Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Εξόφληση Δανείων Παραγωγών – Πανωτόκια

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους κ.κ. Υπουργούς Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

θέμα: “Εξόφληση δανείων παραγωγών”

Το αστρονομικά ποσό των 4,2 δις δρχ, περίπου ζητά από 90 οικογένειες πατατοπαραγωγών του χωριού Άνω Βρόντου Σερρών, η Αγροτική Τράπεζα, ως χρέος τους από μικρά δάνεια, τα οποία πήραν οι μικροκαλλιεργητές για τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς των εφοδίων τους (σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π.).

Οι πατατοπαραγωγοί του χωριού Άνω Βρόντου Σερρών, τα τελευταία χρόνια επιβιώνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία αφενός μεν γιατί κατά καιρούς υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να αποζημιώνονται με δίκαιο τρόπο από τον Ε.Λ.Γ.Α. αφετέρου δε η άριστη ποιότητας πατάτας που παράγουν, μετά και από τι αθρόες εισαγωγές κατώτερης ποιότητας πατάτας, δεν είχε την ανάλογη απορρόφηση και τιμή.

Τώρα χωρίς καμία προειδοποίηση, η ΑΤΕ τους έστειλε τα ειδοποιητήρια και απαιτεί την επιστροφή των ποσών που τους δάνεισε με υπέρογκους τόκους και “πανωτόκια”.

Όλοι μας γνωρίζουμε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος των “πανωτοκιών” όλα αυτά τα χρόνια. Οι τράπεζες στην ουσία λήστευαν τους δανειολήπτες με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολόκληρες οικογένειες από περιουσίες που κατασχέθηκαν από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των τραπεζών εξαιτίας των εξοντωτικών “πανωτοκιών”.

Ερωτώνται σι αρμόδιοι Υπουργοί

1) Εάν θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα της εξόφλησης των δανείων των πατατοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, έχοντας ως βάση το αρχικό κεφάλαια με νόμιμους τόκους και χωρίς “πανωτάκια’ και λαμβανομένου υπόψη των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν στις ευπαθείς αυτές οικογένειες.

2) Εάν θα υπάρξει ρύθμιση στο τελικό χρέος που θα προκύψει, αφαιρουμένων των “πανωτοκιών” ώστε να μπορεί κάθε παραγωγός να εξοφλήσει τα δάνεια που έλαβε από την ΑΤΕ.

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει