Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Επιτρεπόμενη έκταση των Καλλιεργητών Βάμβακος ανά Παραγωγό

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΑΣ κ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ


ΘΕΜΑ: “Επιτρεπόμενη έκταση των καλλιεργειών Βάμβακος ανά παραγωγό”

Αν και έχει ολοκληρωθεί η σπορά, του βαμβακιού και στις πιο ψυχρές περιοχές της χώρας, ενώ στο Ν. Σερρών, την κατ’ εξοχήν βαμβακοπαραγωγό περιοχή, το βαμβάκι έχει ήδη φυτρώσει, το Υπουργείο, μέσω των υπηρεσιών του επιδίδεται σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης και σύγχυσης σε ό,τι αφορά την επιτρεπόμενη έκταση των καλλιεργειών βάμβακος ανά παραγωγό.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση της 282.2001, που επιβάλλει περιορισμό της στρεμματικής έκτασης στο μέσο όρο της πενταετίας 1995-1999 απομειωμένο κατά 5%, μόνο θεωρητικά εξακολουθεί να ισχύει. Στην πράξη, το Υπουργείο Γεωργίας υπολογίζει την έκταση, που επιτρέπεται στους παραγωγούς να καλλιεργήσουν, με βάση την προϋπόθεση που αυτοί εξέφρασαν σε δήλωση καλλιέργειας, που τους ζητήθηκε για πρώτη φορά φέτος, στις αρχές Μαρτίου.

Η παράνομη αυτή ενέργεια των υπηρεσιών του Υπουργείου έχει προκαλέσει αναστάτωση στους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τελικά ποια έκταση έχουν δικαίωμα να καλλιεργήσουν κι αν θα μπορούν να παραδώσουν το προϊόν τους στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, αφού θα έχουν γίνει όλα τα έξοδα.

Οι υπηρεσίες του Οργανισμού Βάμβακος δεν είναι σε θέση να δώσουν διευκρινήσεις, το Υπουργείο δεν ανακοινώνει επισήμως τίποτε, ενώ, παράλληλα, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος και νέας παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την περσινή, για τον αυθαίρετο περιορισμό των εκτάσεων που επέβαλλε το Υπουργείο.

Επιτέλους, πότε θα σταματήσει ο εμπαιγμός των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου Γεωργίας;

Γιατί η πρώτη, σε δυναμική, ελληνική γεωργική καλλιέργεια να ταλαιπωρείται από τους ερασιτεχνισμούς και την ανικανότητα της Κυβέρνησης και των αρμοδίων οργάνων της;

Ως πότε οι Έλληνες Αγρότες θα αντιμετωπίζονται με τέτοια προχειρότητα και εχθρότητα από το Υπουργείο Γεωργίας, αντί να έχουν την βοήθεια και την συμπαράσταση του;

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Εάν στις εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν και έχουν γίνει όλα τα έξοδα από τους Βαμβακοπαραγωγούς και ενώ οι παραγωγοί δεν εγνώριζαν εκ των προτέρων ποια έκταση είχαν δικαίωμα να καλλιεργήσουν, θα μπορούν να παραδώσουν το προϊόν τους στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

 

 
Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει