Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Επισημάνσεις του βουλευτή στην Επιτροπή της Βουλής για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020. Αίτημα του βουλευτή για επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

[button link=”http://www.youtube.com/watch?v=8A3D9Q0Xi4A” newwindow=”yes”] Δείτε την Ομιλία[/button]

Σέρρες, 12-04-2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Επισημάνσεις του βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Επιτροπή της Βουλής για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020. Αίτημα του βουλευτή για επίσπευση των διαδικασιών της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες»

Ενημέρωση για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Υπουργό Γεωργίας κ. Τσαυτάρη.

Ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης στην τοποθέτησή του για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας, που συνεχίζονται και διαρκώς εξελίσσονται, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής :

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της εξασφάλισης των 19 δις ευρώ για την περίοδο του 2014-2020 κάτι που πιστώνεται στον Πρωθυπουργό, αλλά και στην Κυβέρνηση.

Θεωρώ ιδιαίτερα θετικά από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις τα εξής:

  1. Το επιπλέον ποσοστό 2% του προϋπολογισμού που προορίζεται για τις δράσεις υποστήριξης των νέων αγροτών. Όπως γνωρίζουμε οι νέοι  αγρότες διαρκώς συρρικνώνονται και το ποσοστό τους έχει φτάσει κάτω από 6% σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη νέα αυτή συμφωνία οι νέοι αγρότες θα έχουν στο ξεκίνημά τους ένα επιπλέον ποσό.
  2. Ο προσανατολισμός να κατευθύνονται οι άμεσες ενισχύσεις (πυλώνα 1) στους ενεργούς αγρότες, δηλαδή σ’ αυτούς που παράγουν, θα ενισχύσει την παραγωγή και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο.
  3. Δίνονται οι ευκαιρίες προαιρετικά στο κάθε κράτος-μέλος να υποστηρίζει ορισμένες περιοχές ως ιδιαίτερες περιοχές και να κάνει ιδιαίτερα προγράμματα.
  4. Δίνεται δυνατότητα απλοποίησης των διαδικασιών καταβολής των επιδοτήσεων στους μικρούς καλλιεργητές χωρίς δικαιολογητικά, χωρίς χαρτιά, πιο γρήγορα, χωρίς διοικητικό κόστος.
  5. Βελτιώνεται ο ορισμός των βοσκοτόπων κι έτσι τριπλασιάζονται οι αξιοποιήσιμες εκτάσεις για την κτηνοτροφία.
  6. Η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 1,5% στο 7% ή 8% ,ίσως και παραπάνω, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση του εισοδήματος.
  7. Η υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία της προέλευσης του προϊόντος (φρούτα, λαχανικά) θα δώσει την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε την ποιότητα στα προϊόντα μας και να τα διαθέσουμε στις αγορές.
  8. Παράταση των ποσοστώσεων στη ζάχαρη μέχρι το 2017 συν άλλα δύο χρόνια που ζήτησε η ελληνική πλευρά. Είναι θετικό γεγονός.

Η Διεύρυνση της ασφάλισης της σοδειάς από τον ΕΛΓΑ όχι μόνο έναντι φυσικών καταστροφών (παγετός, βροχές, χαλάζι κ.λ.π) αλλά και έναντι βιολογικών καταστροφών όπως πράσινο σκουλήκι, ασθένειες κ.λ.π θα επιλύσει πολλά προβλήματα στις αποζημιώσεις των αγροτών.

Επίσης ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης έθεσε και κάποιους προβληματισμούς και ερωτήματα στον Υπουργό τον κ. Τσαυτάρη εν όψει των συνεχιζόμενων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ όπως:

  1. Να δοθεί η δυνατότητα, λόγω και της οικονομικής κρίσης, να υποστηριχθούν νέοι άνθρωποι που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα το αγροτικό επάγγελμα με νέα δικαιώματα.
  2. Να υλοποιηθούν τα αρδευτικά έργα που εντάχθηκαν ως ώριμα, για τα οποία έγιναν οι μελέτες και είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, όπως το αρδευτικό έργο Φυλλίδας Ν. Σερρών.

Τέλος ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ζήτησε από τον Υπουργό κ. Τσαυτάρη να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε να δοθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει