Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Εξόφληση Δανείων Αγροτών και Κτηνοτρόφων – Πανωτόκια

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Σε απάντηση της υπ’ αριθμό 3698/5-12-02 Ερώτησης μου με θέμα την εξόφληση των δανείων παραγωγών αγροτών και  κτηνοτρόφων, αφαιρουμένων των πανωτοκιών με το υπ’ αριθμό 1086/18-12-2002 έγγραφο της Αγροτικής Τράπεζας αναφέρεσθε στην εφαρμογή του άρθρου 42 του Ν, 2412/2001 από την ΑΤΕ.

Όλοι μας γνωρίζουμε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος των «πσνωτοκίων» όλα αυτά τα χρόνια. Οι τράπεζες στην ουσία λήστευαν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολόκληρες οικογένειες από περιουσίες που κατασχέθηκαν από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των τραπεζών εξαιτίας των εξοντωτικών «πανωτοκίων».

Επειδή με τις πρόσφατες αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών και του Αρείου Πάγου (αρ. 11119/2002) χαρακτηρίζεται «παράνομος και τοκογλυφικός ο ανατοκισμός των τόκων των δανείων».

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Πως θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα της εξόφλησης των δανείων των αγροτών και κτηνοτρόφων λαμβανομένου υπόψη των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και στη βάση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου που χαρακτηρίζει «παράνομους και τοκογλυφικούς τους ανατοκισμούς των τόκων»

2. Εάν η ΑΤΕ που ισχυρίζεται ότι έχει «στόχο την ομαλή αποπληρωμή των απαιτήσεων της και όχι τη λήψη δικαστικών μέτρων σε βάρος των πελατών της» εφαρμόζει τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου αφαιρώντας τα πανωτόκια από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια.

 

 Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει