Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Επιπτώσεις από τους Βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία (Ραδιενέργεια)

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τους κ.κ. Υπουργούς

1) Εθνικής Άμυνας
2) Ανάπτυξης

3) ΠΕΧΩΔΕ
4) Υγείας

Πρόσφατες μετρήσεις ακτινοβολίας ουρανίου (ραδιενέργειας) σ’ όλη την Ελλάδα της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας σε σειρά πόλεων έδειξαν ότι η πόλις των Σερρών και η ευρύτερη περιοχή του νομού παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση και συγκεκριμένα 118 ηsν/h-νανο-Σιβερτ ανά ώρα (μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας ουρανίου). Η χαμηλότερη στην Ελλάδα είναι 37 ηsν/h στην Πάτρα.

Με το ενδεχόμενο ότι το πρόβλημα σύντομα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εξ αιτίας των διαρροών του ουρανίου μέσω των διασυνοριακών ποταμών (Στρυμόνας, Λίμνη Κερκίνη) ή του αέρος λόγω της απόστασης με συνέπεια την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση στο Ν. Σερρών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί :

1) Εάν η συνολική επόπτευση του περιβάλλοντος που θα πρέπει να περιλαμβάνει ελέγχους μετρήσεων σε αέρα, πόσιμο νερό, επιφανειακά ύδατα, ύδατα ποταμών, ύδατα λιμνών παρουσιάζει αυξητική τάση ραδιενέργειας στο Ν. Σερρών.

2) Γιατί ο Ν. Σερρών παρουσιάζει την υψηλότερη συγκέντρωση ακτινοβολίας ουρανίου απ’ όλη την Ελλάδα και που οφείλεται αυτό.

3) Εάν οι ήδη υπάρχουσες αποθήκες πυρομαχικών με τα βλήματα που φυλάσσονται εμπνέουν ανησυχία για την αύξηση της ραδιενέργειας.

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει