Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή : ελλείψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ ( πρώην ΙΚΑ ) Σερρών , απονομή των νέων συντάξεων ηλεκτρονικά και επιτάχυνση απονομής των παλαιών συντάξεων.

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή : ελλείψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ ( πρώην ΙΚΑ ) Σερρών , απονομή των νέων συντάξεων ηλεκτρονικά και επιτάχυνση απονομής των παλαιών συντάξεων .

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή απευθυνόμενος στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Ι.Βρούτση :
-Ελαχιστοποιείται ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή των νέων συντάξεων αλλά εκατοντάδες φάκελοι , που αφορούν εδώ και τριετία , έξοδα κηδείας συνανθρώπων μας παραμένουν εκκρεμείς .
-Τι γίνεται με τις παλαιές συντάξεις που ακόμη δεν έχουν απονεμηθεί ?
-Να ενισχυθεί το προσωπικό του ΕΦΚΑ ( πρώην ΙΚΑ ) Σερρών για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες υποχρεώσεις μας απέναντι στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους .
Απάντηση του Ιωάννη Βρούτση Υπουργού Εργασίας και του Διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ( e- ΕΦΚΑ):
-Το αργότερο σε ένα τρίμηνο θα διεκπεραιωθούν οι παλαιές εκκρεμότητες ( έξοδα κηδείας ) και ηλεκτρονικά άμεσα τα καινούργια αιτήματα .
-Οι συντάξεις χηρείας και οι παλαιές συντάξεις ΟΓΑ θα ενταχθούν στο σύστημα αυτοματοποίησης για να ολοκληρωθούν σε τρείς μήνες .
-Άμεσα θα διεκπεραιώνονται οι νέες συντάξεις ηλεκτρονικά .
-Συντάξεις αναπηρίας : ψηφιακά θα ολοκληρώνεται η διαδικασία απονομής .

Ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή τόνισε ότι με το νέο ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα e-ΕΦΚΑ, ψηφιοποιούνται όλες οι λειτουργίες της κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου, να εξασφαλιστούν αποτελεσματικότερες και ταχύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή της σύνταξης. Έτσι, με τα βασικά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού, διαμορφώνεται ο βασικός πυλώνας για τη μετάβαση στην ψηφιακή σύνταξη.
Έγινε μία σημαίνουσα θεσμική τομή, η μετεξέλιξη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε σύγχρονο ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση, τον Υπουργό, τον κ . Βρούτση και το επιτελείο του. Εκσυγχρονίζεται, εξορθολογίζεται και βελτιώνεται η διαδικασία από το στάδιο της αίτησης, έως το στάδιο της έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Επιτυγχάνεται η άμεση και ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.
Κύριε υπουργέ, άριστες οι θεσμικές αλλαγές που έγιναν. Υπάρχουν, όμως, εγγενείς αδυναμίες, οι οποίες, εντοπίζονται στην αποκέντρωση των υπηρεσιών που έγινε σε κατά τόπους ΙΚΑ, ΕΦΚΑ δηλαδή, χωρίς να υπάρχει προσωπικό να διεκπεραιώσει τους νέους, αλλά κυρίως, τους παλιούς φακέλους που μεταφέρθηκαν από το κέντρο στην περιφέρεια. Θα αναφερθώ στο νομό Σερρών, στο ΕΦΚΑ Σερρών. Το τμήμα παροχών του ΙΚΑ που απορροφά τον ΟΓΑ, δίνει τα επιδόματα, κύησης, λοχείας, για εργαζόμενους, τα επιδόματα ασθενείας για εργαζόμενους με αναρρωτική άδεια, τα έξοδα κηδείας ΙΚΑ για εργαζόμενους και συνταξιούχους και απορροφά τώρα, τα έξοδα κηδείας του ΟΓΑ τετραετίας περίπου. Εκατοντάδες είναι οι φάκελοι και οι δύο υπάλληλοι που είναι σε αυτό το τμήμα θα πρέπει να διαχειριστούν την καθημερινότητα, την επικοινωνία με το τηλέφωνο και εκατοντάδες φακέλους παλιούς και φυσικά, το νέο e-ΕΦΚΑ, με το νέο τρόπο, με τον οποίο, εκδίδονται οι συντάξεις άμεσα.
Το τμήμα μητρώου έχει δύο υπαλλήλους. Εκεί γίνονται και οι μεταβολές στοιχείων ασφαλισμένων ,η ασφαλιστική ικανότητα του ΟΓΑ, βεβαιώσεις ασφάλισης για να αποδείξουν δηλαδή ότι είναι αγρότες και να φορολογηθούν σαν αγρότες, ενάρξεις ή διακοπές επαγγέλματος των αγροτών, με δύο υπαλλήλους.
Το τμήμα εσόδων, που έχει τρεις υπαλλήλους ασχολείται με : ασφαλιστική ενημερότητα για το ΙΚΑ, ρυθμίσεις οφειλών ΚΕΑΟ και δόσεις, ασφαλιστική ενημερότητα στον ΟΓΑ, η οποία, πρέπει να μηχανογραφηθεί, ενημέρωση οφειλών τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών .
Ταυτόχρονα πρέπει να επικοινωνούν με τους πολίτες που προσέρχονται στο ταμείο, στο γραφείο – και να απαντούν στα διάφορα τρέχοντα καθημερινά ζητήματα.
Δηλαδή, έχουν επιφορτιστεί με επιπλέον αρμοδιότητες χωρίς να έχουν το αναγκαίο προσωπικό .
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ιδρύσει ένα παράρτημα ελεγκτικού κέντρου στις Σέρρες για τις αρμοδιότητες που έχει το ελεγκτικό κέντρο, και αποσπάστηκαν εννέα υπάλληλοι από το ΙΚΑ.
Αυτή τη στιγμή τα τρία τμήματα διαθέτουν συνολικά επτά υπαλλήλους και τους προϊστάμενους τους .
Συνταξιοδοτήθηκαν πέντε υπάλληλοι και όπως προανέφερα η εργασία αυξήθηκε και πρέπει να διεκπεραιώνεται από το εναπομείναν προσωπικό .
Τέλος να αναφέρω ότι χώρος εργασίας για το ΠΕΚΑ δεν υπάρχει αφού φιλοξενείται στους χώρους του ΕΦΚΑ – ΙΚΑ Σερρών .
Επομένως, αγαπητέ μου Υπουργέ, εφόσον αφαιρέθηκε το κύριο έργο από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ και μεταφέρθηκε ένα σημαντικό κομμάτι στο ΕΦΚΑ, πιστεύω ότι για να ασκηθούν εύρυθμα οι επιπλέον αρμοδιότητες πρέπει να γίνουν αποσπάσεις υπαλλήλων είτε προσλήψεις νέου προσωπικού όπως εσείς θα κρίνεται ότι είναι σωστό να γίνει με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των πολιτών .
Αλλιώς θα υπάρχουν δύο ταχύτητες για την απονομή της σύνταξης, αλλά και καθυστερήσεις στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τον ΕΦΚΑ.
Χωρίς προσωπικό, μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση που την κάνατε με μεγάλη προσπάθεια, με μεγάλο κόπο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα και θα μείνει στην ιστορία, όπως αυτή που ψηφίσαμε το Φεβρουάριο, είναι κρίμα που θα έχει τέτοιου είδους εμπόδια.
Ολοκληρώνοντας ο πρώην Υπουργός Θ. Λεονταρίδης την τοποθέτηση του κάλεσε τον κο Υπουργό Ι. Βρούτση να μελετήσει τα προβλήματα όπως αυτά τέθηκαν για την περιφέρεια Σερρών , ώστε να τρέξουν όλες οι υποθέσεις :οι παλιές συντάξεις , έξοδα κηδείας , εξυπηρέτηση των πολιτών στα καθημερινά τους αιτήματα ,η ηλεκτρονική διαχείριση των νέων συντάξεων και γενικότερα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων στην ηλεκτρονική εποχή .

 

01 02

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει