αυτήν την πολιτική που τους έχει φέρει στα έσχατα όρια της ανέχειας και της απόγνωσης.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης έκρουσε για άλλη μια φορά το << καμπανάκι >> των ακόμη μεγαλύτερων κινδύνων που απειλούν την γεωργική παραγωγή ,εξαιτίας των ιδιόμορφων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τελευταία στη χώρα μας και οι οποίες ανά πάσα εποχή και στιγμή μπορούν να εκδηλωθούν με ακραία καιρικά φαινόμενα .Υπογράμμισε Δε ότι απέναντι σ’αυτή την απειλή ,το μόνο αντίδοτο είναι πραγματικά σύγχρονο ,ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα ασφάλισης και της παραγωγής και του εισοδήματος.

Δηλαδή, ένα σύστημα που

  •       Θα καλύπτει ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ.
  •       Θα έχει εξασφαλισμένη τη γενναία κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ ,σε ποσοστό τουλάχιστον 50%των εσόδων του από εισφορές.
  •      Θα εκσυγχρονίζει και θα αναβαθμίζει τις υπηρεσίες  του οργανισμού και θα αποκαθιστά την αρμονική και ειλικρινή συνεργασία τους με όλους τους παραγωγούς και τους φορείς τους.
  •      Θα λαμβάνει υπ’όψιν –και δεν θα πετάει στο καλάθι όπως σήμερα – τα επίσημα αποδεικτικά στοιχεία που προσκομίζουν οι πληττόμενοι παραγωγοί.
  •      Θα διασφαλίζει ΑΜΕΣΕΣ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ζημιών και απώλειας εισοδήματος , εκδικάσεις ενστάσεων μέσα σε ένα μήνα ώστε να υπάρχουν τα αντικειμενικά στοιχεία της καταστροφής και – το αυτονόητο – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ και ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ στους πληγέντες.

        Τέλος ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης πρότεινε η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνεται σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Για οποιαδήποτε καθυστέρηση  άνω του προβλεπομένου χρόνου , η καταβολή της αποζημίωσης να γίνεται εντόκως , σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο χορηγήσεων της ΑΤΕ.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει