Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Επέκταση Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου σε όλο των Ν. Σερρών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόττουλο

θέμα: “Επέκταση δικτύου διανομής Φυσικού Αερίου σε όλο το Ν. Σερρών”

Στο σχέδιο νόμου “Αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού, τηλεθέρμανση και άλλες διατάξεις” και με την τροπολογία 1623/123 (άρθρο 31) “Διείσδυση φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση – εξοικονόμηση ενέργειας” έχουμε επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

Ως γνωστόν η χρήση φυσικού αερίου είναι περίπου 20% φθηνότερη έναντι της χρήσης του πετρελαίου για την θέρμανση όπως επίσης είναι 30% – 35% περίπου φθηνότερη στη Βιοτεχνία και τη Βιομηχανία, έναντι του μαζούτ, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε μια οικονομική ελάφρυνση από την χρήση του, Ταυτόχρονα έχουμε μια τεράστια εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων. Επιπρόσθετα η χρήση του φυσικού- αερίου συμβάλλει καθοριστικό στη μείωση των ρύπων.

Στο ανωτέρω σχέδιο νόμου διευρύνεται ο κατάλογος των χρηστών φυσικού αερίου στην οικιακή κατανάλωση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ταυτόχρονα με την Βιομηχανική και Βιοτεχνική χρήση.

Το βασικότερο όμως είναι ότι η χρήση φυσικού αερίου στον πρωτογενή τομέα έχει μια μεγαλύτερη απόδοση έναντι της χρήσης του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού από τα μεγάλα εργοστάσια.

Στο Νομό Σερρών εντάσσονται στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου για χρήση οι Δήμοι Σερρών, Λευκώνα, Ηράκλειας και Σιδηροκάστρου.

Εκτός δικτύου διανομής φυσικού αερίου μένουν δεκαοκτώ Δήμοι και τέσσερις Κοινότητες παρότι από το Ν. Σερρών διέρχεται ο κύριος αγωγός. Έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα ενδοπεριφερειακής ανισότητας όπου εντός του Νομού περιοχές φθίνουσες δεν θα έχουν προς το παρόν τα ευεργετήματα του φυσικού αερίου,

Στην εισήγηση σας στη Βουλή στην ανωτέρω τροπολογία αναφέρατε ότι οι υπόλοιπες περιοχές θα ενταχθούν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα με την επέκταση του δικτύου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1) Γιατί δεν εντάσσονται από τώρα οι υπόλοιποι Δήμοι και οι Κοινότητες του Ν. Σερρών στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ώστε να κατασκευασθεί από τώρα το δίκτυο και να έχουν τα ίδια ευεργετήματα από το φυσικό αέριο όλες οι περιοχές του Νομού;

2) Πότε προβλέπεται η επέκταση του δικτύου διανομής στις υπόλοιπες περιοχές του Ν. Σερρών;

3) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου επέκτασης φυσικού αερίου στις νέες περιοχές προκειμένου να γίνουν πράξη τα δίκτυα και τελικώς το φυσικό αέριο να φθάσει στον καταναλωτή, την στιγμή που έως τώρα έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί το υπάρχον έργο;

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει